Nekdanji predsednik ZDA je bil romantik. Foto: EPA
Nekdanji predsednik ZDA je bil romantik. Foto: EPA

V knjižnici in muzeju nekdanjega predsednika ZDA v Kaliforniji so na ogled nekatera pisma, ki jih je v mladih letih pošiljal svoji bodoči ženi Pat Ryan, pozneje bolj poznani kot Pat Nixon. S tem so javnosti predstavili tudi nežnejšo stran predsednikovega značaja, poroča Reuters.

Pisma so bila napisana med letoma 1938 in 1940, v njih je mogoče prebrati številne ljubezenske izpovedi. Nixon je med drugim zapisal, da je najlepša stvar, ki se mu je zgodila v življenju, to, da se je zaljubil v Pat. "Vsak dan in vsako noč te želim videti in biti s tabo. Kljub temu nimam želje, da si te lastim in nisem ljubosumen. Pravzaprav bi vedno želel, da živiš, tako kot želiš sama. Ker če ne bi, bi se spremenila in potem to ne bi bila več ti," je zapisal nekdanji predsednik.

Z razkritjem pisem se je izkazalo, da je bil z besedami spreten še preden je začel javno nastopati. "Najočarljiveje pri teh pismih je, da prihajajo iz drugih časov. Mislim, da se je pisanje ljubezenskih pisem s tehnologijo popolnoma izgubilo," je razstavo komentiral upravitelj muzeja in knjižnice Bob Bostock.

Medtem ko so Nixonova pisma bolj romantična, pa so Patina boj zabavna, je povedal Bostock. "Če se ne vidiva, se oglasi v sredo ob 6.00, pa bova videla, ali ti lahko pripravim hamburger," je v enem izmed pisem odgovorila Pat.

Nixon je bil ameriški predsednik med letoma 1969 in 1974 in njegova žena mu je ves čas stala ob strani, tudi v najtežjih časih. Doletel ga je namreč eden najhujših političnih škandalov v ameriški zgodovini, afera Watergate, ki ga je stal položaja.