Bolezni-zdravila
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.5 od 15 glasov Ocenite to novico!
Gripa, virus
Na Pragerskem so potrdili primer ptičje gripe, so sporočili z uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Foto: BoBo
false
Z vidika pripravljenosti pričakujejo, da se bo virus razširil tudi na rejne živali, a se to ne bo zgodilo, če bodo upoštevani vsi ukrepi, je dejal Janez Posedi. Foto: BoBo
false
Vodni perutnini je dovoljeno omogočiti dostop do vode, vendar je treba preprečiti stik s prostoživečimi pticami, predvsem vodnimi. Prav tako je perutnino in ptice v ujetništvu treba krmiti in napajati v zaprtih oziroma pokritih prostorih. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Perutnina Ptuj
V Perutnini Ptuj zaščitne ukrepe izvajajo že od sredine novembra. Foto: BoBo
VIDEO
Preventivni ukrepi zaradi...
VIDEO
Potrjen prvi primer ptičj...

Dodaj v

Potrjen primer ptičje gripe na Pragerskem

Virus podtipa H5N8 ljudem ni nevaren
4. januar 2017 ob 16:18,
zadnji poseg: 4. januar 2017 ob 19:34
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Na Pragerskem so pri poginulih labodih potrdili primer ptičje gripe, so sporočili z državne uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Virus podtipa H5N8 po do zdaj znanih podatkih ne more okužiti ljudi.

Pred dvema tednoma so strokovnjaki javnost opozorili, da je bila bolezen ptičje gripe odkrita že v skoraj vseh sosednjih državah v regiji. Zato so jo po besedah generalnega direktorja uprave za varno hrano Janeza Posedija pričakovali tudi pri nas. O nevarnosti te bolezni so tako veterinarji in pristojne službe opozarjali že pred tedni, ko so tudi zagotovili, da smo v Sloveniji na izbruh pripravljeni.

Kot je na novinarski konferenci izpostavil Posedi, z vidika pripravljenosti pričakujejo, da se bo virus razširil tudi na rejne živali, a se to ne bo zgodilo, če bodo upoštevani vsi ukrepi. "Spontani scenarij je, da se bo bolezen širila. Samo od rejcev in vseh vpletenih je odvisno, kako hitro in v kakšnem obsegu," je poudaril.

Uprava za varno hrano v primeru najdene poginule vodne ptice ljudi poziva, da o tem obvestijo pristojne službe. Ni pa smiselno obveščati "o vsakem poginulem vrabčku", saj takšne ptice niso posebej dovzetne za ta virus. Izjema so primeri, ko poginejo v večjem številu, pa je poudarila vodja sektorja za zdravje in dobrobit živali na upravi Breda Hrovatin.

Poginuli labodi
Na ribnikih na Pragerskem so od 30. decembra lani do 1. januarja letos poginili trije labodi grbci, so v sporočilu za javnost pojasnili na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Nacionalni veterinarski inštitut je v odvzetih vzorcih potrdil prisotnost virusa ptičje gripe H5N8.
"Čeprav je visokopatogen virus aviarne influence podtipa H5N8 zelo patogen za ptice, po mnenju Evropske agencije za varnost hrane (EFSA) predstavlja zelo nizko tveganje za ljudi," zagotavljajo na upravi za varno hrano.

Do zdaj so visokopatogene podtipe ptičje gripe H5N8 potrdili na Madžarskem, Poljskem, Hrvaškem, v Švici, Nemčiji, Avstriji, na Nizozemskem, Danskem, Švedskem, Finskem, v Franciji, Rusiji, Ukrajini, Romuniji, Srbiji, Grčiji, Veliki Britaniji, Bolgariji, na Slovaškem in na Irskem. Švica in Irska imata primere le pri prostoživečih pticah, preostale države pa tudi pri perutnini oziroma pticah v ujetništvu. Nizozemska in Italija sta pri prostoživečih pticah potrdili tudi visokopatogen podtip ptičje gripe H5N5.
.

Perutnina Ptuj z zaščitnimi ukrepi
.
Po potrditvi primera ptičje gripe na Pragerskem so iz Perutnine Ptuj sporočili, da zaščitne ukrepe izvajajo že od sredine meseca novembra, ko se je prvi primer okužbe pojavil v sosednjih državah. "Vsa živila Perutnine Ptuj so varna in zdravstveno neoporečna," so zagotovili.
.
Z izvajanjem ukrepov so tako dosegli popolno izolacijo vzrejnih in predelovalnih obratov od divjih ptic in druge perjadi v celotni proizvodni verigi. Vsi postopki se izvajajo v skladu s programom Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, so še navedli.


.
Prenos bolezni ob neposrednem stiku
Največje tveganje za prenos bolezni na perutnino in ptice v ujetništvu sicer predstavlja neposreden stik z okuženo živaljo in z virusi kontaminirano krmo in vodo. Prenos je mogoč tudi z obutvijo, obleko in opremo, ki je prišla v stik z okuženim materialom, kot so poginjene ptice ter izločki prostoživečih ptic. Dosledno izvajanje biovarnostnih ukrepov je zato temelj za preprečevanje vnosa ptičje gripe v rejo.

Perutnina naj bo v zaprtih prostorih
Državno središče za nadzor bolezni se je že sešlo in sprejelo sklep, da se na območjih območnih uradov Maribor, Ptuj, Murska Sobota, Celje in Novo mesto perutnino in ptice v ujetništvu zadržuje v zaprtih prostorih oziroma na način, da se prepreči stik s prostoživečimi pticami, predvsem vodnimi. Vodni perutnini je dovoljeno omogočiti dostop do vode, vendar je treba preprečiti stik s prostoživečimi pticami, predvsem vodnimi. Prav tako je perutnino in ptice v ujetništvu treba krmiti in napajati v zaprtih oziroma pokritih prostorih.

Tudi na preostalem ozemlju Slovenije je priporočljivo zadrževanje perutnine oziroma krmljenje in napajanje v zaprtih prostorih. Prav tako ni dovoljeno krmljenje prostoživečih vodnih ptic. S tem ukrepom se namreč zmanjša nepotrebno koncentriranje ptic in virusov ptičje gripe na posameznih mestih in možnost prenosa virusa na perutnino in ptice v ujetništvu s prostoživečih vodnih ptic prek kontaminirane obutve in obleke.

Prvi primer v Sloveniji leta 2006
Leta 2006, ko je bil odkrit prvi primer ptičje gripe v Sloveniji, je šlo za podtip H5N1, tokrat pa se v Evropi pojavlja podtip H5N8. Virus podtipa H5N8 sicer po do zdaj znanih podatkih, v nasprotju s podtipom H5N1, ne more okužiti ljudi.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
visoki
# 04.01.2017 ob 16:58
nehaš pisati in bolezni ni
ckzkj
# 04.01.2017 ob 17:40
Panika!!!
Vsi mediji poročat o dveh crknjenih pticah.
Aja pa takoj zdravila in cepiva prodajat.
aljaz26
# 04.01.2017 ob 17:04
Ne ubiti labodov :(
srobert
# 04.01.2017 ob 18:02
Do tega trenutka LD Polskava (lovska družina) in RD Slovenska Bistrica (ribiška družina), ki upravljata s tem arealom, nista bili kakor koli kontaktirani s strani zato pristojnih organiv kontaktirani!
Tako je to pri nas.
ajdtula
# 04.01.2017 ob 17:35
A so mogoče v kakem skladišču našli še kej tamifluja pa ga je treba porabit do konca leta?
Modelar
# 04.01.2017 ob 17:51
Premisljeno plasirana novica. Danes se je povsod govorilo samo o podrazitvi goriv in podobnem. Sedaj so nam plasirali tole novico, ki je popolnona nepomembna, bo pa preusmerila pozornost stran od resnicnih problemov.
vv
# 04.01.2017 ob 16:40
povratnik12

Mogoče pa ravno zaradi"panike" in ukrepov pristojnih ni prišlo do izbruha ptičje gripe...
nikoli
# 04.01.2017 ob 18:59
dr.Kuštrin:
- Sevnica je blizu; ....

Domoznanstvo, kot bi rekli v starih časih, ti ne gre preveč dobro od rok. Sevnica je od Pragerskega približno toliko oddaljena kot od Ljubljane.
Micesar
# 04.01.2017 ob 17:29
panika!!!!!!
primos
# 04.01.2017 ob 18:23
Srobert
Vceraj je bilo pri glavnih porocilih, govoril je tudi gasilec, pokazalo je tudi kako so z lestvijo in vrvjo sli po trejega laboda, izjave Vurs, mimoidocih sprehajalcev, ..

Kako da vi nic ne veste, pa je vprasanje za vas
povratnik12
# 04.01.2017 ob 17:40
ajdtula

# 04.01.2017 ob 17:35
Prijavi neprimerno vsebino A so mogoče v kakem skladišču našli še kej tamifluja pa ga je treba porabit do konca leta?

presežek perutnine ki ga je treba uničit in za to dobiti eu sredstva....
amigo
# 04.01.2017 ob 21:37
Leta 2006, ko je crknilo nekaj labodov na Dravi v Mariboru in so uvedli splošno karanteno za kure se mi je postavilo enostavno vprašanje. Odgovora do danes še nisem dobil. Na Lentu je bilo tisti čas vsaj 200 labodov. Če je ta bolezen res tako nalezljiva in smrtonosna bi morala crkniti večina labodov, se pravi vsaj 100 in ne le trije. Očitno ta bolezen ali ni tako nalezljiva ali pa ni tako smrtonosna kot nas skušajo prepričati. Kot kaže se je okužil nekje en procent labodov. Še bolj nejasno je kako naj bi se okužile kure, ki so na kilometre oddaljene od teh "okuženih" labodov. Tisti z boljšim spominom se bodo spomnili na BSE, danes že pozabljeno bolezen norih krav. Kaj vse niso pisali o tej bolezni. Nato so krave nore in pametne šle v pozabo, pojavila pa se je ptičja in pozneje svinjska gripa. Pojavil se je tudi neki Tamiflu. Po navodilu EU smo ga kupili za nekaj milijonov. Kje je končal ne vemo. Vemo samo, da ga je izdelovala firma gospoda Rumsfelda, Bushevega ministra za obrambo. V EU cepiva in Tamifluja niso kupili edino Poljaki. Zbolevali niso nič bolj kot ostali.
Očitne te bolezni služijo za vzbujanje strahu pri ljudeh in za reguliranje potrošnje mesa. Gospodinje niso neke genijalke in bodo podzavestno kupovale manj perutninskega mesa. Saj je s tem mesom nekaj narobe.
srobert
# 04.01.2017 ob 18:49
Eno je direktno dogajanje na terenu in mediji, drugo pa je komuniciranje po uradni dolžnosti med koncesionarjem in koncendenti, če je res kaj narobe.
dr.Kuštrin
# 04.01.2017 ob 17:42
... tole ma 100 posto neki opravit s Trumpom !

- takoj nakupit zalogo Rumsfeldovih kaplic Tamiflu !
- Sevnica je blizu; zaradi kurje gripe uvesti obvezno termoskeniranje USA turistov ki se vlačijo okrog Melaniendorfa
- malo več budnosti ne bi škodilo; aktivirati ulične poverjenike, štabe civilne zaščite in preventivno ponoviti vajo NNNP
povratnik12
# 04.01.2017 ob 16:34
že pred leti je bila "panika"..... potem pa ni bilo nič..... tudi takrat je bil zele velik mraz in ne vem če ni perjad poginjala zaradi mraza ne pa aviarne influence.... čudno je takrat vse potem naenkrat potihnilo
Olorin
# 04.01.2017 ob 22:41
Koliko komentatorjem tule gor so zadnje dni ze poskusili prodati cepivo? Zanima me, koliko stane ker je videti, da imate izkusnje s tem.
Neljuba resnica
# 04.01.2017 ob 22:25
Če kdo rabi cepivo mislim da ga že imajo Lekarne Ljubljana!
sirus
# 04.01.2017 ob 20:22
Kaj je že treba... nakupit tone Tamifluja.
chelsea boy
# 04.01.2017 ob 19:55
hitro se pejmo cepit! vkup vkup

RESEARCH GEOENGINEERING, danke!
dibsi
# 04.01.2017 ob 19:01
Ni novic? Ni problema! Naredili jih bomo!

Media today.
Ivo Lola
# 04.01.2017 ob 17:56
Preusmerjanje pozornosti od pomembnih novic ali samo rumena nagnjenja?
zozozo
# 04.01.2017 ob 17:33
@povratnik12 - Ni bilo na srečo nič ljudem (tudi zaradi ukrepov), ptičev je pa pomrlo cel kup. Letošnja varijanta pa sploh ne gre na ljudi, ampak samo na ptiče. Je pa to še vedno ogromen problem za ljudi, predvsem za rejce perutnine.
semaino
# 04.01.2017 ob 19:56
Kaj ta sanjac Posedi se kar naprej ni izgubil sluzbe tam in vlece mastne denarce za to, da mi se naprej jemo taksne sladice, kekse in cokolado v Sloveniji katero v Avstriji se psu ne dajo?
amigo
# 04.01.2017 ob 19:21
Leta 2006 je bil čisti nateg. V Mariboru na Dravi je crknilo nekaj labodov, na Koroškem so uničili piščance na eni farmi. Kokoši so morale biti zaprte več mesecev. Nato se je na skupaj počasi pozabilo. Mnogi manjši rejci so kokoši poklali in začeli jajca kupovati pri Hoferju. Tudi zdaj je zadeva sumljiva. Labodi naj bi crknili na področju kjer je najbolj razširjena reja piščancev v Sloveniji. Kdo ve, kaj si bodo še izmislili? Zanimivo bi bilo izvedeti, kdo proizvaja teste za ta virus?
sosman
# 05.01.2017 ob 07:10
A to so taki ukrepi kot pri zadnjem "izbruhu", ko so na Dravi čudežno izginili vsi labodi? Mogoče jim je kdo prijazno povedal, naj grejo drugam...
Adi H.
# 05.01.2017 ob 06:42
Pri vsem dogajanju glavna novica na vseh medijih poginula perjad, na koncu bo pa spontano spet vse potihnilo.
amigo
# 05.01.2017 ob 06:39
Po mnenju naših veterinarskih strokovnjakov, labodi crkujejo samo zaradi gripe, ne pa zaradi starosti in oslabelosti. Ko je hud mraz, kot recimo letos jih pač crkne nekaj več kot običajno. To so velike ptice, ki rabijo kar nekaj hrane. Ta virus imajo očitno v sebi, kot mnogo ljudi virus herpesa. V mrazu, ko je malo hrane in labod oslabi pa udari na dan. Zdaj bodo prepovedali hranjenje, da jih bo zaradi oslabelosti crknilo še več. Pravilno bi bilo, da bi povečali hranjenje, da bi se laže upirali bolezni. Glavno je, da bodo uvedli "ukrepe". Na Posedija smo že pozabili, da sploh obstaja, zdaj pa nastopa na TV. V zadnjih 20 letih so že trikrat napovedali živalsko-človeško apokalipso. Najprej bolezen norih krav, ptičja in svinjska gripa. Vsi alarmi so se izkazali za lažne, ukrepi pa koristni za industrijo zdravil in škodljivi za ostalo gospodarstvo. Ne pozabimo še na nekaj, kar je bilo v mleku. Na koncu niso odkrili niti kako je ta zadeva prišla v mleko. Pojavijo se novi problemi, na stare pa pozabi.
Hmeljar
# 05.01.2017 ob 00:27
Tudi na področju ptičje gripe smo točno 10 let za sosedi! Kje je šele reforma zdravstva, obljube za februar so pa že pred vrati, narejenega pa nič.
vv
# 04.01.2017 ob 20:52

povratnik12

in kako so to preprečili, da se bolezen ni bi razširila????


Preberi si še enkrat članek, pa boš dobil odgovor. So pa verjetno v članku navedeni ukrepi milejšega tipa...
tsinamuh0
# 05.01.2017 ob 09:53
Če kogarkoli res zanima ozadje vseh teh bolj ali manj lažnih ali pretirano napihnjenih pandemij, ga najdete tukaj (medijskih objav o tem v Sloveniji: 0 - pričakovano) - vir BMJ, ugledna med. revija:
http://www.bmj.com/content/340/bmj.c2912
Čestitke vsem, ki ste omenili Poljake in tamiflu, samo za to gre, za osnovno inteligenco in integriteto javnih uslubencev pa tudi novinarjev.
Resnična pandemija pa je npr. tobačna, vsak dan za posledicami kajenja umre 10 Slovencev in Slovenk, pri tej katastrofi ne sumimo, da morda zboli en labod. Ravno o tem se bo razpravljalo o parlamentu v kratkem.
Je to razlog, da se je ravno zdaj začela nova strašna labodja pandemija, o kateri bodo kar naprej poročali??
Namesto, da bi v živo pokazali tiste politike, ki jih je tobačnim lobistom uspelo podkupiti, da se bo še naprej s trdo drogo zastrupljalo otroke in mladostnike z zelo predvidljivimi posledicami: zasvojenost, 20 vrst raka, kapi, infarkti, utapljanje na suhem=KOPB, ej, dragi novinarji...
tureavanture
# 05.01.2017 ob 01:54
Dober tek vsem ki imate piščanca danes na meniju
povratnik12
# 04.01.2017 ob 16:44
vv

# 04.01.2017 ob 16:40
Prijavi neprimerno vsebino povratnik12

Mogoče pa ravno zaradi"panike" in ukrepov pristojnih ni prišlo do izbruha ptičje gripe...

in kako so to preprečili, da se bolezen ni bi razširila????
Kazalo