Srbska policija bo nadaljevala akcijo. Foto: Reuters
Srbska policija bo nadaljevala akcijo. Foto: Reuters
V Srbiji protikorupcijska akcija

Najbolj znano ime med aretiranimi je nekdanji minister za kmetijstvo in trgovino Slobodan Milosavljević. Med aretiranimi so člani več političnih strank, poleg Milosavljevića iz vrst Demokratske stranke tudi direktorica zavarovalnice Dunav iz Socialistične stranke Srbije.

Med prijetimi je še nekdanja direktorica agencije za boj proti korpuciji Zorana Marković, je bila na čelu protikorupcijskega organa od leta 2009 do leta 2012, ko so jo odpustili zaradi slabega dela. Aretirali so tudi več direktorjev javnih podjetij in podjetnikov.

Aretiranim očitajo koruptivna dejanja na področju kmetijstva in izdajanja gradbenih dovoljenj v lokalnih samoupravah. Od leta 2004 naj bi državni proračun oškodovali za več kot 100 milijonov evrov, je na novinarski konferenci povedal srbski notranji minister Nebojša Stefanović.

Po besedah Stefanovića so preiskave izvajali od leta 2004 do danes, a se bo akcija nadaljevala. Med drugim je napovedal vložitev kazenskih ovadb še zoper 39 posameznikov. Policija sicer še vedno išče pet ljudi.

Aretirani so osumljeni pranja denarja, zlorabe položaja, poneverb pri javnih naročilih, prejemanja in dajanja podkupnin, ponarejanja službenih potrdil ter neodgovornega dela. Kot je povedal Stefanović, imajo proti prijetim zelo trdne dokaze.

V Srbiji protikorupcijska akcija