Zanimivosti
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 25 glasov Ocenite to novico!
false
Uspeha slovenskih košarkarjev se veseli cela Slovenija. Foto: EPA
       Navijali smo kot nori. Upam, da se država in odgovorni zavedajo, oziroma da se bodo enkrat zavedali, da je to res velik uspeh in da bodo nekaj naredili na športnem področju in vsem tem, kar so malo 'zafurali' v zadnjih letih. Šport je tisto, kar dviguje. Kdo ali kaj lahko naredi takšno evforijo pri nas. Vse, kar se je dogajalo okoli tega uspeha, to je možno le v športu. Spet smo se povezali, tako kot pred leti v Planici, ko je blestel Primož Peterka. Šport je res pomemben za ljudi, za državo, za zdravje in ne nazadnje za povezovanje. Košarkarji naj bodo vzor glede tega, kako ekipa deluje.       
 Brigita Bukovec
false
V dvorani Sinen Erdem je Slovenija dosegla zgodovinski uspeh. V finalu je s 93:85 ugnala Srbijo. Foto: Reuters

Dodaj v

Košarkarji naredili največ za prepoznavnost Slovenije; "Dragić je košarkarski Messi"

Športne legende o uspehu košarkarjev
18. september 2017 ob 14:05
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Nekdanji in zdajšnji slovenski športniki so navdušeni nad predstavami slovenskih košarkarjev, ki so po njihovem mnenju ogromno naredili za prepoznavnost Slovenije.

Nogometna legenda Brane Oblak pravi, da gre za največji uspeh Slovenije doslej: "Izredno sem bil vesel. Sploh zato, ker sem navijač Gorana Dragića že ne vem koliko časa. Mislim, da je trenutno najboljši športnik v Sloveniji. Lahko bi ga primerjal z nogometnim zvezdnikom Lionelom Messijem iz Barcelone. Dragić igra podobno, le da košarko. Ampak uspeh je fenomenalen. Upam, da ima tudi Slovaška kaj od tega, da nas ne bodo več zamenjevali. Mislim, da smo s tem dosegli tako prepoznavnost, kot še nihče doslej."

Oblak sicer ni gledal celotnega finala: "Imam poseben način gledanja športnih dogodkov. Nočem priti do situacije, da sem živčen. Raje grem stran, pa malo ugasnem, pa spet prižgem. Vsake toliko sem tako šel stran, pa spet nazaj. Nisem gledal cele tekme. Rad bi jo. Ampak ne zdržim, sem preveč živčen."

Od 18. ure na MMC TV prenos sprejema zlatih košarkarjev v domovino, spremljajte dogajanje tudi na časovnici Facebook RTVSLO.si - Šport.


Z navdušenjem je finale spremljala tudi nekdanja vrhunska atletinja Brigita Bukovec. "Navijali smo kot nori. Upam, da se država in odgovorni zavedajo, oziroma da se bodo enkrat zavedali, da je to res velik uspeh in da bodo nekaj naredili na športnem področju in vsem tem, kar so malo 'zafurali' v zadnjih letih. Šport je tisto, kar dviguje. Kdo ali kaj lahko naredi takšno evforijo pri nas. Vse, kar se je dogajalo okoli tega uspeha, to je možno le v športu. Spet smo se povezali, tako kot pred leti v Planici, ko je blestel Primož Peterka. Šport je res pomemben za ljudi, za državo, za zdravje in ne nazadnje za povezovanje. Košarkarji naj bodo vzor glede tega, kako ekipa deluje. Res vse čestitke!" je povedala Bukovčeva, tudi dobitnica olimpijske srebrne kolajne v teku na 100 metrov z ovirami iz Atlante 1996.

Iztok Čop, nekdanji vrhunski veslač, tudi dobitnik olimpijskih odličij, zdaj pa podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije, si je tekmo skupaj z ženo ogledal na licu mesta: "Tudi sam sem šel tja, zadnji trenutek sem prestavil vse obveznosti in izkoristil to enkratno priložnost, da v živo vidim to tekmo in doživim vzdušje. Sam moram priznati, da me je izredno navdušil že polfinale in Španci so se mi na trenutke kar malo smilili. Enkraten pa je bil finale, sploh v trenutkih, ko je šlo Sloveniji za nohte, ko se je poškodoval Luka Dončić, ko je Goran Dragić omagal. Takrat so potegnili drugi in navdušila me ni le zmaga, ampak ta celotni pristop in pogum, ki ga je ekipa pokazala v najtežjih trenutkih in se zasluženo veselila."

Vodja oddelka vrhunskih športnikov pri slovenski policiji in nekdanji biatlonec Tomas Globočnik, ki si je ogledal vse tekme, tudi zato, ker njegov 13-letni sin trenira košarko, pa je bil navdušen nad energijo: "Ekipa je navduševala s svojo energijo. Povezanost in borba, ki so ju pokazali košarkarji, sta res fenomen. Nekako so igrali v skladu z geslom 'vsi za enega, eden za vse', nad vsem skupaj pa je s svojo mirnostjo bdel še selektor. Enkratno vlogo je odigral Goran Dragić, ki je to vse skupaj znal povezati v celoto. Praktično ni bilo slabega trenutka na prvenstvu, bilo je nekaj težkih, da so pravi pa se je še posebej videlo v finalu, ko je bilo treba v končnici gristi do konca."

Navijal je tudi nekdanji smučarski as Jure Košir. "Popolnoma sem bil navdušen in srečen. Sem velik navijač slovenskega športa. Vedno mu želim najboljše, zato sem bil še toliko bolj čustveno vpleten. Če odkrito povem, si nisem mislil, da bodo prišli tako daleč. Potem pa so razvili tako ekipno energijo, vzdušje, da je bilo res veselje gledati. Užival sem maksimalno. Prav ganjen sem bil. Čestitam vsem, od prvega do zadnjega. To je velika zmaga. Med naslovom in srebrno kolajno je velikanska razlika. Naslov je res nekaj posebnega. To je zgodovinsko in zgodovinski dan za naš šport. Zelo sem vesel," je dejal Košir, ki pa meni, da se zaradi tega ne športu v Sloveniji ne bo kaj bistveno bolje godilo.

"Nimam iluzij, da bi to kaj spremenilo, ker vemo, kakšen je odnos države do športa in športnikov. Vsi se radi kažejo, ko se nekaj doseže, sicer pa ... Vidim pa spremembo v samozavesti. To je dokaz, da lahko v marsičem zmagamo. Ali je to posamični ali ekipni šport. Zakaj pa ne. Velike stvari lahko naredimo. Ogromen premik bo na samozavesti športnikov, glede odnosa države do športa pa se ne bo kdo ve kaj spremenilo," je še dejal Košir.

D. S.
Prijavi napako
Komentarji
melanholik
# 18.09.2017 ob 15:10
Iskreno povedano sicer ne vem, kaj točno več bi morala država narediti za tele fante. Tile so čisto dobro situirani in ne vidim razloga, da bi potrebovali še dodatno državo pomoč. Smo pa celo zakone spreminjali, da smo lahko enega igralca uvozili, zato res mislim, da ni čisto pošteno trdit, da država ni imela nič pri tem. Ampak vloga države je drugje. Mora podpirat lokalne klube in šport v družbi, potem se bo igralce že našlo. Ne pa mogoče uvažat Američane.
Kapitan Kljuka
# 18.09.2017 ob 14:59
Potem pa Cmerarja pokaže na tribuni, ko se nekaj bedno smeje. Nato pa še na parket prikoraka in tala medalje. Mater, kako smo v nabito polnem bifeju znoreli, ko ga je kazalo, po mojem bi ga kar raztrgali, če bi mi bili dol ali če bi on v tistem momentu prišel mimo...

Sramota, sramota in še enkrat sramota. Sedaj se bodo spet vsi slinili okoli njih, jih vabili na vsako pasjo procesijo in izkoriščali druženje z našimi zlatimi legendami za lastno samopromocijo.

Ogabe politikantske...
slovenkaaaa
# 18.09.2017 ob 15:44
sivi gandalf, pojdi v Moldavijo, pa primerjaj... imamo turiste, imamo gospodarsko sodelovanje na drugih področjih, imamo mednarodni ugled... a greš kdaj kam ven iz Slovenije?
gispa
# 18.09.2017 ob 16:44
@slovenkaaaa

Res je. Že parkrat se mi je to zgodilo v tujini, ko sem govoril z lokalci. Ko poveš, da si Slovenec, slišiš nazaj Dragić, Kopitar, Oblak itd., sedaj pa sigurno še Dončič, ki ima potencial biti med najboljšimi na svetu.
Bil sem na Islandiji par mesecev po Euru 2016, kjer sem seveda moral ob vsakem stiku z lokalci še čestitati za uspehe, ki so jih dosegli v Franciji. :) Največ jih je poznalo Oblaka. :)
Prepoznavnost je seveda pomembna, saj zaradi tega dobiš občutek, da le nisi tako majhen in si lahko v družbi velikih. To, kar nam uspeva v športu, ne uspeva nikomur s tako bazo športnikov. In to skoraj na vseh področjih. Če še bejzbol in ragbi začnemo igrat v večjem obsegu pa če Katanca odstavimo.... :)
Res je, da je v našem športu ogromno stvari za ''poštimat''. Basketaši so osvojili zlato ravno v trenutku, ko je bila slovenska košarka na dnu. Upam, da se klubska scena z Olimpijo na čelu čimprej postavi pokonci.
SLOVENIJA!!! Res smo fenomen! Po bronu rokometašev, srebru odbojkašev in zlatu košarkašev, so na vrsti naši fuzbalerji. :)
slovenkaaaa
# 18.09.2017 ob 17:31
Jah, jaz res ne vem, kaj je nekaterim, ki nič nimajo od ničesar... samozadostni, izolacionisti, super jim je, brez elektrike, brez cest, brez interneta, ničesar ne potrebujejo, imajo svojo kozo doma in je to to. Ja, kaj pa ima Francija od tega, da je Francija, da ima Pariz? Kaj ima Švica od tega, da je Švica? A če ne bi bili ti dve državi prepoznavni, bi jima šlo tako, kot jima gre? In ko gre za tako majhno državo, kot je Slovenija, ki ne obstaja od srednjega veka kot Švica, kaj lahko naredimo, da se postavimo na noge? Da imamo ugled? Da naši proizvodi v tujini veljajo kaj več kot kitajska roba? Da naše znanje zunaj kaj velja? A ste gledali onega Borata? Ljudje imajo hude predsodke o narodih in s tovrstnimi uspehi se ti predsodki počasi odpravljajo. Ljudje prihajajo k nam in so presenečeni nad redom in lepotami, v Sloveniji je bolje, kot so pričakovali in to povedo drugim. Slovenci gredo v Carigrad in zmagajo in gre marsikdo gledat na zemljevid... morda si misli, hm, kaj pa če gremo za novo leto tja pogledat? In to se širi na vsa področja. Jaz delam v znanosti, verjemite, da je čisto drugače, če pošlješ v tujino znanstveno študijo iz Moldavije ali z Nizozemske... in mi se počasi trudimo priti na ugled zahoda. Enako športniki, zdravniki itd. Od tega imamo vsi zelo veliko.
KEFLAVIK1
# 18.09.2017 ob 14:53
Košir je pa z drugim citatom zadel bistvo - včeraj edina črna pika je bil, saj vemo kdo...
svabo
# 18.09.2017 ob 15:24
Včeraj v Istanbulu smo bili vsi navijači enotni v podpori ekipi. Prav vseeno je bilo kdo je kdo. Vsi smo bili tam za naš team. Pogled iz avtobusa na vhod pred dvorano, kjer je stalo na tisoče navijačov je nepozaben, enkraten in zelo poseben. Posnetek sem že skrbno shranil, ker je vsem nam, ki smo prišli v Istanbul dal še posebno dodatno energijo, ki so jo čutili tudi igralci. Ker finala se ne igra. Finale se zmaga. Zmaga je bila veličastna. Morda še najbolj boleč moment za Srbske navijače po koncu tekme je bilo dejstvo, da smo jih v kočnici zgazili brez Dragiča in Dončiča. To ponižanje je bilo neprecenljivo.
DAbears
# 18.09.2017 ob 14:57
Evo pondelk 8 am jaz pa tigrast se dobro da sem vzel off day

SLOVENIJA KAK SEM PONOSEN DA SEM TVOJ SIN
Rocknrolla
# 19.09.2017 ob 02:02
..., glede odnosa države do športa pa se ne bo kdo ve kaj spremenilo," je še dejal Košir. - Kako so pa Izžvižgali ministrico za šport, kva je že, Brenčičeva al kaj, u glavnem una k noče dodatkov za stalno pripravljenost vrnt... Je jure kr prav povedal...
melanholik
# 18.09.2017 ob 15:31
arhitektka

# 18.09.2017 ob 15:23
Prijavi neprimerno vsebino Dokler Odbojkarsko društvo abrahamovk iz Spodnjega levega kašlja, ki šteje 10 članic,dobiva skoraj enako občinskih sredstev kot prvoliģaši košarkarji U13 iz iste občine, se ne bo veliko spremenilo.

To bržkone ni res. Šport v zrelih letih praviloma ni inštitucionalno organiziran in dvomim, da se takšna družba prijavljajo na razpise. Če pa ima omenjeno društvo tudi kako mladinsko sekcijo in omogoča športno udejstvovanje mladim - zakaj pa ne? Dokler so rezultati na primerljivih področjih (šport mladih, množični šport) primerljivi, je tudi financiranje lahko primerljivo.
aaa
# 19.09.2017 ob 11:32
@Skippy
Tebi se pa vidi, da ti je uporaba športnih objektov španska vas. Uporabo športnih objektov moraš plačati. Tako javnih, kot privatnih. In to plačuje tisti, ki športni objekt uporablja in ne Skippy.
seba goričan
# 18.09.2017 ob 22:27
cvetača...rokomet ma dve medalji
Zadeti Derviš
# 18.09.2017 ob 17:43
Hvala, Promotorji!

Odkar je Alireza Heidari na OI 2004 osvojil bronasto odličje v rokoborbi, kupujem samo še iranske pistacije. Ljudje se sploh ne zavedajo, kaj športni uspeh pomeni za prepoznavnost države.
slovenkaaaa
# 18.09.2017 ob 15:24
arhitektka, zakaj ne napišeš točno, za katera društva gre in koliko katero dobi? Da vemo, da ne pišeš na pamet.
kukalo
# 18.09.2017 ob 14:40
Bravo Branko,tudi jaz delam enako ob pomembnih tekmah , ko si igral za Bayern, Hajduk in reprezentanco še bivše Jugoslavije. Povsem enako gledam tudi druge športe ker na prenesem živčnosti, raje se potem veseli oziroma tekmo pogledam kasneje. Pozdrav!
Fs
# 19.09.2017 ob 11:11
iluvatar
ej zdej, Messi..
pa sej nismo Amerike na Olimpijskih premagali.


Saj je Messi tudi ni. Olimpijske itak ne štejejo nič. Messi sploh ni osvojil ničesar pomembnega z reprezentanco. Bi bila boljša primerjava z Ronaldom, ki je postal evropski prvak.
blef
# 19.09.2017 ob 09:06
Skippy
# 19.09.2017 ob 08:27
Prijavi neprimerno vsebino
Košir je pa z drugim citatom zadel bistvo - včeraj edina črna pika je bil, saj vemo kdo...

Skrivnost slovenskega uspeha je ravno v tem, da država toliko sredstev namenja za vse možne športe. A res misliš, da bi nam uspevalo drugače vzdrževati vso to drago infrastrukturo? Kje še imaš telovadnico v vsaki vasi?

Mnogo več koristi na vasi je od telovadnice kot gostilne!!!
partibrejker
# 18.09.2017 ob 23:01
Drzava vec ne bo naredila, ker pac denarja ni. Isto velja za obcine, ki dajejo vsaka pomsvojem kopitu, spet toliko kolikor si lahko privoscijo.
Smo pa premajhni za kake sponzorje, ki bi videli v tem priloznost, hkrati pa je (dober) strokovni kader predrag za manjse klube.
Klubi v Sloveniji delajo cudeze s sredstvi in infrastrukturo, ki so jim na voljo
arhitektka
# 18.09.2017 ob 15:23
Dokler Odbojkarsko društvo abrahamovk iz Spodnjega levega kašlja, ki šteje 10 članic,dobiva skoraj enako občinskih sredstev kot prvoliģaši košarkarji U13 iz iste občine, se ne bo veliko spremenilo.

Bravo naši!
brehme
# 19.09.2017 ob 08:00
Vidim, da vas tule dosti podobnio misli kot jaz...zmeraj mi je bilo čudno, kaka strašna promocija je zaradi športnih uspehov.. kvazi novinarji a POP TV naprimer cela poročila, nekaj o tem nakladajo. Dejstvo je, da razen nogometa, ni res promocijskega športa. Pa še tu, kaj ima Nemčija boljše gospodartvo, turizem, zdravstvo...zaradi tega? NE. Tam o tem sploh ne govorijo.
Usain Bolt, športnik številka 1 tega stoletja, daleč pred vsemi, jah Jamajka je pa kje?
Sem ljubitelj športa, včasih sem bil še večji, a tes ne vidim povezave v uspešnosti življenja v neki državi, s uspehi v slalomu na divjih vodah.
hizli tren
# 18.09.2017 ob 22:47
Smešno je ko se politiki štulijo zraven in govorijo kako so košarkaši pripomogli k združevanju Slovencev.
A ravno zaradi teh istih politikov smo nerazdruženi.
grapar
# 19.09.2017 ob 10:35
Vse čestitke fantom, ampak zgodbice glede tolikokrat omenjene prepoznavnosti nekako zmedejo človeka. Kot lahko vidimo po zadnji turistični sezoni smo že preveč prepoznavni oz. ne obvladujemo že trenutne stopnje prepoznavnosti. Če pa je mišljena dodana vrednost na osnovi prepoznavnosti pa mislim, da se neka država predvsem prepozna v smislu samih ljudi, kulture, narave, kulinarike in mogoče še česa in presenetljivo malo po športnih dosežkih. Dvomim, da kdo obišče Slovenijo samo zaradi Ilkinih ali košarkarskih medalj, je pa fino če smo lokalci zaradi uspehov veseli in da to pozitivno energijo znamo in želimo prenašati na druge.
Binder Dandet
# 19.09.2017 ob 08:07
Prepoznavnost se gradi pocasi. Zmaga na eurobasket je kamencek v tem mozaiku. Vec kot je taksnih kamenckov, vecja je prepoznavnost. Vecja kot je prepoznavnost, lazje je tuje investicije privabljat. To je vsa umetnost. Svica je prepoznavna, ja. Ne sicer toliko v sportu kot po urah, pa siru in bancnistvu....pa tudi v sportu. Federer, Wavrinka recimo. Eni ste mogli kot dojencki 2x past, ce ne veckrat, starsem na glavo.
aaa
# 19.09.2017 ob 11:14
Povsod po svetu je nekaj najbolj normalega, da predsednik vlade čestita športnikom za uspeh. Obstaja pa tudi nacija pri kateri je najbolj normalno množično pluvanje po takem početju.
Skippy
# 19.09.2017 ob 09:34
Mnogo več koristi na vasi je od telovadnice kot gostilne!!!

Niti približno ni res. Telovadnice plačujemo vsi državljani, če jo uporabljamo ali ne. Zaradi njih imamo državljani neto minus, saj se nobena ne pokriva. Za gostilno imamo državljani neto plus - ne vpliva na naš žep, plačuje pa davke in zaposluje.

jaz bi znizal davke da bi folku vec ostalo, tistim ki se tukaj na trepalnice mecete pa vso svobodo da s svojega zepa financirate sportne dejavnosti. Drzavni denar naj gre za zdravstvo in solstvo in ceste in varnost, ne pa za metanje zoge na kos.

Tako je. Pri nas bi vsi radi, da jim drugi plačujejo njihove hobije.
Skippy
# 19.09.2017 ob 08:27
Košir je pa z drugim citatom zadel bistvo - včeraj edina črna pika je bil, saj vemo kdo...

Skrivnost slovenskega uspeha je ravno v tem, da država toliko sredstev namenja za vse možne športe. A res misliš, da bi nam uspevalo drugače vzdrževati vso to drago infrastrukturo? Kje še imaš telovadnico v vsaki vasi?
brehme
# 18.09.2017 ob 20:54
Iztok Čop se oglaša, še en instant fan, ki je povsod zraven, takrat ko je uspeh. Pred leti kritiziral Anžeta Kopitarja, kako da je bil izbran za športnika leta. Letos bo kritziral Dragiča?
iluvatar
# 18.09.2017 ob 16:35
ej zdej, Messi..
pa sej nismo Amerike na Olimpijskih premagali.
grosra
# 19.09.2017 ob 02:51
Ma kakšna prepoznavnost???!!!?
V Nemško in francosko govoreči
Evropi nisi mogel vidite nit ene tekme na TV.Če ne moreš gledati na ARD ali ZDF in tudi Euros Port 1 in potem tukaj ni nobene PREPOZNAVNOSTI??!!!!!
slovenkaaaa
# 18.09.2017 ob 15:23
Jaz sem razočarana, ko berem tako negativne komentarje o predsedniku vlade. Saj je ja predsednik slovenske vlade. Merklovo tudi vsi pljuvate. Ampak a mislite, če pride ona na tekmo, da Nemci tako pljuvajo po njej kot mi po naših politikih? Vi prav gotovo bi. Sram vas je lahko. Pa so nemški politiki bistveno bolj zasr..ali zadeve kot naši kadarkoli. Zmeraj je bilo tako, da so najvišji politiki hodili na tekme, se spodobi. Če ga ne bi bilo, bi pa spet pljuvali. Skratka, nič vam ni prav. Dajte imeti no malo spoštovanja. Slovenci ste pač brez dostojanstva. Enkrat boste pljuvali po Balkancih, drugič jim govorili bratje, pa tako no. Nergači stalni.
Balaš Junior
# 19.09.2017 ob 01:41
Ste vi na glavo padli s temi pravljicami o "promociji"??

A bo skor Gana turisticna meka ker ima super nogometase? Odlicni sportniki v vseh panogah Srbiji ze desetletja prinasajo neverjeten razvoj :-)

Medtem štorasti švicarji in siromasni luksemburzani žrejo travo, avstrijci, ki znajo zgolj voziti obskurni slalom in avstralci, ki so za silo plavalci v bazenih, pa nekako premorejo za kruh in vodo.

jaz bi znizal davke da bi folku vec ostalo, tistim ki se tukaj na trepalnice mecete pa vso svobodo da s svojega zepa financirate sportne dejavnosti. Drzavni denar naj gre za zdravstvo in solstvo in ceste in varnost, ne pa za metanje zoge na kos.

Pravljice o promociji so uporabne samo za pranje mozga masi in pobiranje davkoplacevalskega denarja.
Cvetača
# 18.09.2017 ob 19:12
To, kar nam uspeva v športu, ne uspeva nikomur s tako bazo športnikov.

To je mantra malih Slovenčkov. Srbi imajo v "velikih petih športih" 17 ekipnih kolajn v zadnjih dveh desetletjih, naši z včerajšnjo vred 3. Tako da to ni lih res, kao da smo Slovenčki ful kul športni narod...
sivi gandalf
# 18.09.2017 ob 15:37
a mi lahko nekdo razloži kaj skoz to prepoznavnost omenjate? kwa je fora? kwa mamo od tega?
Kazalo