Zanimivosti
severna koreja
Severni Korejci na olimpijskih igrah skrbijo za popolno medijsko podobo, s katero skušajo izboljšati svoj sloves v mednarodni skupnosti. Foto: Reuters
Severna Koreja
Igre je ob odprtju obiskala tudi sestra severnokorejskega voditelja Kim Džong Una. Foto: Reuters
Severna Koreja
Skupina 229 severnokorejskih navijačic je ena od večjih atrakcij na letošnjih zimskih olimpijskih igrah. Foto: Reuters

Dodaj v

Severnokorejski medijski molk – niti besede o olimpijskih igrah

Nenavadno celo za severnokorejske razmere
25. februar 2018 ob 10:18
Pjongčang - MMC RTV SLO

Medtem ko se milijoni športnih navdušencev z vseh koncev sveta počasi pripravljajo na sklepno prireditev zimskih olimpijskih iger, prebivalci Severne Koreje še vedno čakajo na ogled prvega dogodka. Ga bodo dočakali?

Pomanjkanje olimpijskih novic v domovini je ostro nasprotje temu, kako se Severni Korejci kažejo na prizoriščih olimpijskih iger. Delegacija, ki jo poleg športnikov in trenerjev sestavlja tudi več kot 200 navijačic in nekateri najbolj priljubljeni severnokorejski glasbeniki, je v Južno Korejo namreč prišla skrbno pripravljena na medijsko pozornost.

Drži, da severnokorejski državni mediji nikoli niso bili pretirano zagreti za poročanje o dogodkih iz tujine. Njihova poglavitna naloga je namreč utrjevanje oblasti Kim Jong Una in širjenje politične propagande. Temu ostajajo zvesti tudi med letošnjimi olimpijskimi igrami v Pjongčangu, saj so se novinarji iz Severne Koreje v južno sosedo odpravili le na obisk k sestri Kim Jong Una, ko se je udeležila slovesnosti ob odprtju iger.

Vendar pa je popoln olimpijski molk nenavaden celo za Severno Korejo. Kim Jong Un je namreč v letošnji televizijski novoletni poslanici severnokorejskim olimpijcem zaželel srečo in sporočil, da so uradniki s severne in južne strani meje s skupnimi močmi dosegli, da se bo na zimske olimpijske igre iz Pjongjanga odpravilo več kot 500 ljudi, vključno z 22 športniki in 21 novinarji. Barve Severne Koreje so večinoma zastopali mladi športniki brez mednarodnih izkušenj, ki niso osvojili nobene medalje.

Niti sekunde programa o olimpijadi
"Kljub temu severnokorejski športniki tekmujejo na svetovnem odru, čeprav ne zmagujejo,"
je povedal Martyn Williams, poznavalec severnokorejske medijske scene in ustvarjalec spletne strani North Korea Tech. Dodal je, da se mu zdi pomanjkanje olimpijskih novic iz Pjongčanga zelo nenavadno, saj je Severna Koreja olimpijsko dogajanje medijsko pokrivala vse od poletnih iger v Atenah leta 2004, razen zimskih iger v Vancouvru leta 2010.

Preteklim olimpijskim igram so severnokorejski mediji torej namenjali vsaj nekaj pozornosti s posameznimi poročili o dosežkih severnokorejskih športnikov, ki so bila navadno predvajanja dan ali dva po dogodku. Letos to ne velja in po poročanju Williamsa severnokorejska televizijska postaja KCTV olimpijskim igram v Pjongčangu ni namenila še niti sekunde programa.

"Pretekli teden so v okviru oddaje Svetovne športne novice poročali o kolesarski dirki v Dubaju in evropskih nogometnih ter košarkarskih tekmah, ni pa bilo olimpijskega dogajanja," je povedal Williams. "Olimpijskih iger niso omenjala niti večerna poročila, razen poročanja o tem, katere dogodke je obiskala severnokorejska politična delegacija. Ampak tudi v teh primerih program ni vključeval videoposnetkov, ampak so med prenosom pokazali le nekaj fotografij."

Pomanjkanje pravic ali preračunljivost?
Odsotnost kakršnih koli videoposnetkov je porajalo vprašanje o tem, ali je Severna Koreja sploh odkupila pravice za prenašanje olimpijskih iger, vendar pa to po Williamsovem mnenju ne razjasni popolnega medijskega molka, saj se pravice nanašajo zgolj na posnetke z olimpijskih tekem, ne pa tudi na posnetke preostalega dogajanja. Poleg tega novic o olimpijskih igrah ni mogoče zaslediti niti v severnokorejskih tiskanih medijih, ki prav tako niso podvrženi nobenim mednarodnim omejitvam.

Brez kakršnih koli javnih komentarjev in uradnih izjav je težko reči, kaj stoji za odločitvami Pjongjanga. Ena od možnosti je, da severnokorejske oblasti čakajo, kako se bo odvilo olimpijsko sodelovanje med severom in jugom, in da bodo nato sprejele odločitev, kako oziroma ali bodo o tem poročali domači javnosti. Zimske olimpijske igre v Pjongčangu so bile namreč že ob kandidaturi za gostovanje označene za "igre miru", osrednja ideja sporočila pa je otoplitev odnosov med gostiteljico Južno Korejo in Severno Korejo.

V luči otoplitve odnosov so se visoki predstavniki Severne Koreje udeležili slovesnosti ob odprtju iger, pomembni vladni uradniki pa naj bi bili prisotni tudi na sklepni slovesnosti. Pjongčang bo obiskal nekdanji vodja severnokorejskega vojaškega obveščevalnega urada, ki bo v Južni Koreji ostal tri dni.

Edini mednarodni športni dogodek, ki so ga Severnokorejci lahko spremljali v neposrednem televizijskem prenosu, je bila nogometna tekma s svetovnega prvenstva leta 2010, ko so se nogometaši Severne Koreje v skupinskem delu tekmovanja pomerili s Portugalci in izgubili s 7-0. Tudi ta tekma pa ni doprinesla k temu, da bi oblasti postale bolj odprte za neposredno medijsko prenašanje in poročanje o mednarodnih športnih dogodkih.

M. Z.
Prijavi napako
Komentarji
sumtb
# 25.02.2018 ob 11:03
Glede na to kako je rtv pokrival OI nismo daleč od Severne Koreje. Prenosi mogoče 10% športov, vse to potem 3x v ponovitvah in pa na 1 uro prenosov 1 uro reklam.

Ocena 0/10.
aerodynamic
# 25.02.2018 ob 10:30
Sem videl S. Korejsko navijačico, ki je zaploskala, kolegica jo je hitro umirila...:)
Juhu
# 25.02.2018 ob 11:09
Še države ki skoraj niso imele udeležencev, so predvajale več direktnih prenosov.
Kobalt
# 25.02.2018 ob 11:34

MMC je napisal(-a)

Drži, da (...) državni mediji nikoli niso bili pretirano zagreti za poročanje o dogodkih iz tujine. Njihova poglavitna naloga je namreč utrjevanje oblasti (...) in širjenje politične propagande.


:))
Bivši uporabnik
# 25.02.2018 ob 11:05
dokler so olimpijske igre podaljšek voljnega marketinga, kaj dosti ne more bit drugače . spet naprošam kakšnega rtv novinarja, da naredi oddajo o "sponzorstu". bi človek pričakoval, da vam je že na štartu bilo jasno, kaj pes taco moli.
generacija56
# 25.02.2018 ob 11:39
Kobalt
Dobra!
In sedaj nas bodo še naprej prepričevali, da živimo v deželi, kjer vlada večja svoboda...
genniuuss
# 25.02.2018 ob 12:02
Severnokorejski medijski molk – niti besede o olimpijskih igrah
Nenavadno celo za severnokorejske razmere
25. februar 2018 ob 10:18
Pjongčang - MMC RTV SLO
Medtem ko se milijoni športnih navdušencev z vseh koncev sveta počasi pripravljajo na sklepno prireditev zimskih olimpijskih iger, prebivalci Severne Koreje še vedno čakajo na ogled prvega dogodka. Ga bodo dočakali?


to je top novica za vse ki zagovarjate sistem v Koreji.
Uomo Tigre
# 25.02.2018 ob 12:10
Ojej, in sedaj ista klapa kot ponavadi nabiva, da je dejansko boljše za narod, da se prepove predvajanje olimpijskih.
urigeller
# 25.02.2018 ob 13:19
Če bi prenašali , bi Korejci videli , kakšna je razlika ! Morda bi jim bilo všeč in bi si tudi sami želeli gnilega liberalnega kapitalizma , kdo ve ?!
Vojanov79
# 25.02.2018 ob 14:31
Pri nas pa medijski molk, ko se gre za izvenparlamentarne politicne stranke za katere novinarji oz. uredniki ocenijo, da se o njihovih resitvah, programih, mnenjih ne poroca. Bananastan.
poskok
# 25.02.2018 ob 13:47
"Drži, da severnokorejski državni mediji nikoli niso bili pretirano zagreti za poročanje o dogodkih iz tujine. Njihova poglavitna naloga je namreč utrjevanje oblasti Kim Jong Una in širjenje politične propagande"

In v čem se razlikujejo od zahodnih ali pa če hočete ruskih medijev? Vsi mainstream mediji so zgolj zato da nam perejo možgane(no nekateri se ne damo). Mediji vplivajo na volitve, na predsodke, stališča, stereotipe lahko oblikujejo norme, vrednote...
Vedno pa služijo svojemu gospodarju!
ZETAC
# 26.02.2018 ob 13:02
SamoRes@..Tudi v Severni Koreji so srečni ljudje.....Naj živijo kot jim paše
A ti to resno misliš, da jim tako paše, sploh nekaj 100K tistim, ki hirajo po taboriščih...?
aaa
# 26.02.2018 ob 11:51
Pravilno. Edina država, ki se ji ne zdi vmesno vsakega brezveznega cirkusa prenašat.
ginza
# 26.02.2018 ob 10:00
Morajo najprej posneti fake nastope, v katerih bodo njihovi dobili kolajne, potem pa bodo to predvajali.
zamudnik
# 26.02.2018 ob 00:51
Edini mednarodni športni dogodek, ki so ga Severnokorejci lahko spremljali v neposrednem televizijskem prenosu, je bila nogometna tekma s svetovnega prvenstva leta 2010, ko so se nogometaši Severne Koreje v skupinskem delu tekmovanja pomerili s Portugalci in izgubili s 7-0.

Bad timing. :-)
malikaliber
# 25.02.2018 ob 21:39
Končno konec!!!
Bivši uporabnik
# 25.02.2018 ob 14:38
Gleda na število kolajn, ki jih je osvojila Severna Koreja, me pa res ne čudi, da ni poročanja.
prešteta
# 25.02.2018 ob 14:17
olimpijade v južni koreji koreji sploh ni bilo, saj o tem ni poročalo glasilo socialističnega ljudstva.
temu nivoju zavračanja tuje propagande se pridružujejo tudi delavske množice javnega sektorja
ljudske rep.slovenije
urigeller
# 25.02.2018 ob 14:09
Uf , galoper , pa si me !
Gepard007
# 25.02.2018 ob 13:12
@aerodynamic: Skoraj zagotovo so jo že poslali v S. Korejo v delovno taborišče oz. bolje rečeno eno od njihovih koncentracijskih taborišč.
raknac navi
# 25.02.2018 ob 12:03
Kdo pa zagovarja sistem v Koreji?
Highland
# 25.02.2018 ob 14:58
Galoper, tisti njihov "nivo" in vrednote, blablabla... Skoda samo ker ni to ravno svobodna izbira..
zeuss-zeng
# 25.02.2018 ob 13:54
Severnokorejski medijski molk – niti besede o olimpijskih igrah..
----------------
kaj pa je to za zahodne medije čudnega - tudi oni skopirajo le tisto kar jim ,,dovoli ,, Reuters ....
mikitr
# 25.02.2018 ob 13:23
Mislim ,da je bolje da jih zahod pusti čisto pri miru,da ne bo v nekaj letih polno beguncev in zelo nesrečnih ljudi tam in od tam.
Bivši uporabnik
# 25.02.2018 ob 12:34
Kot da bi gledali našo Državo in našo državo, državnozasebni in zasebni sektor (oboje je v bistvu zasebno, le da je državno prisvojeno javno), državo in družbo, oblast in ljudstvo ... Še dobro, da je kje za gledati, da ne gledamo, kaj imamo sami.
Bivši uporabnik
# 25.02.2018 ob 11:09
da malo pomagam:

Who are the TOP sponsors?

The sponsors of the Olympic Games are, of course, the ones most clearly in the picture. The IOC has 13 multinational giant corporations who have signed companies as TOP sponsors (The Olympique Partner) at the 2018 Olympics; that is two more than at the 2016 Olympic Games in Rio.

The Chinese e-commerce giant Alibaba, who has concluded a contract with the IOC until 2028, and the chip manufacturer Intel, are newcomers. Added to these are Coca-Cola, Visa, Bridgestone, Samsung, Panasonic, Omega, Procter & Gamble (P&G), Toyota, General Electric (GE), Dow and Atos. Depending on the contract concluded, they may pay an estimated more than 100 million US dollars to the IOC for the period.


da mogoče bolj razumete, zakaj so rusi na "dozi", ostali pa ne in zakaj potem ne bodo vodeni po statistiko rusije, ko se bo štelo, kdo je odnesel največ kolajn..
AMFIBIJA
# 25.02.2018 ob 11:05
Kim Il Pong

PING PONG

V situaciji nekoč že krizni,
ko je šlo za véliko Kitajsko,
diplomatsko vsa razrešil, rajsko
nesoglasja tenis je namizni.

Ta iznadba daljnega ni Vzhoda
kot nekoč premnogi so verjeli,
Azijci so ga samo prevzeli,
a prišel je ping-pong k njim z Zahoda.

Stvar pa je nerodna, če igrati
po pravilih kakšen tepec noče,
vsiljevati svojo igro hoče,
žogico predaleč dá poslati.

Misli, da le tja bo priletela,
kamor on bo s kimanjem jo vodil,
kimajoč pravila vsa pohodil.
da na cilju se bo razletela.

Takšna kajpak bo pingpongijada
nujno na obsodbo naletela,
pazi se, da žogica bo cela,
sicer se zgodi polomijada.

Tisti, ki nešportno se obnaša,
ki sam sebi večno prikimava,
s kimanjem ne vrne ki pozdrava,
v športnem svetu več se ne prenaša.

Zadoni lahko kakor pri gongu,
vrne žogica nazaj se sama,
bo v pjongjanški igri melodrama,
nič sledu o pravem več ping-pongu.
galoper
# 25.02.2018 ob 14:06
Ločijo kaj je življenjska vrednota in kaj je odvečno razmetavanje denarja. Imajo svoj nivo, ki ga mnogi ne razumete
Rtvrtv
# 25.02.2018 ob 12:50
Pa kaj potem.
Kdo pa gleda še to, ker je čezdalje bolj otrocje.
Je precej stvari bolj zanimivih, življenskih.....
Še posebej tiste s katerimi se sam ukvarjaš.

Biti navijač, ne hvala.
whiteswan
# 25.02.2018 ob 12:41
Iz celega clanka ne gre zakljuciti kako torej veste da se v SK ne poroca o OI? Ker je to namignil neki amerikanos ki ureja spletne strani?
Pateticno.
stanolio
# 25.02.2018 ob 12:45
Samo Res!
Bravo, jaz sem bil tam in je točno tako njim se j.... politika ena in druga. Zgodovina pa je že neštetokrat dokazala da je najboljša demokracija diktatura. Meni nič ne pomagajo visoki nebotičniki, pojdi na deželo in poglej kaj oni mislijo in delajo, tam je osnova ne v nebotičnikih.
generacija56
# 25.02.2018 ob 11:34
Za S.Korejo niso te olimpijske igre čisto nič drugega, kot predah pred vojno.
Od danes odštevamo: 3-2-1.
Sedaj "stekli pes" ponovno rožlja.
Jutri se pričnejo nove sankcije, vojaške vaje, pomorska blokada.
Zakaj se bi že veselili?
ŽogaJEokrogla
# 25.02.2018 ob 12:29
Severnokorejski medijski molk – niti besede o olimpijskih igrah

Tukaj imajo pa severnokorejci povsem prav. MOK mafija služi milijarde s tem da nateguje cel svet, športniki pa od tega nimajo nič. Zakaj bi o tem poročali? Oni svojim državljanom že dovolj perejo možgane, zakaj bi jim jih še dodatno pral. OI so za pranje zahodnih možganov.
el CARTEL
# 25.02.2018 ob 11:55
šport je zabava za mese.
ni škode, če ga ne prenašajo.
Bivši uporabnik
# 25.02.2018 ob 11:11
ps. če mogoče kdo ne ve, alibaba je ameriško partnerstvo..
SamoRes
# 25.02.2018 ob 12:09
Imate vse na voljo v tej kapitalistični družbi od sto vrst jogurta do zlate školjke, pa vse na antidepresivih in psihiatrih, prepirih in alkoholu. Tudi v Severni Koreji so srečni ljudje, praznujejo, se veselijo, igrajo, seksajo. Naj živijo kot jim paše, ko si bodo želeli kaj drugega bodo že uredili brez nas.
sivi gandalf
# 25.02.2018 ob 10:29
Sicer drži, da severnokorejski državni mediji nikoli niso bili pretirano zagreti za poročanje o dogodkih iz tujine.

bolje medijski molk in pomanjkanje novic, kot posiljevanje novic o 'merki
Kazalo