Zdravstveni dom Tolmin. Foto: Radio Koper
Zdravstveni dom Tolmin. Foto: Radio Koper

Od sobote naprej ne bo rednega naročanja v splošnih ambulantah v Posočju. Direktor Zdravstvenega doma Tolmin Primož Uršič pojasnjuje, da bo o nujnosti posamezne obravnave presodil zdravnik. "V Tolminu bo odprta ena ambulanta za nujno medicinsko pomoč. Na razpolago bo še en zdravnik, ki bo pokrival nujne primere na terenu. V Bovcu in Kobaridu bosta ravno tako odprti po ena ambulanta."

Razlog je preprost: kadrovska stiska. "Zaradi pomanjkanja kadra naši zdravniki, ki izvajajo splošne in specialistične ambulante, pokrivajo tudi dežurstva oziroma nujno medicinsko pomoč. Zaradi preklica soglasij in izrabe teh ur, ki so namenjene za nadure, nimamo več na razpolago kadra, ki bi do konca meseca pokril vse ambulante," je povedal Uršič.

Dolgoletne problematike se zavedajo tudi v občinah ustanoviteljicah. "Župani vseh treh občin so pred kakšnim mesecem nastavili strategijo, ki vsebuje od štipendijske sheme, zagotavljanja službenih stanovanj – v Tolminu že imamo dve prazni stanovanji, ki čakata na zdravnike, ki bi prišli – možnost je tudi zagotavljanja službenih avtomobilov. Na različne načine želimo primerjalno prednost našega okolja poudariti," je dejal župan Občine Tolmin Alen Červ, ki pričakuje, da bo strategija sprejeta še letos.