V Veliki Britaniji so zaklali 6.000 živali, na Nizozemskem pa 150.000. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
V Veliki Britaniji so zaklali 6.000 živali, na Nizozemskem pa 150.000. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
račja farma
Nevarni sev ptičje gripe je prenosljiv na ljudi. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Med sprejetimi ukrepi Evropske komisije sta zakol okuženih živali in prepoved prodaje perutninskega mesa ali jajc na okuženem območju.

Po navedbah britanskega ministrstva za kmetijstvo ptičja gripa na omenjeni farmi ne predstavlja večje nevarnosti za javnost, saj ne gre za zelo agresiven sev bolezni. Farmo so po izbruhu ptičje gripe začasno zaprli in vzpostavili 10-kilometrsko območje omejenega gibanja, vseh 6.000 živali pa so že ubili.

Virusa še niso identificirali
Britanske oblasti virusa še niso identificirale, so pa že izključile možnost, da bi šlo za smrtonosni sev virusa H5N1. Domnevajo, da bi bil izbruh virusa na Otoku lahko povezan z nedavnima izbruhoma na Nizozemskem in v Nemčiji.

Nevaren sev H5N8 prenosljiv na človeka
Na Nizozemskem, kjer so v nedeljo na perutninski farmi v vasi Hekendorp v osrednjem delu države odkrili visoko patogen sev ptičje gripe H5N8, ki je prenosljiv tudi na človeka in so ga do zdaj zaznali le v Aziji, pa so ves dan pregledovali farme.

Ubili 150.000 živali
Kot je povedal predstavnik nizozemskega urada za hrano in varstvo potrošnikov Lex Denden, pregledujejo še 16 perutninskih farm v premeru desetih kilometrov od farme, kjer so odkrili virus. "Za zdaj nismo odkrili novih primerov in upamo, da bomo že danes lahko končali preizkuse," je poudaril.

Povedal je tudi, da naj bi pobili še zadnje od okoli 150.000 živali na farmi v Hekendorpu. Tamkajšnji župan je za čas zakola uvedel prepoved potovanja v vas in iz nje razen za prebivalce in uradnike. Nizozemske oblasti pa so potrdile, da so farme večino proizvodov prodale na Nizozemskem, nekaj so izvažale v Nemčijo.

Ptičja gripa je smrtonosna za perutnino, z virusom ptičje gripe pa se lahko okužijo tudi ljudje, ki so bili v stiku z okuženo perutnino. Odkar so leta 2003 prvič odkrili virus H5N1, je zaradi njega umrlo najmanj 400 ljudi, večinoma v jugovzhodni Aziji. Sev H7N9 pa je od pojava leta 2013 zahteval več kot 170 življenj.