Deklico v so v mariborski UKC sprejeli zaradi okužbe z rotavirusom. Foto: MMC RTV SLO
Deklico v so v mariborski UKC sprejeli zaradi okužbe z rotavirusom. Foto: MMC RTV SLO
Vprašljiv nadzor v primeru smrti deklice

Član komisije upravnega nadzora Ciril Kržišnik je pojasnil, da deklice, potem ko je nehala dihati, niso oživljali takoj. Kot je razložil, je medicinska sestra otroka, ko je ta nehal dihati, nesla na intenzivni oddelek, kjer so začeli reanimacijo.

Reanimacija je trajala približno pol minute, Kržišnik pa je dodal, da ni nujno, da bi smrt preprečili, tudi če bi oživljali takoj. Ko so naredili laboratorijske preiskave, so namreč ugotovili, da je imel otrok pozitiven rotavirus na prebavilih, to pa je povzročilo encefalopatijo oziroma okvaro možganovine.

"Oživljanje potrebno takoj"
Po besedah Janeza Remškarja, generalnega direktorja direktorata za zdravstveno varstvo na ministrstvu za zdravje, so principi oživljanja jasni, oživljanje pa je potrebno takoj. Ob tem sicer ne želi nikogar obremenjevati, sploh zaradi obdukcijskega izvida, ki je, kot že zapisno, pokazal, da oživljanje ne bi bilo uspešno v skoraj nobenem primeru.

A kljub temu bodo izvedli notranji nadzor, saj dejstvo, da ožviljanja niso opravili takoj, v poročilu notranjega strokovnega nadzora ni bilo navedeno. To bodo po Remškarjevih besedah storili zato, da se v drugem takem primeru ne bi zgodilo kaj podobnega.

Vprašljiv nadzor v primeru smrti deklice