Foto: BoBo
Foto: BoBo

Prvič po 30. juniju – datumu, ki ga je vlada s podpisom sporazuma s sindikatom potrdila kot skrajni rok za vložitev zakona o oblikovanju ločenega plačnega zdravstvenega stebra v parlamentarni postopek – se je sestal glavni odbor sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides.

"Proučili smo nastalo situacijo in ugotovili, da vlada v postopku pogajanj ni izpolnila niti ene zaveze iz podpisanega sporazuma o prekinitvi stavkovnih aktivnosti iz oktobra 2022," so zapisali v sporočilu za javnost.

Nereševanje slabih delovnih razmer po njihovem mnenju stopnjuje beg zdravnikov iz bolnišnic in zdravstvenih domov. Kot veliko tveganje ocenjujejo trend, da se zaradi stalnega ustvarjanja izrednih razmer zaposleni odločajo za delo v bolj urejenih delovnih razmerah zunaj zdravstva in v tujini. Tako po njihovih navedbah namesto napovedane stabilizacije nastajajo izredne razmere, kar povečuje negotovost med zaposlenimi in bolniki in že ogroža najbolj nujno oskrbo v posameznih urgentnih centrih.

"Sprašujemo se, kaj za vlado pomeni, da je zdravstvo prioriteta?! Fides na tak način ne namerava več sodelovati v pogajanjih o fantomskih stebrih, ki so zgolj kulisa za javnost, in s tem prevzemati odgovornosti za dokončni razpad javnega zdravstvenega sistema v Sloveniji," so poudarili.

Sledi zaostrovanje stavkovnih dejavnosti?

Glavni odbor sindikata je danes (ponedeljek) pooblastil vodstvo, da pripravi načrt nadaljnjih dejavnosti, so dodatno pojasnili za Slovensko tiskovno agencijo.

Roki, ki padajo drug za drugim

Sorodna novica Glavni stavkovni odbor Fidesa je odločil, da zdravniške stavke ne bo

K začetku pogajanj o reformi plačnega sistema javnega sektorja in odpravi nesorazmerij v osnovnih plačah so se vlada in sindikati zavezali z dogovorom oktobra lani. Kot rok, do katerega naj bi najpozneje dosegli dogovor, pa so predvideli letošnji 30. junij. Ob tem so sindikati s podpisom dogovora soglašali, da do tega datuma ne bodo sprožili stavkovnih dejavnosti.

Podpisanemu je sledila časovnica vlade ob začetku pogajanj s 30. junijem kot predvidenim rokom za uskladitev novega plačnega zakona. Še nekoliko zgodnejši datum, 1. april, pa so v sporazumu z zdravniškim sindikatom Fides iz letošnjega januarja predvideli za oblikovanje zdravstvenega stebra. Po večmesečnih pogajanjih se je izkazalo, da je bila časovnica preveč optimistična.

Nezadovoljni tudi v KOsRIS-u

Sodobno delovno mesto poleg stresa povzroča mnogo zdravstvenih težav. Foto: Reuters
Sodobno delovno mesto poleg stresa povzroča mnogo zdravstvenih težav. Foto: Reuters

Koordinacija samostojnih raziskovalnih inštitutov Slovenije (KOsRIS) ostro protestira proti aktualnemu predlogu delovnih mest strokovnih sodelavcev v kolektivni pogodbi za raziskovalno dejavnost.

V sporočilu za javnost poudarjajo, da so njihova delovna mesta podvrednotena in v visokem nesorazmerju z drugimi plačnimi skupinami v javnem sektorju, na kar kaže analiza plač ministrstva za javno upravo.

Vlada predlaga dvig za en plačni razred. KOsRIS pa za strokovne sodelavce zahteva najmanj štiri dodatne plačne razrede ter vključitev "dodatnih nujnih delovnih mest" v plačno skupino H02.

Če predlogi ne bodo realizirani, napovedujejo uporabo vseh oblik delavskega pritiska, med drugim tudi prekinitev dela jeseni letos. "Prekinitev dela zaposlenih na strokovnih delovnih mestih bi popolnoma ohromila delovanje raziskovalnih zavodov, saj bo ogroženo izvajanje domačih in evropskih raziskovalnih projektov, zaposlovanje raziskovalcev, finančne storitve (plačila obveznosti, izplačilo plač, potnih stroškov, ipd.), vse potrebne pravne storitve," so zapisali.