Ključen nasvet: 30 močnih, vsaj 5-6 centimetrov globokih stiskov prsnega koša v ritmu 100-120 udarcev na minuto in nato 2 vpiha umetnega dihanja. Foto: MMC RTV SLO
Ključen nasvet: 30 močnih, vsaj 5-6 centimetrov globokih stiskov prsnega koša v ritmu 100-120 udarcev na minuto in nato 2 vpiha umetnega dihanja. Foto: MMC RTV SLO
Prva pomoč
Ko se srčni zastoj zgodi na javnih mestih, so očividci prisotni v do 90 odstotkih primerov. Toda vsaj 70 odstotkov srčnih zastojev se zgodi v domačem okolju. Foto: BoBo

Specialist urgentne medicine v ZD-ju Maribor Gregor Prosen opozarja: "Kakršna koli smiselna kakovost življenja, se pravi, da se lahko nekdo vrne domov k svojim, delat in uživat življenje, ni mogoča, če nekdo ne začne oživljati v prvih sekundah, vsaj minuti. Nobena pomoč na tem svetu ne more povrniti zamujenih prvih minut. Tu lahko pomagamo le občani drug drugemu."

Ko se zgodi na javnih mestih, so očividci prisotni v do 90 odstotkih primerov. Toda vsaj 70 odstotkov srčnih zastojev se zgodi v domačem okolju. Pomoč svojcev je prva in lahko reši življenja.

V zadnjih letih je medicinska obravnava bolnika od prihoda reševalcev naprej dosegla velik napredek, stopnja preživetja po srčnem zastoju se je z okoli 10 odstotkov povzpela na 15 odstotkov slovenskega povprečja, ponekod pa že presega 20 odstotkov.

Kljub temu pa po preživetju še močno zaostajamo za tistimi, ki so si preživetje po srčnem zastoju zadali kot pomembno prioriteto lastnega zdravstva: tam namreč očividci veliko bolje izkoristijo čas pred prihodom reševalcev.

Srčno-žilne bolezni so še vedno vodilni vzrok smrti, zaradi katerih samo pri nas letno umre 7.500 ljudi, kar je za vsaj 1.500 oseb več, kot jih zahtevajo vse vrste raka skupaj. Zgolj zaradi srčnega zastoja vsako leto izgubimo 1.500-1.600 prebivalcev, v Evropi pa 300.000-350.000, kar je več, kot je prebivalcev Ljubljane in Kranja skupaj.

Do 24. oktobra po vsej Sloveniji poteka več kot 90 brezplačnih tečajev oživljanja. Seznam krajev tečajev najdete tukaj.

Pravilen postopek pomoči
Postopek, ki bi lahko rešil več sto življenj letno, če bi ob vseh ljudeh s srčnim zastojem vsakič bil nekdo, ki zna to zna, je zelo enostaven: najprej preverimo odzivnost. Če je oseba neodzivna, preverimo dihanje. Če oseba ne diha, potem upoštevamo, da je v srčnem zastoju. Takoj, ko je mogoče, pokličemo 112 in začnemo z oživljenjem: 30 močnih, vsaj 5-6 centimetrov globokih stiskov prsnega koša v ritmu 100-120 udarcev na minuto in nato 2 vpiha umetnega dihanja.