Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)
Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)

Da se lahko biometrična osebna izkaznica, opremljena s čipom in fotografijo, uporablja tudi kot kartica zdravstvenega zavarovanja, so potrebne manjše prilagoditve, pojasnjuje Nives Meserko z Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), večina izvajalcev, tako bolnišnic kot zdravstvenih domov in lekarn, je to že storila. "Zdaj je v sistem vključena že več kot polovica izvajalcev. To pomeni, da se po novem lahko sami odločimo, ali bomo pri uveljavljanju zdravstvenih storitev uporabili le novo osebno izkaznico, kartico zdravstvenega zavarovanja ali pa oba dokumenta," je pojasnila Meserko.

Na ZZZS-ju upajo, da bodo informacijske sisteme kmalu prilagodili še preostali izvajalci. Rokov za to sicer ni. Do takrat pa svetujejo, da veljavno zdravstveno kartico še obdržite. Sicer pa se zdravstvene kartice nikakor ne ukinjajo, pojasnjuje Meserko. Razlogov je več: "Osebna izkaznica namreč ni obvezen dokumen. Nova osebna izkaznica, izdana otrokom do 12. leta, ni elektronska, ne morejo je dobiti vse zavarovane osebe, ki so vključene v obvezno zdravstveno zavarovanje, kot na primer tujci," je povedala.

To pomeni, da lahko kartico zdravstvenega zavarovanja še vedno uporabljate, ne glede na vse druge možnosti. "Ni nobene potrebe, da bi za uveljavljanje zdravstvenih storitev morali naročiti osebno izkaznico."

In kakšne so torej prednosti biometrične izkaznice? "Prednost za zavarovane osebe je ta, da lahko imajo pri sebi le eno kartico. Pri izvajalcih zdravstvenih storitev pa je prednost tudi ta, da imamo na novi izkaznici tudi sliko. Kar pomeni, da ni potrebe po dodatnem preverjanju identitete."