Avstralsko farmacevtsko podjetje CSL Ltd. bo v sredo prvo na svetu začelo preizkušati cepivo proti novi gripi. Foto: EPA
Avstralsko farmacevtsko podjetje CSL Ltd. bo v sredo prvo na svetu začelo preizkušati cepivo proti novi gripi. Foto: EPA
Gripa: do sedaj okuženih 74 ljudi

Od zadnje objave podatkov 7. julija se je število smrtnih žrtev po poročanju Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) povečalo za skoraj dve tretjini, z 429 na več kot 700 primerov. Po besedah generalne direktorice WHO-ja Margaret Chan bo pandemija nove gripe največja pandemija gripe v zgodovini človeštva.

Pri prejšnjih pandemijah so virusi gripe potrebovali več kot šest mesecev, da so se po svetu razširili tako, kot se je virus H1N1 razširili v manj kot šestih tednih. Po svetu je bilo do zdaj laboratorijsko potrjenih okoli 125.000 primerov okužbe.

WHO je prejšnji teden sporočil, da ne bo več objavljal števila potrjenih primerov okužbe za novo gripo, saj se gripa širi "po vsem svetu s hitrostjo brez primere." Namesto tega se bo organizacija osredotočila samo na posodabljanje podatkov iz držav, ki jih bolezen prizadene na novo.

Večina okužb je z blažjimi simptomi, pri čemer bolniki okrevajo, nekateri celo brez medicinske oskrbe, v tednu dni od pojava bolezni.

V Sloveniji 74 okužb
V nacionalnem referenčnem laboratoriju za influenco Inštituta za varovanje zdravja so potrdili dva nova primera okužbe z virusom H1N1. Gre za dve ženski, ena je pripotovala iz Grčije, druga pa je potovala po Hrvaškem, Grčiji in Italiji. Oboleli sta kazali znake, značilne za okužbo z omenjenim virusom. Poleg tega je bilo pregledanih še 14 drugih vzorcev, ki pa so negativni. Doslej smo v Sloveniji potrdili 74 primerov okužbe z novim virusom gripe.

Prvi preizkusi cepiva
Avstralija bo v sredo prva na svetu začela preizkušati cepivo proti novi gripi pri ljudeh. Cepivo bodo preizkusili na 240 prostovoljcih, starih med 18 in 64 let, in sicer v razmiku treh tednov, nato pa bodo opravili krvne teste in skušali ugotoviti, ali je cepivo pomagalo ustvariti ustrezen imunski odziv na virus.

Gripa: do sedaj okuženih 74 ljudi