Slovenija naj bi v jesenskih in zimskih mesecih skupaj dobila 1,3 milijona doz zdravila, kar zadostuje za cepljenje 650 tisoč Slovencev. Foto: MMC RTV SLO
Slovenija naj bi v jesenskih in zimskih mesecih skupaj dobila 1,3 milijona doz zdravila, kar zadostuje za cepljenje 650 tisoč Slovencev. Foto: MMC RTV SLO
Tamiflu
Švicarski Roche je leta 2004, ob izbruhu ptičje gripe, državam po svetu prodal okoli 22 milijonov svežnjev z desetimi kapsulami tamifluja. Foto: MMC RTV SLO
Cepljenje oktobra

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Ivan Eržen je pojasnil, da bodo cepljenja potekala v štirih intervalih. Prvi na vrsti za cepljenje bodo zdravstveni delavci in še nekateri delavci v drugih javnih službah, med njimi policisti in gasilci. Prednostni seznam pa še ni popolnoma usklajen, vendar naj bi po predvidevanjih kronični bolniki na vrsto za cepljenje prišli novembra. Cepljenje bo sicer prostovoljno, vsak pa se bo moral cepiti dvakrat.

Ali bo cepljenje popolnoma brezplačno, je po Erženovih besedah še stvar dogovora, verjetno pa bo moral posameznik sam kriti stroške cepljenja, kar naj bi znašalo okoli sedem evrov. Stroške cepiva naj bi tako krila država.

Prejeli bomo 1,3 milijona doz
V Slovenijo bo prišlo toliko cepiva, kot je bilo napovedano, in sicer 1.300.000 doz, kar zadostuje za 650.000 cepljenj, je pojasnil državni sekretar. Tik pred podpisom je tako pogodba za prvih 800.000 doz cepiva, dogovori pa potekajo še za drugih 500.000 doz. Z družbo GalaxoSmithKline je pogodba v procesu podpisovanja, z Novartisom pa se še dogovarjajo.

Po Erženovih besedah je proces podpisa pogodbe bolj tehnična zadeva, saj se je z zavezujočim naročilom pravočasno zagotovila ustrezna količina cepiva. Sicer pa ministrstvo za zdravje pri načrtih za ukrepanje sodeluje tudi z drugimi ministrstvi.

Preizkušanja cepiva po svetu
V Kanadi, Evropi in ZDA cepivo trenutno preizkušajo na več kot 9.000 prostovoljcih. Dokumentacijo z rezultati testiranj bo Evropska agencija za zdravila prejela septembra, ko bo tudi odločala o varnosti in učinkovitosti cepiva, je poročal Radio Slovenija.

Tamiflu uporaben sedem, ne le pet let

Evropska agencija za zdravila je sporočila, da se lahko zdravilo tamiflu uporablja tudi dve leti po preteku roka uporabnosti. Zdravstvene oblasti po svetu so tako rok uporabe že podaljšale s pet na sedem let, vlade pa bodo tako lahko porabile zaloge, ki so jih nakopičile ob izbruhu ptičje gripe pred petimi leti. Proizvajalec tamifluja, švicarski farmacevt Roche, naj bi namreč z znanstveno raziskavo dokazal, da zdravilo traja dlje od pričakovanj. Odločitev o podaljšanju roka uporabe zdravila podpira tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), dokončna odločitev pa je v rokah držav.


Države pripravljajo prednostne liste, ki bodo v uporabi, dokler ne bo cepiva dovolj za vse prebivalce. Liste se bodo prilagajale glede na lastnosti virusa, njegovo kroženje in klinično sliko obolelih. Za zdaj namreč kaže, da virus povzroča zmerno težko in blago obolenje, s širjenjem pandemije pa pričakujejo tudi pojav težjih oblik bolezni in večjo smrtnost.

Cepljenje oktobra