Zbrana sredstva s koncerta Upanje za Haiti Now so organizatorji porazdelili med dobrodelne organizacije Oxfam America, Rdeči križ, Unicef, Partnerji v zdravju in Yele Haiti Foundation. Foto: EPA
Zbrana sredstva s koncerta Upanje za Haiti Now so organizatorji porazdelili med dobrodelne organizacije Oxfam America, Rdeči križ, Unicef, Partnerji v zdravju in Yele Haiti Foundation. Foto: EPA

Vsaka večja naravna katastrofa je v zadnjem obdobju združila nekatere najvidnejše predstavnike glasbenega sveta, ki so želeli le eno - pomagati žrtvam. Pomagati so se v večini primerov lotili skupaj in seveda s petjem.

Kdo ima največ koristi?
Njihova rasna in glasbena raznolikost, združena v skladbo, pa je pravzaprav dvorezen meč. Na eni strani imamo oboževalce, ki glasbo sprejmejo, kupijo in so po nakupu zadovoljni sami s sabo, saj vedo, da so naredili dobro stvar. Po drugi strani pa se ob njihovih dejanjih slišijo skoraj nemi glasovi posameznikov, ki se zavedajo, da pevski napori ne spremenijo dejstva, da se je katastrofa zgodila in da je tovrstna pomoč pravzaprav sama sebi namen.

Podoben scenarij tudi po potresih na Haitiju
Tudi po potresnih sunkih, ki so prizadeli Haiti, so na pomoč priskočili številni zvezdniki: nekateri z darovanjem denarja, drugi z spodbudnimi besedami in tretji z obljubami, da bodo posneli dobrodelno pesem. Med njimi najbolj izstopata dva projekta – glasbenega producenta Simona Cowella, ki ga je za pomoč prosil kar sam britanski premier Gordon Brown, in sodelovanje irske skupine U2, ameriškega raperja Jay-Z-ja, pevke Rihanne ter glasbenega producenta Swizz Beatza.

Ti so skupaj posneli skladbo Stranded (Haiti Mon Amour). "Glavna ideja skladbe je: 'Ne bomo vas pustili v stiski,' in to povemo tudi v refrenu," je razložil Swizz Beatz za revijo Rolling Stone. Skladba je svojo premiero doživela na petkovem koncertu Upanje za Haiti.

Stranded (Haiti Mon Amour)- Bono, Jay Z, Rihanna in The Edge

Podhranjeni otroci in mrki pogledi mater in očetov v Etiopiji, ki jo je leta 1984 ujela BBC-jeva reportaža Michaela Buerka, se je dotaknila številnih gledalcev po svetu; med njimi tudi irskega pevca sira Boba Geldofa. Da bi pomagal žrtvam lakote, je na pomoč poklical škotskega kitarista Midgeja Ureja in rezultat njunega sodelovanja se je zlil v skladbo Do They Know It's Christmas? Skladbe nista posnela sama, saj sta zbrala nekatere izmed najvidnejših in najpriljubljenejših irskih in britanskih glasbenikov tistega časa v skupino Band Aid. Skladba je do danes bila še dvakrat posneta. Najprej jo je leta 1989 posnel zborček glasbenikov zbranih v Band Aid II. Ob dvajseti obletnici prvotnega snemanja je skladba v izvedbi Band Aida 20 doživela še tretjo verzijo, ko so v snemalni studio stopili predstavnki mlajše generacije glasbenikov (zadnjega si lahko ogledate spodaj).

Britansko-irskemu projektu pomoči je kmalu (leta 1985) sledila ameriška različica. Aktivist Harry Belafonte je skupaj z dobrodelnežem Kenom Kragenom začel iskati glasbenike, ki bi napisali skladbo, s katero bi priskočili na pomoč afriški celini tudi Američani. Po nekaj neuspelih prepričevanjih je naletel na pevca Michaela Jacksona in Lionela Richieja, ki sta napisala besedilo za skladbo We Are the World. Pod taktirko Quincyja Jonesa in Michaela Omartiana so se leta 1985 zbrali nekateri najbolj znani glasbeniki vseh časov (Ray Charles, Billy Joel, Diana Ross, Cyndi Lauper, Bruce Springsteen in seveda vseh pet Jacksonovih bratov in sester: Jackie, La Toya, Marlon, Randy in Tito) ter posneli singel, ki je na prodajne police prišel 7. marca 1985.
Skupni napor težkometalske scene je zabobnel v skladbi Hear'n Aid. Pod senco uspehov Do They Know It's Christmas? in We Are the World je do ideje, da bi pomagali lačnim v Afriki prišel Ronnie James Dio. 20. in 21. maja 1985 so se v studiu A&M Records v Kaliforniji zbrali člani skupin Dio, Rob Halford, Quiet Riot, Dokken, Iron Maiden, Mötley Crüe, Twisted Sister, Queensrÿche in Blue Öyster Cult ter posneli single Stars.
Leta 1985 niso počivali niti kanadski umetniki, ki so se združil pod imenom Northen Lights, da bi zbrali denar za pomoč žrtvam lakote med letoma 1984 in 1985 v Etiopiji. Pobudnik projekta je bil Bruce Allen, ki je združil glasbenike, kot so Bryan Adams, Jim Vallance in David Foster v pesmi Tears Are Not Enough. 22. decembra 1985 je skladbo pospremil 90-minutni dokumentarec o njenem nastajanju.
Svet glasbe se je angažiral leta 1985 še enkrat, in sicer v podporo nasprotovanju apartheida v Južnoafriški republiki. Artists United Against Apartheid so tako posneli protestno skladbo Sun City. Pisec besedila Steven Van Zandt je najprej želel napisati skladbo o Južnoafriški igralniški oazi Sun City in hkrati potegniti vzporednice z bedo ameriških domorodcev. Novinar ABC News Danny Schechter mu je svetoval, da napiše skladbo, ki bo nasprotje We Are the World – skladbo, ki bo govorila o spremembi in ne dobrodelnosti, o svobodi in ne lakoti. Po več mesečnem iskanju glasbenikov, ki bi skladbo oživeli, je pod svoje okrilje zbral umetnike, kot so Ringo Starr, Run DMC, Peter Gabriel, David Ruffin, Eddie Kendricks, Darlene Love, Bobby Womack, Afrika Bambaataa, U2, George Clinton, Keith Richards, Ronnie Wood, Bonnie Raitt, Hall & Oates, Jimmy Cliff, Big Youth, Michael Monroe, Peter Garrett in druge.
Gladys Knight, Elton John in Stevie Wonder so leta 1985 posneli skladbo, da bi pomagali ameriški fundaciji za raziskovanje AIDS-a. Vendar That's What Friends Are For so številni najprej lahko slišali v izvedbi Roda Stewarta v filmu Nočna izmena, šele nato pa se je prelevila v dobrodelno sredstvo za zbiranje pomoči.
Koliko glasov je potrebno, da dokažeš, koliko ti je mar za vojake, ki se borijo na drugi strani oceana? V znak podpore delovanja mednarodnega Rdečega križa in za dvig morale ameriških vojaških čet, ki so leta 1991 sodelovale v operaciji Puščavski vihar (Desert Storm), se je zbrala še ena superskupina glasbenikov, zabavljačev in športnikov. Skupaj so posneli skladbo Voices That Care, ki so jo napisali David Foster, Linda Thompson in Peter Cetera.
Oktobra 2001 se je zbrala skupina glasbenikov pod imenom Artists Against AIDS Worldwide, da bi podprli programe za boj proti AIDS-u v Afriki in drugih manj razvitih deželah po svetu. Jermaine Dupri in Bono sta se podpisala pod producentsko palico radijskega singla What's Going On, ki ga je v izvirniku zapel Marvin Gaye. K sodelovanju so med drugim priskočili Britney Spears, Christina Aguilera, Gwen Stefani, Nelly Furtado, Fred Durst iz skupine Limp Bizkit, Destiny's Child, Wyclef Jean in Backstreet Boys. Skladba je bila posneta nekaj mesecev pred napadi 11. septembra 2001 in je zato kasneje del zaslužka odšel tudi na bančni račun ameriškega Rdečega križa.
Superzvezde rimane besede zahodne obale so združile svoje moči leta 1990, da bi nastopile proti nasilju na ulicah. Kot producent se je podpisal Dr. Dre, v skladbi We're All In The Same Gang pa lahko zasledimo raperje, kot so Def Jef, Ice-T, King Tee, Young MC, J. J. Fad in MC Hammer.
V počastitev dneva Martina Luthera Kinga Jr., so zvezdniki, kot sta Whitney Houston, Stephanie Mills in skupine New Edition, Run DMC in The Fat Boys, združeni pod imenom King Dream Chorus and Holiday Crew leta 1986 posneli single King Holiday. Vsi prihodki od prodaje singla so šli v dobrodelne namene – za pomoč centra Martina Luthera Kinga Jr. za nenasilno socialno spremembo. Kot vodja projekta pa se je podpisal kar sam Kingov sin, Dexter Scott.
Še ena dobrodelna skladba izpod peresa Michaela Jacksona je nastala po napadih 11. septembra 2001: What More Can I Give (v španski verziji Todo Para Ti). Navdih za skladbo je Jackson dobil, potem ko se je srečal s predsednikom Južnoafriške republike Nelsonom Mandelo v poznih devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Vendar je sam ni nikoli odpel. Nekaj dni po napadih na dvojčka pa je Jackson v družbi Beyoncé Knowles, Celine Dion, Lutherja Vandrossa, Mariah Carey in Usherja posnel novo verzijo. Upajoč, da bodo z njo zbrali 50 milijonov dolarjev za pomoč preživelim in družinam umrlih v terorističnih napadih, se je njegov načrt razblinil, saj single sploh ni bil predvajan. Prvič je iz radijskih sprejemnikov zazvenel leta 2002. Kasneje 27. oktobra 2003 pa je skladba le našla pot do radodarnih poslušalcev preko svetovnega spleta. Denar zbran z legalnim prenašanjem pesmi s spleta je šel na bančne račune otroških dobrodelnih organizacij.
Posledice hurikana Katrina leta 2005 so prebudile Sharon Stone, Damona Sharpa, Marka Feista in Denise Rich, ki so svoje misli zlili na papir za skladbo Come Together Now. Z njo so želeli pomagati žrtev uničujočega potresa v indijskem oceanu (leta 2004) in hurikana Katrina (leta 2005). Svoj glas pa so prispevali Céline Dion, The Game, JoJo, Jesse McCartney, Nick Carter in A.J. McLean, John Legend, Joss Stone, Gavin DeGraw, Chingy, Wyclef Jean in drugi.
Balada Tears in Heaven, ki jo je napisal Eric Clapton ob pomoči Willa Jenningsa in govori o bolečini, ki jo je Eric čutil, ko je njegov štiriletni sin Conor umrl po padcu iz okenske police stanovanja v 53 nadstropju, je leta 2004 doživela novo preobleko. Producenta Sharon Osbourne in Simon Cowell sta za pomoč žrtvam cunamija leta 2004, v katerem je življenje izgubilo več kot 225.000 ljudi, zelo osebno skladbo spremenila v dobrodelno. Njun nenavaden zborček je združil pevce, kot so Elton John, Rod Stewart, Mary J. Blige, Josh Groban, Phil Collins, Ringo Starr in celo Andrea Bocellija, v priredbo osebnoizpovedne balade.
Žrtvam hurikana Katrina so na pomoč priskočili tudi skupini Green Day in U2, ki sta skupaj posneli priredbo pesmi škotske skupine The Skids The Saints are Coming. Skladbo so skupaj izvedli na koncertu ob odprtju Superdomea v New Orelansu. Izkupiček skladbe, ki so jo kasneje prodajali preko spleta v obliki žive izvedbe, pa je šel v roke dobrodelne ustanove, ki jo je ustanovil kitarist U2-jev The Edge – Music Raising.