Dnevne novice
Samo Fakin
Med njegovim predsedovanjem je ZZZS našel primere sumov kaznivih dejanj in jih tudi naznanil pristojnim organom, je zatrdil Fakin. Foto: DZ/Barbara Žejavac
Marjan Sušelj
Sušelj si želi več pristojnosti ZZZS-ja nad porabo sredstev pri bolnišnicah. Foto: DZ/Barbara Žejavac
Jelka Godec
Obstaja sum, da naj bi odgovorni v obeh centrih za izvedbo javnih naročil v letih od 2007 do 2014 pripravili in izvedli naročila, ki niso upoštevala temeljnih načel javnega naročanja. Prav tako naj bi med dobavitelji žilnih opornic v Sloveniji prihajalo do kartelnih dogovarjanj, je dejala predsednica preiskovalne komisije Jelka Godec (SDS). Foto: DZ/Barbara Žejavac
VIDEO
Fakin: Za preplačane opor...

Dodaj v

Fakin: Za preplačilo žilnih opornic so krive bolnišnice

Komisija preiskuje več sumov kaznivih dejanj
7. november 2017 ob 09:05,
zadnji poseg: 7. november 2017 ob 19:57
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Pred parlamentarno preiskovalno komisijo o prodaji in nakupu žilnih opornic sta pričala nekdanji generalni direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Samo Fakin in sedanji generalni direktor zdravstvene blagajne Marjan Sušelj.

Komisija preiskuje sum, da naj bi odgovorni v univerzitetnih kliničnih centrih Ljubljana in Maribor oškodovali javna sredstva, delovali negospodarno in nezakonito, našla pa je tudi razloge za sum pranja denarja in davčnih utaj.

Predsednica komisije Jelka Godec (SDS) je nekdanjega generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Sama Fakina spraševala o obstoju korupcije v zdravstvu. Kot je dejal, tega ne more zanikati, zelo neposrednih dokazov ni ali jih je zelo malo. Težko pa presodi, koliko k primanjkljaju denarja v zdravstvu prispevajo ravnanja, ko se domnevno denar porablja za različne provizije ali pospeševanja prodaje.

Fakin: Ni dobrega vpogleda v cene
Fakin je ugotavljal, da kot država nimamo ravno dobrega vpogleda, kaj se dogaja s cenami posameznih diagnoz. Preden je odšel z ZZZS-ja, je ministrstvo za zdravje imenovalo skupino, ki bo proučila sistem obračunavanja bolnišničnih cen, kamor spadajo tudi žilne opornice, vendar je ta skupina ponovno pri ministrstvu, po Fakinovem prepričanju pa bi bilo naravno, da bi bila pri plačniku.

Na vztrajanje Godčeve, da bi tudi zdravstvena zavarovalnica lahko aktivno sodelovala pri nabavi materiala v smislu racionalizacije materialnih stroškov, je Fakin odvrnil, da zavod za to nima zakonskih pooblastil. Po njegovih besedah so od leta 2008 predlagali, da se ZZZS-ju dodelijo kompetence za aktivnega kupca, da je končni pogajalec za ceno, "pa ni šlo skozi". S svojimi argumenti pa ni prepričal Julijane Bizjak Mlakar (DeSUS), ki je vztrajala, da bi zavod moral prevzeti bolj aktivno vlogo, a je ni.

Fakin pa je članom komisije pojasnil, da je kot generalni direktor ves čas opozarjal, da se da marsikaj izboljšati, in tudi predstavil primere. Nekatere bolnišnice so na primer delovale učinkovito s pozitivnimi rezultati, druge podobne pa ne. Sicer pa je ZZZS skozi nadzor preverjal podatke, ki so jih podajale bolnišnice, in marsikdaj ugotovil, da prikazani računi niso bili v skladu s tistim, kar je bilo dejansko opravljeno, ter so ustrezno ukrepali. Na vprašanje Godčeve, ali so sume kaznivega dejanja prijavili tudi nacionalnemu preiskovalnemu uradu, je odgovoril pritrdilno.

Sušelj za več pristojnosti ZZZS-ju
Tudi zdajšnji generalni direktor zdravstvene blagajne Marjan Sušelj je dejal, da bi si zavod želel večje vloge, avtonomije in tudi odgovornosti pri določanju cen zdravstvenih storitev. Dejavnejšo vlogo zavodu, kot je med drugim opozoril Branko Zorman (SMC), namenja predlog novega zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

Sušelj je glede tega poudaril, da mora imeti zavod kot dejaven kupec storitev odgovornost za ceno storitve, medtem ko morajo odgovornost na primer za nabavo elektrike ter takšnih in drugačnih pripomočkov prevzeti izvajalci zdravstvenih storitev in njihovi ustanovitelji. Če bi bil ZZZS "odgovoren za vse, tudi za upravljanje bolnišnic, za pleskanje v teh bolnišnicah, nabavo stentov, potem verjetno ne bi potrebovali menedžmentov v teh ustanovah", je dejal.

Kot je pojasnil, zdaj izvajajo redne nadzore in tudi v prejetih podatkih o storitvah poskušajo ugotavljati morebitne nelogičnosti. Lani so dobili povrnjenih nekaj manj kot tri milijone evrov zaračunanih storitev, ker so ugotovili napake. V primerih, ko ni šlo za šplamparijo, so izrekli pogodbene kazni v skupni vrednosti nekaj manj kot pol milijona evrov.

Ni pa bilo primera, ko bi kje ugotovili, da bi jih poskušali ogoljufati za velike zneske. Na dodatno vprašanje Godčeve o naznanitvah takšnih dejanj organom pregona, je pojasnil, da so upravičeni do pogodbene kazni, je pa bilo, sicer ne iz tega naslova, tudi nekaj naznanitev organom pregona.

Kako preveriti upravičenost storitev
Sušelj bi si želel, da bi preverjali tudi, ali so bile storitve upravičene. Tu pa so potrebne klinične smernice. Meni, da bo treba najti bolj čvrsto povezavo med stroko in plačnikom v smislu postavitve jasnih kliničnih poti, da bomo imeli na neki način čez čas procese zdravljenja standardizirane. Zdravstveni svet, prek katerega poteka presojanje novih zdravstvenih tehnologij, pa mora biti trajno telo.

Na Zormanovo vprašanje, kako končati proces pogajanj o cenah, ko dobavitelj noče znižati cene, ljudje pa tak pripomoček potrebujejo, in kako izločiti subjektivnost v povezavi s strokovno presojo, je Sušelj odgovoril, da najbrž čudežnih rešitev ni, je pa treba najprej vedeti, kaj potrebujemo. Poudaril je še, da so zadeve na področju zdravil bolj urejene. Razlog, da se takšna praksa ne prenese tudi na medicinske pripomočke, bi bilo po njegovih besedah mogoče lahko tudi pomanjkanje znanja, morali pa bi vzpostaviti tudi celovit register, kot je pri zdravilih.

V odgovoru na vprašanje Bojane Muršič (SD), ali po njegovem mnenju direktorji bolnišnic delujejo racionalno in gospodarno, je sedanji prvi mož zavoda priznal, da številke kažejo, da ne. Da so se ponekod pojavile tako velike izgube, je sicer deloma mogoče pripisati ceni dela, ki je narasla, a ob objektivnih okoliščinah misli, da se ni naredilo dovolj.

Dozdajšnje delo komisije
Predsednica komisije Jelka Godec (SDS) pojasnjuje, da obstaja sum, da naj bi odgovorni v obeh centrih za izvedbo javnih naročil v letih od 2007 do 2014 pripravili in izvedli naročila, ki niso upoštevala temeljnih načel javnega naročanja. Prav tako naj bi med dobavitelji žilnih opornic v Sloveniji prihajalo do kartelnih dogovarjanj.

Parlamentarna komisija je v sprejetje predlagala 11 sklepov, med drugim, da vmesno poročilo posredujejo Nacionalnemu preiskovalnemu uradu in Specializiranemu državnemu tožilstvu kot naznanitev suma storitve kaznivih dejanj na področju prodaje in nakupa žilnih opornic.

Posnetek seje komisije:

A. S., Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
IndyBob
# 07.11.2017 ob 09:57
Si predstavljate, da bi privatna (ali celo tuja) zdravstvena zavarovalnica dovoljevava placila stentov po 10x cenah kot so v tujini?
Monopolist ZZZS je to dovoljeval.
smartass2011
# 07.11.2017 ob 12:39
Na vsakem koraku Mafija. Sami ugledni ljudje, na visokih položajih, ki so vredni vsega javnega zaupanja. Sistem je že zasnovan tako, da omogoča velike kraje. Večina le-teh se spretno skrije pred očmi javnosti, včasih pa kaj pricurlja ven. In to beremo iz dneva v dan, iz leta v leto, pravzaprav vse življenje. Iluzorno je misliti, da se bo enkrat polovilo lopove in ustvarilo pravičen sistem.
graditelj
# 07.11.2017 ob 13:00
Ampak kot vedno, se en bo zgodilo NIČ!!
Bivši uporabnik
# 07.11.2017 ob 20:27
"Sušelj pa bi si želel, da bi preverjali tudi, ali so bile storitve upravičene. Tu pa so potrebne klinične smernice. Meni, da bo treba najti bolj čvrsto povezavo med stroko in plačnikom v smislu postavitve jasni kliničnih poti, da bomo imeli na nek način čez čas procese zdravljenja standardizirane."


Psiholog Sušelj bi rad predpisal zdravnikom, na katere preiskave smejo poslati bolnika. Nihče ne protestira. Ko do tega pride, pa bodo ljudje (spet) preklinjali zdravnike.
Homer.
# 08.11.2017 ob 08:14
Zdravstvo ni edino......
Vsa javna naročanja so leglo nečednih poslov.
Tak sistem se ne da popraviti, ampak ga je treba zamenjati!

Je pa zanimivo, obnašanje odgovornih (tudi Fakina):
Ko je treba zagovarjati plačo, izpostavljajo svojo odgovornost, ko pa je treba odgovarjati, pa je sistem ki tako deluje in oni niso nič odgovorni.
No, če niso nič odgovorni, potem lahko njihovo delo opravlja tudi kdo za manj denarja.......
amigo
# 07.11.2017 ob 14:58
Ti zdravstveni lopovi so najhujša beda. Vedo, da ljudje zaradi nijihovih kraj umirajo, oni pa kradejo in še veljajo za ugledne državljane.
biberkopf
# 07.11.2017 ob 13:18
v mafijski državi plačajo samo tisti na dnu,nič bat za gospodo
generacija56
# 08.11.2017 ob 08:12
Kriva je bolnišnica, kot stavba?
Ta stavba nima finančnega oddelka, odgovorne osebe z imenom in priimkom?
Kakšen sistem je to?
galoper
# 12.11.2017 ob 20:00
Fakinova izjava o smeri denarneg toka se razlikuje od poročila o plačilih, ki ga imam. Zavarovalnica je plačala račune za storitve UKLJ 166 dni po datumu opravljene storitve. Če mora UKCLJ plačevati račune v krajših rokih, potem to pomeni, da posluje negativno in tu je bistvo likvidnostnih težav. Možno je tudi, da bi se na ta način ustvarjala možnost prenosa opravljenih storitev v drugo obdobje, a to naj ugotavljajo v te namene plačani državni strokovnjaki.
petrap
# 09.11.2017 ob 08:34
@IndyBob

ZZZS ne odreja katere proteze bodo v bolnišnicah vgrajevali bolnikom in še manj skrbi za nadzor nad nabavnimi cenami le-teh. Za to sploh ni pristojen.
ZZZS plačuje za takšne posege bolnišnicam pavšalno ceno, izračunano po sistemu SPP. Problem bi lahko bil pri tem morebitno dejstvo, da so pavšalne cene za tovrstne posege previsoke, pa bi bolnišnice lahko zaradi tega tako realizirale profit, lahko pa so tudi prenizke in zato bolnišnicam prinašajo izgubo. Če bi bile prenizke, obstaja nevarnost, da bodo bolnišnice nabavljale predvsem cenejše proteze, ki so praviloma slabše kvalitete, na škodo bolnikov, seveda.
Previsoke nabavne cene protez in sploh medicinskega materiala, ki so lahko tudi posledica korupcije, pa lahko bolnišnice pahnejo v izgubo. A za izgubo v poslovanju bolnišnic itak nihče ne kdovekaj resno odgovarja. Tudi zdajšnjo bo vlada bolnišnicam pokrila iz proračuna in s tem pometla pod prepražnik problematiko korupcije.
Fakin ima povsem prav. Za preplačane proteze nosijo objektivno odgovornost direktorji bolnišnic, ki so tudi sicer formalni vodje javnih naročil v bolnišnicah.
felipesko
# 08.11.2017 ob 18:40
Fakin: Za preplačilo žilnih opornic so krive bolnišnice

Kakšne bolnišnice neki.....Krivi so novinarji,ki so vas razkrinkali,saj bi sicer, to počeli še naslednjih 25 let.............
21.12.2012
# 07.11.2017 ob 22:47
državo vodi politika .... njo pa lobiji.
zzzs-ju verjamem, da je proti mafiji nemočen, ker to ni edno področje, kjer odteka denar v zdravstvu.
samo kako nekateri služijo s koncesijami ali pa z "delom" na x naslovih, seveda vse z izgovorom, da se žrtvujejo za paciente.
božo1
# 07.11.2017 ob 20:13
Dr. Kumrovec
Situacija ni idealna je pa vsekakor boljše
kot je bilo leta 2007, ki ga preizkujejo, se pravi pred desetimi leti, danes pa kamenjajo današnjo ministrico in celo zdravstvo?!
.........
janezi
SDS bo ovirana,nalagana.Botri ki kradejo se ne bodo dali.
Praviš, da kradejo zdaj, preizkujejo pa nekaj za 10 let nazaj.
Če že so te preizkave dobre za današnje svarilo, ne moreš pa soditi tem danes in si dvigovati pritisk, ker ne razumeš koga ali kaj preizkujejo.
galoper
# 08.11.2017 ob 13:27
In kdo je kriv za različne plačilne roke: za izdajo zdravil 19 - 25 dni, koncesinarji 21 - 36 dni, ZD 40 - 57 dni, fizioterapija 51 - 121 dni, bolnišnica 162 - 222 dni.
janezi
# 07.11.2017 ob 16:52
ne bo jim uspelo !!
SDS bo ovirana,nalagana.Botri ki kradejo se ne bodo dali.
eMZe
# 07.11.2017 ob 16:47
Zaslišali ju bodo:
Ravbar, Smerdu, Podkupič in Brlav.
božo1
# 07.11.2017 ob 14:05
Ta Jelka Godec je s temi opornicami postala že en sam stent dolg cajt.

.....sum, da ...................... javnih naročil v letih od 2007 do 2014 .........temeljnim načelom
Do volitev bo menda prišla njena paradna komisija do "njenega"(SDS) leta 2012. Bi bilo fajn, če zvemo kolko kasira komisija za to Sizifovo delo.
Bivši uporabnik
# 07.11.2017 ob 13:25
Situacija ni idealna je pa vsekakor boljše imeti javno zdravstvo, kot pa barbarski sistem, kot ga poznajo v ZDA, ko ljudje umirajo po cestah, ker niso zadosti bogati.
Kazalo