12-letna Šila iz Irana se je izjemno hitro vključila v naš šolski sistem. Foto: MMC/Televizija Slovenija
12-letna Šila iz Irana se je izjemno hitro vključila v naš šolski sistem. Foto: MMC/Televizija Slovenija

Po pol leta se s sošolci že tako dobro sporazumeva v slovenščini, da so jo povabili v šolsko gledališko predstavo Cesarjeva nova oblačila.

Deklica se je izjemno hitro vključila v naš šolski sistem. Čeprav se ta zelo razlikuje od tistega v Iranu. Oni denimo nimajo glasbe, tehnike, gospodinjstva; imajo pa predmet, kjer se učijo o vlogah v družini. "Oče, kako dela, mama, kako dela, punca, kako mora delati," v slovenščini pojasni Šila.

Očesnega stika s sošolci in učitelji moškega spola se izogiba - pri njih so šole za dečke in deklice namreč ločene. A na to so se vsi že navadili in vanjo ne drezajo, nam povedo učitelji. Mi pa opazimo, da so jo sošolci izjemno lepo sprejeli.

"Mislim, da ni nič drugačna od nas, dobro bere, zelo dobro slika in je dobra je pri likovnem pouku, pa pri slovenščini in matematiki je zelo dobra," pove sošolec Filip.

Postati si želi turistična vodička
Šila je z družino priplula v Evropo s čolnom. Poti se nerada spominja, pravi, da je veliko bruhala in spala, njena takrat noseča mati pa je izgubila otroka. Pol leta so že v Sloveniji, presrečni in ne želijo si nikamor drugam. Živijo v kompleksu nekdanjih vojašnic v Logatcu, petčlanska družina, v sobi s štirimi posteljami in tremi omarami.

Šili je všeč, ker bo lahko tukaj študirala, v Iranu bi težko. Postati pa si želi: "Turistični vodič, ker hočem videti druge države, kako živi človek, kakšen je jezik," pove deklica.

"Naj bo 2017 dobro leto, z veliko veselja do življenja. Želim vam srečo, zdravje in mir," gledalcem zaželi za konec.

Begunka Šila v slovenski šoli
Begunka Šila v slovenski šoli