Bo moral Cerar pri Baričiču stopiti korak nazaj zavoljo obstoja koalicije? Foto: BoBo
Bo moral Cerar pri Baričiču stopiti korak nazaj zavoljo obstoja koalicije? Foto: BoBo
Zaradi Baričiča zavrelo v koaliciji

Tako DeSUS kot SD namreč ne podpirata Baričiča, ki ga je svet Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKCL) imenoval za generalnega direktorja zavoda, pridobiti pa mora še soglasje vlade.

Erjavec je že napovedal, da ga ministri njihove stranke ne bodo podprli, podpora Baričiču ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc pa je po njegovih besedah slabo sporočilo. Meni namreč, da Baričič s popotnico, ki jo ima, ne more urediti razmer v UKC-ju Ljubljana. Če bo ministrica pri podpori vztrajala, pa bo po Erjavčevih besedah prevzemala odgovornost.

Podpredsednik DeSUS-a in nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar je ob tem opozoril, da se je "treba zavedati, da je kadrovanje tisto, ki je načelo že več koalicij". Ob nasprotovanju DeSUS-a in SD-ja Baričičevemu imenovanju je po njegovih besedah "enostavno težko razumeti aroganco SMC-ja pri tej odločitvi, rezultat bomo pa videli čez čas, ko bo odločeno na vladi". "V tem trenutku pa lahko samo čestitam Baričiču, da mu je to uspelo," je dodal Gantar.

Podpirajo njeno delo v zdravstvu, ne pa kadrovskih potez
Vodja SD-ja Dejan Židan pa je povedal, da se bo ministrica "odločila, kakor se bo", mnenje SD-ja pa je bilo znano že vnaprej. Na čelu ene najpomembnejših javnih ustanov namreč pričakujejo človeka, ki je kompetenten, učinkovit, spoštljiv do zdravstva in ni opremljen s prtljago, ki mu vnaprej onemogoči kakovostno delo. "Po našem mnenju vseh teh prvin kandidat nima," je pojasnil.

Kolar Celarčeva sicer po Židanovih ocenah v svoje delo vlaga velike napore, je bila precej uspešna pri tem, da se omogoči normalno financiranje v zdravstvu, in pripravlja strategije, ki jih SD podpira.

Ministrica sicer verjame, da je svet UKCL-ja ravnal odgovorno in strokovno, zato nima razloga, da v Baričiča ne bi imela zaupanja. Vladi bo zato predlagala soglasje k njegovemu imenovanju za generalnega direktorja UKCL-ju.

Kako bodo ravnali ministri SMC-ja, je za zdaj še nejasno.

Zaradi Baričiča zavrelo v koaliciji