V Prekmurju so zavrteli čas nazaj, nazaj v čas vojnih viher. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
V Prekmurju so zavrteli čas nazaj, nazaj v čas vojnih viher. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija

Tako je Štefan Jančarič, predsednik društva ljubiteljev starodobnih vojaških vozil, dejal v Pomurju, kjer so se lastniki starodobnikov zbrali na tradicionalnem dvodnevnem srečanju.

Na poteh po prekmurski ravnici se jim je pridružila tudi ekipa Televizije Slovenija.

Okrog 50 starodobnih vojaških vozil je najprej krenilo proti prvi romski krajevni skupnosti v Evropi - na Puščo, kjer so jih pričakali s civilnim starodobnikom in dobrodošlico. Vojska se je razživela in okrepčala s specialiteto, ki ji na Pušči pravijo kotloskri pogauča, medtem pa so svoje jeklene lepotce postavili na ogled. Po vožnji skozi romsko naselje jih je prijazna misija čakala še v Beltincih.

Največ pogledov je bil deležen vojaški motor Sahara iz leta 1942 - za današnji videz je bilo potrebnih veliko ur dela in denarja. "Ko pa prideš do vsega tega, ni več tako drago. Samo je treba vzeti olje, vazelin, mažeš in se pelješ," je povedal Jože Osterc, lastnik motorja.

"Žena je bila velik nasprotnik, ko sem ga pripeljal v slabem stanju domov, zdaj pa se želi z mano voziti na vsa srečanja," pa se posmeji Ptujčan Milan Štumberger.

Hja, tudi v vojski so ženske pač nepogrešljive ...

Z vojaškimi starodobniki po Prekmurju
Z vojaškimi starodobniki po Prekmurju