UKC Ljubljana:
UKC Ljubljana: "Imamo vse dobro usposobljene zdravnike, razen kardiovaskularnega kirurga za otroke." Na fotografiji je Sergej Hojker, strokovni direktor UKC Ljubljana. Foto: BoBo

K sreči se nazaj vrača dr. Vodiškar, usposablja se nov kirurg dr. Weiss, odrasle bolnike s prirojeno srčno napako pa operira ekipa prof. dr. Klokočovnika.

UKC Ljubljana
Društvo Velik srček Marka Žitnika opozarja na pomanjkljivosti pri izvajanju programa otroške srčne kirurgije, ki je imelo v primeru deklice Pike Hrastar tragične posledice. Foto: BoBo

Zdravniki bi morali spoštovati in ravnati v skladu z osnovnimi etičnimi in moralnimi merili, zato se nam zdi javno obračunavanje nedopustno, prav tako pa je bil okrnjen ugled zdravniškega poklica.

Ministrstvo za zdravje
Bratušek
Javno obračunavanje med zdravniki je za Bratuškovo nedopustno. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

UKC Ljubljana se je s tem odzval na opozorila Društva Velik srček, kirurgov Davida Mišalija, Roberta Blumauerja in mame umrle deklice Tine Hrastar, ki so opozorili na pomanjkljivosti in slabo komunikacijo pri izvajanju operativnega programa otroških srčnih operacij. Slednje je v primeru deklice Pike pripeljalo do tragičnih posledic, o katerih poteka policijska preiskava. O tem smo poročali tukaj.

Program je skupina ljudi
"Program ne pomeni enega kardiovaskularnega kirurga, temveč ga predstavlja skupina ljudi! Program otroške kardiovaskularne kirurgije je izrazito multidisciplinaren in v njem sodelujejo tako kirurška klinika (kirurgi, anesteziologi, pediatri intenzivisti) kot tudi pediatrična klinika (pediatri kardiologi) in veliko drugih služb UKCL (radiologija, laboratorij) in zunanjih visokokvalificiranih sodelavcev (transfuziologija, mikrobiologija, patologija)," so zapisali.

Kdo še sodeluje
"Kar zadeva pediatre intenziviste (Klinični oddelek za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo, ki je del Kirurške klinike), ki skrbijo za otroke neposredno po operaciji, ekipo sestavlja trenutno 11 ljudi, vendar je intenzivna enota multidisciplinarna, kar pomeni, da skrbimo za vse otroke z odpovedjo vitalnih funkcij, ne glede na naravo bolezni. Otroci po operaciji na srcu predstavljajo po številu približno 20 odstotkov naše intenzivne dejavnosti."

Imamo vse razen kardiovaskularnega kirurga za otroke
"V UKC Ljubljana imamo torej vse naštete ljudi, ki so dobro usposobljeni, razen kardiovaskularnega kirurga za otroke. Razlog, da ga ni, je v tem, da dr. Mišali, ki je na tem programu v obdobju 2007-2014 zaslužil 1.800.000 evrov, ni izpolnil pogodbenih obveznosti, da bi v dveh letih izuril dva naša zdravnika. K sreči se vrača dr. Vodiškar, usposablja se nov kirurg dr. Weiss, odrasle bolnike s prirojeno srčno napako pa operira ekipa prof. dr. Klokočovnika," so sporočili.

Mama pripravljena za pogovor z UKC-jem
Poudarjajo, da so bili že večkrat z materjo dogovorjeni za sestanek, na katerem bi ji pojasnili vse okoliščine, a je mati deklice tudi zadnji sestanek zavrnila. Kot je Tina Hrastar pojasnila za MMC, je razlog njene zavrnitve skrb za drugo hčerko, sestanki pa se sklicujejo z "danes popoldne na jutri zjutraj". "Absolutno sem pripravljena za pogovor, moramo se le uskladiti okrog termina," nam je dejala Tina Hrastar.
Bratuškova želi poročilo
Ministrstvo za zdravje je pozvalo Zdravniško zbornico Slovenije, naj razširi izredni strokovni nadzor nad programom še na leti 2013 in 2014. Alenka Bratušek, ki opravlja tudi funkcijo ministrice za zdravje, bo pozvala UKC k predložitvi poročila o celotnem dogajanju.

Ministrstvo obžaluje, da je prišlo do javnega medsebojnega blatenja zdravnikov. Meni, da bi stroka morala tovrstne težave čim prej rešiti znotraj institucije in zagotoviti, da se takšni primeri ne bi ponovili nikoli več.

Ministrstvo: Ugled poklica je okrnjen
"Zdravniki bi morali spoštovati in ravnati v skladu z osnovnimi etičnimi in moralnimi merili, zato se nam zdi javno obračunavanje nedopustno, prav tako pa je bil okrnjen ugled zdravniškega poklica," je ministrstvo zapisalo v sporočilu za javnost.

Vodstvo bolnišnice mora nemudoma ukrepati, da se ponovno vzpostavi zaupanje med starši malih bolnikov in strokovnim osebjem, sporoča Bratuškova. Ministrstvo lahko na razrešitev problematike vpliva posredno, in sicer prek predstavnikov ustanovitelja v svetu zavoda. Vodstvo UKC-ja je v skladu z veljavnim zakonom o zavodih tisto, ki je dolžno organizirati in voditi delo in poslovanje zavoda ter poskrbeti za strokovnost dela zavoda, so še poudarili na ministrstvu.





K sreči se nazaj vrača dr. Vodiškar, usposablja se nov kirurg dr. Weiss, odrasle bolnike s prirojeno srčno napako pa operira ekipa prof. dr. Klokočovnika.

UKC Ljubljana

Zdravniki bi morali spoštovati in ravnati v skladu z osnovnimi etičnimi in moralnimi merili, zato se nam zdi javno obračunavanje nedopustno, prav tako pa je bil okrnjen ugled zdravniškega poklica.

Ministrstvo za zdravje
Mariborskim kardiologom prekipelo
Premierka: Obračunavanje med kirurgi nedopustno
Blumauer ni prvi, ki je odšel z UKCL-ja
Mariborskim kardiologom prekipelo
Premierka: Obračunavanje med kirurgi nedopustno
Blumauer ni prvi, ki je odšel z UKCL-ja