Bolezni-zdravila
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.3 od 18 glasov Ocenite to novico!
Zobozdravnik, zobar, zobje, zobki
V zadnjih letih se je precej povečal tako imenovani dentalni turizem na Hrvaškem, v Srbiji in v BiH-u, pa tudi v Bolgariji. Foto: Reuters
false
Oglasi za hrvaške zobozdravstvene storitve na slovenski strani mejnega prehoda. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Ali bo zdravstvena reforma zavrla množično oglaševanje tujih zdravstvenih storitev?

Slovenskim zdravnikom oglaševanje preprečuje kodeks
22. junij 2017 ob 06:33
Ljubljana - MMC RTV SLO

Novela zakona o zdravniški dejavnosti bo urejala tudi oglaševanje zdravstvenih storitev. Slovenskim zdravnikom oglaševanje prepoveduje kodeks, tujci pa za zdaj lahko v Sloveniji množično tržijo svoje (zobo)zdravstvene storitve.

V Sloveniji se že več kot desetletje obsežno oglašujejo "cenejše" zdravstvene storitve v sosednjih državah, še posebej na Hrvaškem. Ponudniki (zobo)zdravstvenih storitev organizirajo celo avtobusne ekskurzije do njihovih ordinacij za potencialne paciente.

Slovenski (zobo)zdravniki se na drugi strani ne morejo tako agresivno oglaševati, kot to počno njihovi stanovski kolegi iz sosednjih držav. To jim ne nazadnje preprečuje kodeks. 10. člen kodeksa medicinske deontologije Slovenije med drugim določa, da je vsaka "neposredna ali posredna reklama ali publiciteta, ki nima vzgojno-varstvenega in izobraževalnega cilja," za zdravnika prepovedana.

V Sloveniji so v (zobo)zdravstvenih krogih potekale že številne razprave o tem, da so slovenski preveč omejeni s pravili, kar se tiče konkurenčnosti na trgu. Na drugi strani pa pritiski tujih ponudnikov zdravstvenih storitev naraščajo, k čemur je pripomogel tudi splet, saj ne nazadnje omogoča obsežnejšo predstavitev ponudbe storitev kot zgolj z običajnimi oglasi.

Oglaševanje (zobo)zdravstvenih v Sloveniji do zdaj ni bilo urejeno oziroma ga deloma urejata zakon o medijih, ki določa, da oglaševanje tobačnih izdelkov, zdravil in medicinskih pripomočkov ter zdravstvenih storitev urejajo posebni zakoni ter zakon o avdiovizualnih medijskih storitvah, ki prepoveduje avdiovizualna komercialna sporočila za zdravstveno dejavnost, zdravstvene storitve ali za izvajalce zdravstvene dejavnosti.

Zakonska ureditev oglaševanja
Oglaševanje zdravstvenih storitev naj bi uredila novela zakona o zdravstvenih storitvah (ZZDej), del zdravstvene reforme, ki jo je pripravilo ministrstvo za zdravje pod taktirko ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc. Novela je prestala prvo branje v državnem zboru. Vprašanje pa je, ali bo sprejeta. Kar nekaj zdravniških organizacij nasprotuje sprejetju novele in ob tem napovedujejo tudi uporabo vseh razpoložljivih pravnih sredstev.

"Ker popolna prepoved oglaševanja ni smiselna, se v predlogu zakona določa, da ni dovoljeno oglaševanje zdravstvene dejavnosti, ki je zavajajoče, nedostojno oziroma nedovoljeno primerjalno. S tem se oglaševanje zdravstvene dejavnosti in storitev regulira na način, da se ne bodo podajale informacije, za katerimi ne stoji stroka, pacienti pa bodo deležni dostopnih in verodostojnih informacij o možnostih zdravljenja. Oglaševanje zdravstvene dejavnosti prek avdiovizualnih medijskih storitev pa bo zaradi Direktive 2010/13/EU še vedno prepovedano v skladu z ureditvijo v posebnem zakonu, s katerim je bila navedena direktiva, vključena v slovenski pravni red," so napovedane spremembe obrazložili pripravljavci zakonske novele.

Zdravniške organizacije bolj motijo druge določbe zakonske novele. Toda kako so zadovoljne s predlagano regulacijo oglaševanja?

Kodeks bi morali spoštovati tudi tujci
"Stališče SZZZZS-ja je, da naj bo oglaševanje zdravnikov in zobozdravnikov etično, vsebinsko ustrezno in kratko, kot to predvideva Kodeks zdravniške etike v 63. členu, kar bi moralo veljati ne le za naše, ampak tudi vse tuje (zobo)zdravnike, ki se oglašujejo pri nas," je glede predlagane ureditve za MMC povedala podpredsednica strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Nada Puharič.

Prav zasebni (zobo)zdravniki so tisti, ki jim tuji zasebniki najbolj odžirajo dobiček, saj še ne morejo enakovredno oglaševati svojih storitev. "Sedanji položaj ima za posledico odliv naših pacientov zlasti na Hrvaško. Pacientom se v veliko primerih stroški povrnejo prek ZZZS-ja. Imamo podatke, da je ZZZS v preteklem letu refundirala pacientom, ki odhajajo na zdravljenje v tujino, več kot pol milijona evrov. Vse to predstavlja hudo škodo vsem nam, seveda pa tudi dodatne stroške ZZZS-ju, saj moramo napake, ki so bile storjene v drugih državah odpravljati v naši državi," pravi Puharičeva.

Oglaševanje slovenskim zdravnikom trenutno onemogoča sprejeti kodeks, nad katerim bedi zdravniška zbornica. "V našem kodeksu je najbolj problematično to, da v njem ni govora o omejevanju ali korektnosti tujih oglaševalcev v naših medijih. V naši državi je na žalost tujim oglaševalcem zdravstvenih storitev dovoljeno tako rekoč vse. Oglasi imajo tendenciozno vsebino, zelo zavajajoče obljube. Ponujajo celo organizirane prevoze do ordinacij, nastanitve. Na žalost pa tudi nekateri naši domnevno “zavedni” politiki in celo zavarovalnice paciente tudi z aktivnim oglaševanjem preusmerjajo v tujino. Ta problematika je bila že večkrat izpostavljena v Odboru za zobozdravstvo, seveda pa tudi v drugih odborih, danih je bilo več pobud za oblikovanje delovnih skupin, ki bi se trudile pravila kodeksa etike uzakoniti, s čimer bi se bistveno povečala učinkovitost prepovedi nekorektnega oglaševanja," še pojasnjuje Puharičeva.

Gregor Cerar
Prijavi napako
Komentarji
bilzerian
# 22.06.2017 ob 07:15
če pri nas čakaš na protetiko leto dni, poleg tega jo plačaš 4x več, kot v tujini, ne vem, zakaj ne bi smeli ogleševati tujci.
naši naj raje znižajo cene, zmanjšajo čakalne dobe, pa lahko tujci oglašujejo po mili volji, pa ne bo nihče šel tja
thymiann
# 22.06.2017 ob 06:43
Oglaševanje cenejšega popravila zob na Hrvaškem je velik problem, panoji na kozolcih in instant oglaševalne konstrukcije, ki rastejo ob cestah, pa očitno ne.
Triglavski zmaj
# 22.06.2017 ob 06:39
Naj sprejmemo še zakonodajo, da imamo v Sloveniji lahko zgolj eno trgovsko verigo. Malim trgovcem naj se pa prepove oglaševanje, tujim trgovskim verigam pa tudi. To bi dvignilo kvaliteto ponudbe, ne :) .
Svit-1
# 22.06.2017 ob 07:13
Zdravniki se bodo prej ali slej morali zavedati, da so tudi oni na trgu!
MintUporabnik
# 22.06.2017 ob 06:58
Leta 1991 smo se odločili za kapitalizem, torej oglaševanje ni uporaba storitev iz drugih držav ni sporna.

In če smo državljani EU bi morale zavarovalnice v 100% plačati storitev, ki jo jaz koristim v kateri koli EU državi - saj sem državljan EU!
Ta zakon bo moral iti na ustavno presojo, saj spominja na kartelni dogovor!
elGoyc
# 22.06.2017 ob 06:50
Če gre za zasebni denar, ko nekdo plača celotno storitev iz svojega žepa ali za poseben pakete zavarovalnic res ne vidim problema v oglaševanju. Bi pa morali prepovedati financiranje posegov, ki so v sprejemljivem času možni pri nas, v tujini.
Glede te teme me zanima tudi, kako je urejeno oglaševanje v zdravstvenih ustanovah, ker gre v mnogih primerih za oglaševanje zdravil z dvomljivim učinkom (recimo razna prehranska dopolnila) na mestih, kjer se zbirajo še posebno ranljivi potrošniki. Gre ta denar za boljše zdravstvene storitva ali gredo v zameno zdravniki na kak "strokovni seminar" v obmorski luksuzni hotel.
Optimist99
# 22.06.2017 ob 08:12
Ce se nekomu iz Nove Gorice splaca peljati do Varazdina oz. Vinice.... Kje je fehler?

Eni zdravniki in stomatologi pa tudi mislijo, da so zlatarji. Po drugi strani gres na Hrvasko, uredis, placas. In ni cakanja 1 leto in jamranja, kako se nekaj ne more.

Dentalni turizem pa je v vseh drzavah. V Nemciji oglasujejo storitve na Poljskem, Ceskem. So zrastle zobne ordinacije ob celi meji. V Sloveniji hodimo na Hrvasko, nekateri v Srbijo, Bosno. Procent zadovoljnih je enak ali boljsi kot pri slovenskih specialistih.
bruhnmici
# 22.06.2017 ob 07:35
A ko pa hodijo italijani k nam, je pa za DDV in državo vse dobrodošlo? In ko vrli zobozdravniki navijajo cene na račun implantantov, izdelovalci le teh pa jamrajo, ker jih stiskajo v kot ... a to je pa o.k.? Za določene cehe in elite tržnega gospodarstva ne sme biti, nas pa tolažijo in fopajo v glavo s tem, da moramo sprejet in se prilagodit konkurenčnim pogojem (trg delovne sile). Zakaj pa se ne bi smelo oglaševat zdravstvenih storitev? Saj so ravno tako storitev (izdelek) kot karkoli drugega. In če se lahko oglašuje alkohol ipd., zakaj se ne bi še zdravljenja pri XY dohtarju?! Slovensko vrtičkarstvo z dvojnimi merili. Seveda ne v našo korist.
7up
# 22.06.2017 ob 07:52
Oglaševanje je res velik problem. Zadnjič so pacenti ugotovili, da za žilne opornice v sloveniji plaučujejo cca 1000 eur / kos. Na finskem na drugi strani porabijo samo 150 eur /kos.

Ko se je to razkrilo so se slovenski delavci zelo vzemirili! Kako stze jim lahko naredili kaj takega? >Potrebujemo zakon, da do tega ne-bo več prišlo!
mmeeddoo
# 22.06.2017 ob 07:35
Spet teli naši "strokovnjaki" ... ni problem v nesmiselno visokih cenah in v brezpogojni obogatitvi z omogočanjem dostojnega življenja drugim ... tokrat je problem v osnovi kapitalizma - konkurenci.

Kot rečeno, pri nas obstaja socializem samo za slovenske "uspešneže". Ko denarčki kar sami ne padajo iz neba v dovolj velikih količinah, je potrebno takoj jokat k državi, da naj spremeni zahonodajo, podari subvencijo ali vsaj odpustek.
RJSlo
# 22.06.2017 ob 07:35
No ja. Iz do zdaj prebranega sklepam, da bodo naši umetniki spet spesnili novo zdravstveno reformo, ki bo nam pacientom dodatno otežila življenje, zdravljenje, dostop do normalnih zdravstvenih storitev, normalne zdravstvene obravnave, itd.
Springbok
# 22.06.2017 ob 08:29
Ne omejiti ogaševanja tujih storitev. Dovoliti oglaševanje tudi domačim zdravnikom.

Tale Kolarka je res omejejna. Vse bi omejila. Naj se raje omeji na svoj lastni vrt.
mmeeddoo
# 22.06.2017 ob 08:50
@ whiskey: "Čuden je ta slovenski trg kjer se hrvaški zobarji lahko oglašujejo , slovenski pa ne."

Bolj se mi zdi čudno, da hrvaški zobar pride skozi z oglaševanjem, prevozom in nastanitvijo s polovico cene.
Kakor je meni znano nimajo za pol nižjih davkov ali življenskih stroškov. Verjamem pa, da imajo pol manj vil, avtomobilov, vikendov glisarjev ...
21.12.2012
# 22.06.2017 ob 07:57
na hrvaškem je ceneje kot pri nas v okviru obveznega = zgolj doplačilo pri nas večje.
brez tuje (reklamirane) konkurence bodo naši zobarji cene podvojili.
prave barabe so. predvsem koncesionarji, ki imajo preveč opredeljenih pacientvo, da lahko imajo dolgo čakalno dobo za protetiko ... in seveda ti ne pozabijo ponuditi privat protetiko zaradi dolge čakalne dobe ... kaj pa druga kot barabe.
designprologo
# 22.06.2017 ob 08:19
@21.12.2012:
prave barabe so. predvsem koncesionarji, ki imajo preveč opredeljenih pacientvo, da lahko imajo dolgo čakalno dobo za protetiko ...


Hahahahaha....
Glavarino določa ZZZS.
fgmb
# 22.06.2017 ob 07:29
Zobozdravnik želi odločati o denarju naročnika (pacienta/plačnika).Pri tem parvi, da se mu dela škoda, ker jaz (pacient/plačnik/naročnik) storitve ne želim, da on z mojim denarjem prosto razpolaga
vsenior
# 22.06.2017 ob 08:52
Takšne grdobije v izjavah slovenskih zobarjev napram tujim, predvsem o neznanju, kar ni konca. Seveda je kak slab, kaj pri nas ni slabih? Slabi so v zdravstvenih domovih, specialisti v svojih klinikah, pa tudi na stomatološki kliniki se nočejo spopadati z zahtevnimi posegi. V javnem zdravstvu pri nas dobiš težko dobrega zobozdravnika, naročen si le 2x na leto, vmes pa ti zobje propadajo. Koncesionarji pa goljufajo. Za rentgenske slike nočejo dat napotnice, le napotijo te s podatki kakšno sliko prinesi; plačaj jo sam (ortopan, posamezne slike).
whisky
# 22.06.2017 ob 07:28
Zdravniki se bodo prej ali slej morali zavedati, da so tudi oni na trgu!

čuden je ta slovenski trg kjer se hrvaški zobarji lahko oglašujejo , slovenski pa ne
kapljač
# 22.06.2017 ob 07:46
Sej ne moreš verjeti kakšno stanje smo imeli v zdravstvu vsa ta leta. Če samo pomislimo koliko smo bili prikrajšani , samo radi kodeksa pri oglaševanju storitev, ki so osnova vsake podjetnosti , se vprašaš , kaj za vraga so prejšnje vlade sploh počele
tu in tam
# 22.06.2017 ob 09:48
@mmeeddoo
S čim pa dosežejo nizke cene? S količino in hitrostjo.
Kar pa ni nujno tudi dobro.

Za dobre storitve pa tudi pri hrvatih plačaš 800€ za en implantat.

Lahko pa greš še 50 km naprej v Bosno, tam ti pa za 500€ v enem vikendu vse zobe zamenjajo.
whisky
# 22.06.2017 ob 07:37
in zakaj so hrvaški zobozdravniki bolj poceni? verjeten zato ker so tolk bolj načelni in pošteni, sploh do nas slovencev.
RJSlo
# 22.06.2017 ob 07:32
Direktiva 2010/13/EU

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/SL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32010L0013
&from=SL
macupicu
# 22.06.2017 ob 08:40
Naj verjame kdor hoče... Avstrijec meče svinjarijo od sebe v Slovenijo, to je dejstvo. Zadnjič je rekel direktor avstrijske Magne glede zaposlitev - vse odvisno od naročil. Lahko se enkrat naročila ustavijo in ostalo bo pozidano najboljše polje, ostale bodo prazne hale, obdane s koprivami in grmovjem. Kot TAM recimo...
slovenkaaaa
# 22.06.2017 ob 10:05
S čim pa dosežejo nizke cene? S količino in hitrostjo.
Kar pa ni nujno tudi dobro.


Lej, zakaj so pa naši keramičarji tako dragi? Pa gradbinci in elektrikarji? In vodovodarji... Dajmo vsi najeti podjetja iz Bosne in nam naj postavijo poceni hiše. Zakaj bi samo zobozdravnike omenjali. Pa dajmo iz Bosne pripeljat učiteljice, ki bodo z veseljem učile otroke a 500 eur, in prodajalke v trgovine za 350 eur plače...
tu in tam
# 22.06.2017 ob 08:53
@21.12.2012
Tu si preberi, koliko pacientov mora imeti opredeljenih zobozdravnik, da "ima polno ambulanto".
110% povprečja v regiji.
Seznam ZZZS zdravnikov
smojka
# 22.06.2017 ob 13:10
Naj raje znižajo naše nenormalno visoke cene zobozdravstvenih storitev.
tu in tam
# 22.06.2017 ob 11:52
@21.12.2012
>>500-800 eur za klinčev implantat je upravičena cena, a res?
Ej, lahko greš v Bosno, za ta denar dobiš vse zobe nove.
Rok trajanja: cca 10 let. Potem pa proteza, ker boš imel čeljust tako zj**ano, da se več nič not ne da pritrditi.
Kar pa se 800€ tiče: tudi keramičar vzame za kopalnico 3x3 enako denarja. Pa konča v 2 dneh.

>>moja zobarka ima konkretno bajto in ene tri nemške
>>makine parkirane spredi ...
Pa ne od koncesije
>>seveda pa nikdar ne pozabi spomniti na storitve izven koncesije.
Ja, ker ZZZS krije materiale in storitve iz '90 let.
Nekaterih zadev, ki jih ZZZS prizna, ne uporablja več nihče v SLO.

>>res pa je da kar delajo cele dneve.
No, vsaj to priznaš.
designprologo
# 22.06.2017 ob 10:02
Zanimivo, da se primerja zmeraj proti jugu, he, he...no, no, fancy zagrebške ordinacije imajo vsaj takšne cene kot so v LJ, ZG ima namreč 1.000.000 preb...
Severni sosedje pa hodijo k nam, ker so bolj poceni od njihovih.
Verjetno najbolj poceni zdravnika dobite tam proti Indiji ali Afganistanu...
slovenkaaaa
# 22.06.2017 ob 09:49
In šele ko imaš dobre zakone pride da se jih res moraš držati.
Nič od tega do sedaj politika ni bila vajena početi.
(Akrapovič išče varilce, celi plača nagrado da jih dobi. Avtobus postavit pred parlament , pa naložite in odpelte)


Joj, kapljač, samo da ne boš ti prišel v parlament, potem bodo zakoni res grozno napisani.
slovenkaaaa
# 22.06.2017 ob 09:46
In če smo državljani EU bi morale zavarovalnice v 100% plačati storitev, ki jo jaz koristim v kateri koli EU državi - saj sem državljan EU!

Mint, malo poenostavljaš, a se ti ne zdi? Ti plačuješ premije za naše cene... v Sloveniji stane porod 1.500 eur, glede na to ceno, se opredelijo prispevki... ne moreš potem iti kar rodit v London, kjer porod stane 40.000 eur. EU državljanstvo gor ali dol. Lahko pa nam prispevke povišajo za 40x, potem pa boš vesel EU državljan res lahko šel kamorkoli. In že danes res lahko greš kamorkoli v EU na zdravljenje, če si sam plačaš. Drugo so seveda nujne zadeve, poškodbe na smučiščih, zastrupitve na morju v Španiji... Poglej direktivo EU o čezmejnih zdravstvenih storitvah, preden pišeš, ni vsaka stvar za komentatorja na MMC.
vsenior
# 23.06.2017 ob 15:19
tu in tam@ Zagotovo smo se in se še izobražujemo v Sloveniji na račun države, podjetij in na laste stroške. Morda se ti ne in si se prenehal takoj, ko si zaključil šolanje. Privatniki običajno zelo malo investirajo v zaposlene. Mešaš kapitalizem v ZDA in naš sistem, ki je izjemno scialno usmerjen kapitalizem, le zobarji tega nočejo vedeti in kopirajo cene svojih storitev po najdražjih svetovnih standardih. Preseliti se v tujino in tam ponujat svojo storitev (šolal pa si se v SLo) je logično, če si brezoseln in ne moreš najti zaposlitve, it v tujino zaradi boljšega zaslužka, takoj po študiju, potrebe po takih profilih pa so, pa je že blizu tega, da bo država v prihodnosti zahtevala vrnitev denarja za šolanje.
topol
# 23.06.2017 ob 08:21
Državljan mora imeti svobodo izbire. Država ga naj zaščiti pred glavnimi nevarnostmi, ne pa pred njegovo lastno neumnostjo. Mir, red in pravna varnost. Ni potrebe regulirat vsega. Vseeno je, če ima dohtar reklamo, ne briga nas koliko glasbe na uro lahko poslušamo.
Pričakujem pa, da je slovensko mleko v oglasu res iz Slovenije, da bo zobar res naredil tisto, kar bo oglaševal. Red, pravico in poštenost. Ostalo pa kakor kdo hoče.
tu in tam
# 23.06.2017 ob 08:10
>>Pri nas pa se izobražujejo kar na javne stroške,
Uuuu, jeba, jaz sem se tudi izobraževal na javne stroške, pa delam pri privatniku.
Znanec se je tudi izobraževal na javne stroške, pa dela kot s.p., pa prodaja svoje storitve javni upravi. O ti baraba ti.
Tudi ti si se izobraževal na javne stroške. Če se nisi, tvoj problem, imel si vse možnosti.
vsenior
# 23.06.2017 ob 04:33
@komentatorjem z medicinskimi "geni" V ZDA stane izobrazba za zdravnika 400 do 500.000$. Tam je cena nadomestnega zoba komplet implantat+krona 4-5.000$ Zakaj toliko?. Zato, da si lahko povrnejo kredit za šolanje. Iz prve roke vam povem, da je zobozdravnica prišla do plusa šele pri 50 letih, kajti vmes je potrebno opremiti prostore, posodobiti opremo, se šolati,....Pri nas pa se izobražujejo kar na javne stroške, delali bi privatniki v javnih zdravstvenih ustanovah. ENI MISLIJO, DA SO ŠE KAR V SOCIALIZMU in mora država poskrbet za izobraževanje, S privat CENAMI PA V KAPITALIZMU Štartna plača za zdravnika začetnika je po informacijah Fidesa 45 razred, kar znaša - osnovna bruto plača 2.500EUR + dodatki
oleander
# 22.06.2017 ob 15:34
Ko smo že pri tem ... katerega onkraj Kolpe priporočate?
Hmeljar
# 22.06.2017 ob 09:58
"Slovenski (zobo)zdravniki se ne morejo tako agresivno oglaševati, kot to počno njihovi stanovski kolegi iz sosednjih držav".

Zakaj pa "naši zobarji" ne oglašujejo v tujini in odirajo s svojimi največkrat nekvalitetnimi storitvami in materiali samo slovensko klientelo.
ms-360
# 23.06.2017 ob 12:48
Ja oglaševanje pa res nima nobene veze z reformo,zdaj so pa res že zgubili pamet.Ukvarjajo se z oglaševanjem,da dol padeš!Najboljša reklama je poceni in kvalitetna storitev pa naj bo v tujini ali pri nas.Z reklamiranjem ne bodo nič rešili,ker četudi prepovejo reklamiranje iz tujine bo reklama dobro in poceni opravljeno delo v kratkem času.Na slabšem bodo našiizvajalci zdr.storitev,če ne bodo smeli oglaševati.Če pa dovolijo oglaševati vsem pa naši izvajalci niso konkurenčni z končnimi cenami storitev(namerno pišem KONČNIMI CENAMI),ker le ta uporabnika zanima ne glede na to kdoima kakšne cene materiala.In to je del reforme,za pop....t!
topol
# 23.06.2017 ob 08:13
Težava naše in evropskih držav je, da postajajo nanny state. Država, ki ujčka državljane. Vse je preveč regulirano. Zobozdravnik ne sme oglaševat, lekarna ne sme kupovat pri proizvajalcu, ampak preko posrednika, ki ni v njeni lasti. Proizvajalec zdravila napiše neka standardizirana navodila za butaste ljudi. Pravo navodilo, kjer je podroben opis zdravila, pa je zaklenjeno pod geslom samo za strokovno javnost. Zakaj kot državljan ne bi smel prebrati podatkov o zdravilu. Ker je na recept, si ga že ne bom sam predpisal.
Zakaj ne bi smel videti reklame pri nas je plomba 60 evrov, pri nas pa 55?
Zakaj ne sme vsaka strokovna oseba odpreti lekarne brez dovoljenja občine. Dolžni bi bili imeti strokovno izobražen kader in izdajati zdravila na račun zavarovalnice. Kaj pa počnejo še zraven, koliko kozmetike prodajo, prehranskih dopolnil, ali imajo poleg še wellnes, kozmetični salon ali fitnes, pa je samo njihova stvar. Imajo nek pult, kjer izdajajo zdravila v skladu s predpisi in to je to. Če konkurenčna lekarna propade, je pač to problem njenega lastnika. Če pa v nekem kraju lekarna nikakor ne gre, pa naj jo subvencionira občina, ali pa naj se vozijo drugam.
7up
# 22.06.2017 ob 11:32
21.12.2012

V razvitih EU državah boš za implant plačal 2.5k-3k eur.
21.12.2012
# 22.06.2017 ob 10:50
500-800 eur za klinčev implantat je upravičena cena, a res?
torej mesec dni dela je vredno manj, a res?
meni to smrdi.
zato pa so apetiti po koncesijah.
moja zobarka ima konkretno bajto in ene tri nemške makine parkirane spredi ... seveda pa nikdar ne pozabi spomniti na storitve izven koncesije.
res pa je da kar delajo cele dneve.
Skippy
# 22.06.2017 ob 10:16
A ne vidijo, da socializem ne deluje? Našo socialistično zdravstvo je razpadlo, storitev pa nikakršna.
slovenkaaaa
# 22.06.2017 ob 09:48
in zakaj so hrvaški zobozdravniki bolj poceni?

whisky, najbrž tudi zato, ker je njihova čistilka plačana 300 eur, naša pa 700 eur... in njihova asistentka 600 eur, naša pa 1200 eur. Vidiš razliko?
Rookiee
# 22.06.2017 ob 09:36
Hrvaski zobozdravniki ze nekaj casa niso vec poceni, je pa res, da boste pri nas spali doma in ne v apartmaju! Samo najti je treba pravega cloveka! Sicer pa dopustiti oglasevanje, na koncu bo vec nasih reklam, posledicno vec v drazvno malho! Sicer me pa zanima o tem "ne smemo se oglasevati" kje hudica je to eksplicitno prepovedano in kaksne so posledice! Sicer pa dragi zobarcki, obstaja tudi posredno oglasevanje pa se vam ne ljubi ukvarjati s tem!
Bivši uporabnik
# 26.06.2017 ob 15:25
Država bi morala oblikovari celovito strategijo na tem področju. To ker počnejo hrvati je nelojalna konkurenca. Država bi morala blokirat spletne strani vseh teh ilegalnih ponudnikov, ki se želijo okoristiti na račun naivnih slovenskih pacientov. Vse ki ogašujejo direktno pa strogo kaznovati v visokimi kaznimi!
JBT
# 26.06.2017 ob 04:12
A oglaševanje jih kao moti. Moti jih le konkurenca.
Naj se zamislijo nad cakalnimi dobami in visokimi cenami.
Emsho
# 25.06.2017 ob 16:59
Tud slovenski dohtarji se tega ne držijo...Poglejte Morela okuliste, ki imajo svoje kolumne na siolu, estetika Fabjan je na radiu ena ponujala popolno preobrazbo... skoraj reality show...Potem imate dohtarje, ki se prodajo za drobiž prehrambeni industriji, zobarji proizvajalcem zobne paste...

Prav je, da imajo ljudje možnost izbrati ponudnika kjerkoli v EU. Narobe pa je, da se katerikoli od njih oglašuje, kot da gre za prodajo avtomobilov, tehnike ali pohištva.... In ta ločnica bi morala obstajati tako za slovenske kot za tuje. Spletne strani lahko ponujajo dovolj, da jih ljudje, ki potrebujejo njihovo storitev, najdejo in pogledajo kaj ponujajo.
klicaja
# 23.06.2017 ob 15:48
Velike izgube v zdravstvu ??? Nižji stroški materiala, zlasti precenjenega, po Tarčah, bi , BODO prinesli milijone denarja. !! Lp in nasmeh!
adamus
# 22.06.2017 ob 14:50
#smojka

kdo pa?
visoki
# 22.06.2017 ob 13:38
in kako mislijo to preprečiti
designprologo
# 22.06.2017 ob 11:55
@21.12.2012
500-800 eur za klinčev implantat je upravičena cena, a res?
torej mesec dni dela je vredno manj, a res?
meni to smrdi.
zato pa so apetiti po koncesijah....


Tipične floskule gostilniškega nivoja...
Implantat je 1500eur v povprečju pri nas.
Koncesija pa ga NE KRIJE.

Še napiši kakšno pravljico...
Kazalo