Po podatkih japonskega ministrstva za zdravje kadi nekaj manj kot 22 odstotkov Japonk in Japoncev. Foto: Reuters
Po podatkih japonskega ministrstva za zdravje kadi nekaj manj kot 22 odstotkov Japonk in Japoncev. Foto: Reuters

Podjetje Piala, ki se ukvarja s spletnim poslovanjem in trženjem, je program dodatnega dopusta začelo septembra, potem ko se je eden izmed zaposlenih pritožil zaradi izgube časa, ki jo s kajenjem povzročajo njegovi sodelavci.

"Naši prostori so v 29. nadstropju, zato kadilcu vzame najmanj deset minut že samo odhod do kadilnice v kleti in vrnitev v pisarno," je pojasnil tiskovni predstavnik družbe Hirotaka Macušima.

Dodal je, da se pogovori v kadilnici sicer vrtijo pretežno okoli dela, zato kadilci med svojimi odmori pogosto pridejo do novih idej in drug drugemu delijo nasvete.

V japonskem podjetju so se kljub temu odločili, da bodo raje spodbudili nekadilce. "Upam, da bomo s tem zaposlene spodbudili, da prenehajo kaditi," je povedal izvršni direktor podjetja Takao Asuka.

Na začetku septembra naj bi bilo v podjetju s 120 zaposlenimi 42 kadilcev, od takrat pa naj bi prenehali kaditi štirje ljudje. Med nekadilci je dodatne proste dni izkoristilo že več kot 30 zaposlenih.

Japonska ima glede kajenja manj stroga pravila kot številne druge razvite države, zato je tam manjši tudi pritisk na kadilce, naj opustijo svojo razvado. Po podatkih japonskega ministrstva za zdravje kadi nekaj manj kot 22 odstotkov odraslih japonskih državljanov.