Megan Young je veljala za favoritko. Foto:
Megan Young je veljala za favoritko. Foto:
Maja Cotić
Slovenijo je na svetovnem izboru predstavljala Maja Cotič. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Venšja Ju
Venšja Ju je morala naslednici izročiti svojo krono. Foto: EPA

Po treh tednih priprav se je končalo eno največjih lepotnih tekmovanj na svetu, že 63. po vrsti. Na jugu Balija so razglasili najlepšo na svetu.

Kitajka Venšja Ju, mis sveta 2012, je krono predala svoji naslednici, 23-letni igralki in voditeljici s Filipinov, ki je bila ob razglasitvi rezultatov vidno ganjena in je potočila tudi nekaj solz. 173 centimetrov visoka lepotica je ob zmagi obljubila, da bo najboljša mis sveta doslej.

V polfinale izbora so se uvrstile mis Filipinov, mis Brazilije, mis Avstralije, mis Francije, mis Nepala, mis Anglije, mis Indonezije, mis Španije, mis Jamajke in mis Gane. Sodniki so nato v finale poklicali mis Francije, mis Filipinov, mis Gane, mis Brazilije in Španije, z glasovi gledalcev pa se je med najlepših šest uvrstila tudi mis Gibraltarja.

Slovenski predstavnici Maji Cotič se žal ni uspelo uvrstiti v finalni izbor, čeprav je v MMC-jevi klepetalnici pred odhodom na lepotni izbor napovedovala: "Glede na to, da je Slovenija majhna, zna biti to pomemben dejavnik pri končni uvrstitvi, ampak pazite se, mogoče posežem visoko. Mislim, da se da visoko priti, ne glede na to, da prihajam iz majhne države."

Pet polfinalistk znanih že pred izborom
V predtekmovanju so lente dobile naslednje misice - v kategoriji najboljši topmodel je slavila mis Filipinov, najzapeljivejša v bikiniju je mis Brazilije, nagrado za mis družbenih omrežij pa je prejela mis Indije. Lepotice so se tudi letos pomerile na športnem področju, najbolje pa se je izkazala mis Nizozemske, ki je postala nova mis športa, zmagovalka v kategoriji lepote z namenom pa je mis Nepala.

V Indoneziji, ki letos gosti svetovni izbor, je lepotice pričakal grenko-sladki sprejem. Na tisoče protestnikov je namreč zasedlo ulice indonezijske prestolnice in javno obsojalo odločitev, da bo lepotni izbor potekal v mestu, kjer prevladuje muslimanska vera. Zato so se prireditelji odločili, da se bo izbor 28. septembra končal tam, kjer se je tudi zgodila velika slovesnost ob odprtju - na Baliju.

Letošnji izbor so zaznamovale tudi nekatere premierne predstavitve. Prvič so tako sodelovale mis Kameruna, Gvineje, Gvineje Bissau, Kosova in Uzbekistana.