Družina/nosečnost
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.9 od 18 glasov Ocenite to novico!
Ženska se je k zdravilki zatekla zaradi otrokovih izpuščajev. Foto: Reuters

Dodaj v

Avstralka obsojena zaradi vodne diete v času dojenja

Sojenje čaka tudi zdravilko
10. avgust 2016 ob 16:05
Sydney - MMC RTV SLO, STA

Sodišče v Sydneyju je Avstralko, ki v času, ko je svojega otroka zgolj dojila, ni uživala drugega kot vodo, obsodilo na 14 mesecev pogojne kazni, poleg tega ne bo več smela opravljati poklica babice.

Obsojena se je v času, ko je osemmesečnega otroka izključno dojila, po nasvetu zdravilke lotila diete samo z vodo in kljub opozorilom bližnjih pri tem vztrajala več tednov. Tako stroge diete se je Avstralka lotila zaradi dojenčkovih težav. Otrok je imel hude izbruhe kožnega ekcema, tako da je bil pogosto poln krvavih ranic. Ker mu uradna medicina ni znala pomagati, se je ženska, sicer diplomirana babica, iz obupa obrnila na naturopatinjo Marilyn Bodnar.

Zdravilka je ženski sprva predlagala dieto s surovo hrano. Ker pa ta ni imela pozitivnih učinkov na kožo dojenčka, je ženski v nadaljevanju svetovala, naj pije le še vodo. Mamica in dojenček sta začela hujšati, kar so opazili tudi svojci, ki so jo nagovarjali, naj opusti dieto. A ženska je kljub vsem pozivom pri dieti vztrajala štiri tedne.

Ko je ženska svojega osemmesečnika maja lani končno odpeljala v bolnišnico, je ta tehtal le že 6,5 kilograma, bil je podhranjen, hudo dehidriran, imel je vdrte oči ter nevarno nizko raven natrija v krvi, navaja Guardian.

Brez zdravniške pomoči bi umrl
Po besedah sodnika Iana Guya bi deček v nekaj dneh umrl, če takrat ne bi dobil zdravniške pomoči. Avstralkin odvetnik Richard Kouchoo je med sojenjem poudarjal, da je ljubeča mama žrtev oportunistične zdravilke. "Ta primer je v nasprotju z njeno izobrazbo. Kot babica bi morala prepoznati znake ogroženosti otrokovega življenja, ki so bili očitni vsakomur," je dejal sodnik. Dodal je, da sicer lahko razume, da je ženska upoštevala nasvet, a poudaril, da se ne more skrivati za izgovorom, da je bila zavedena.

Sodnik pa je umaknil sprva izdano odredbo, zaradi katere ženska vse od otrokove lanske hospitalizacije svojega sinčka ni smela videvati brez nadzora. Avstralka, ki zdaj ne sme več opravljati poklica babice, po odvetnikovih besedah upa, da bo službo našla na področju dela z otroki. Sojenje čaka tudi zdravilko Bodnarjevo, ki se bo zagovarjala zaradi obtožb o hudih telesnih poškodbah iz malomarnosti in pomoči pri neustrezni oskrbi otroka.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Darxta
# 10.08.2016 ob 16:30
Ko tisti, ki otroka prehranjujejo samo vegansko, v primerjavi izgledajo še dokaj normalni....
arhitektka
# 10.08.2016 ob 17:37
Fah-q,

Ampak tvoja mama takrat, ko te je dojila, ni pila le vode.
Je zelo verjetno jedla šnicle in še kak pir popila za boljšo laktacijo.
vojnaslo91
# 10.08.2016 ob 16:59
Veganski način prehranjevanja iz jedilnika razen mesa izloča tudi jajca, mleko in med.
COP
# 10.08.2016 ob 17:17
Pravilno! Še posebej me veseli, da bo na zatožno klop sedla naturopatinja (kar koli naj bi že to pomenilo). Ker to kar počnejo samooklicani zdravilci že presega vse meje. Prav je, da za svoja dejanja in nasvete tudi nosijo odgovornost. Obupani mama z bolnim dojenčkom je svetovala naj pije samo vodo!?! Fuj, nimam besed nad to podlostjo.
serpent
# 10.08.2016 ob 17:02
Alternativna medicina v vsem svojem blišču. In takih zgodb, kjer so se ljudje po uproabi alternativne medicine nevarno približali smrti, ali tudi umrli, je precej, ampak propagatorji alternativne medicine vedno omenjajo samo čudežne primere ozdravitev ali kako je nekomu nekaj kao nekje pomagalo, najbrž, nikoli pa ne omenjajo poslabšanj.

@fah-q: darxta je napisal otroka in ne dojenčka (verjetno je ciljal na primer otroka, ki je umrl zaradi striktno veganske prehrane, vsiljene s strani staršev). In tudi novorojenčka se hrani povsem nevegansko, torej z materinim mlekom.
Branko57
# 10.08.2016 ob 17:18
čim več takšnih novic, ljudi je potrebno izobraževat. danes je vse več žrtev zdravilstva in šarlatanstva na vseh področjih.

ne razumem pa kaj je s temi zdravilci, kako lahko svetujejo kaj takšnega. bi pričakoval da so samo navadni prevarantje, ampak očitno imajo sami hude psihološke težave. mogoče slišijo glasove, ki jih ženejo? nekateri so očitno sami žrtve, tako kot tudi mnogi verniki v teorije zarote, ki se vse bolj širijo in povezujejo na internetu.
firtoh
# 10.08.2016 ob 18:48
heh
Ljudje imamo v 98,5 % enaki DNK kot šimpanzi in vinske mušice.Mutacije so privedle do pojava sodobnega človeka pred približno 150 000 leti in vzporedne različice
Drugače pa v klasifikaciji vrst, človek spada med sesalce,velike opice iz reda Homo.Tako,da je materino mleko vegansko samo v primeru,da smo v žlahti z bukvo
Binder Dandet
# 10.08.2016 ob 18:33
@slovenkaaa:
Zgooglaj si, kam spada cloveska vrsta.
Binder Dandet
# 10.08.2016 ob 18:31
Torej je tudi meso lastne vrste veganski produkt? Prilagajate definicije kakor vam pase. Clovek je zival, materino mleko ali materino stegno je oboje zivalski produkt.
evaevi
# 11.08.2016 ob 01:19
Binder, torej je mamica žival po tvoje

slovenka, živa narava se deli na rastline in živali.
Če ti žival ni všeč, se lahko opredeliš za rastlino ali pa za kamen morda :)
Binder Dandet
# 10.08.2016 ob 18:36
Nisi mesojedec, ker pijes materino mleko. Ampak prav gotovo pa tudi nisi vegan. Krr nasprotujem tem razlagam, da se rodimo kot vegani.
M-filter
# 10.08.2016 ob 17:43
sicer ni članek o veganstvu ampak vseeno.

velika razlika je med vegansko hrano in polnovredno rastlinsko hrano. žal ne samo, da se vsejedci, ki so proti veganom tega ne zavedajo, ampak se tudi vegani tega ne zavedajo.

drugo pa je zakaj človek odstrani živalske produkte. če je to izkjučno zaradi tega, ker se mi živali smilijo in se ne pouči ja potem je to lahko zelo nevarno. če pa veš kaj in kako je pa daleč najbolj zdravo in počutje je fenomenalno.

materino mleko je pa itak top za dojenčka, sam ne na vodni dieti :D
oliva
# 10.08.2016 ob 21:16
"Na žalost je bila krava več vredna in višje rangirana"

:o)

Kakšen pravzaprav nesramen komentar...

ampak: krava je še obilnejša dojilja in ima še večje lepe oči. :)
oliva
# 10.08.2016 ob 20:59
"ne bi hotel sitnarit ampak....a naj bi dojenčka hranili z zrezki?"

Ona - mati! ni uživala ničesar drugega.
Kako naj provajda, če nima ničesar, iz zalog ni dovolj.
Ravno za to gre: dojenček dobi 'prefiltrirano' in esenco.
Matični mleček. Ampak matica mora bit dovolj podkrepljena za to.
atanosečasn
# 10.08.2016 ob 19:24
človeške mame celo življenje privezane v štalah in jih molzemo za profit

Za matere dojilje pa še nisi slišal? To je bil nekoč poklic. Danes zelo redek, ampak kje v tretjem svetu še obstaja. Včasih so ženske dojile bogatunska "pez..eta", ki so kasneje postali tudi vegiji kot so tukaj gor. Dvojni vatlji kajne? Daš mleko in dobiš denar, daš mleko ter dobiš "šrot" in slamo. Prvo je za vas ok, drugo pa bad.
slovenkaaaa
# 10.08.2016 ob 18:04
RJSlo, ti si pa tudi drug ekstrem - 145 kg. Pa si srečen in vesel, a ne?

Jaz sem malega dojila 20 mesecev, ampak je od 5. meseca zraven najraje jedel pražen krompir. Mesa pa še dolgo ne. Ne vem, kako je lahko mamici bolj pomembna čista koža pri dojenčku kot normalna kilaža.
Binder Dandet
# 10.08.2016 ob 17:55
@fah-q:
Kot sem pojasnil v uni temi o veganstvu, materino mleko je živalski produkt.
ps11
# 11.08.2016 ob 00:16
Najbols, da nehate jest. To je zdaj moderno.
RJSlo
# 10.08.2016 ob 17:13
No ja. Meni je mama že po prvem mesecu vsak dan servirala Winer šnicl, pomtes in paradajzovo solato s česnom. Drugi mesec sem glodal svinjske rebrce, tretjega pa čevapčiče. In danes imam 145 kg.

Zanimivo kako so včasih vedeli s čim hraniti otroka, v času razcveta humanizma pa vse drugo v otroka samo zdravo hrano ne.
hepimen
# 10.08.2016 ob 19:52
Binder Dandet

Itak nisi mesojedec, ker smo ljudje vsejedi. :)
Fenrir
# 10.08.2016 ob 19:41
no, ampak krave od tega svojega položaja niso imele nič
knjige sicer ne poznam, hvala za priporočilo - se pa strinjam, bila je tipična patriarhalna družba, kot so muslimanske na BV
je pa dejstvo, da je generalno gledano za ženske lajf dans res veliko boljši, upam da bo tudi za živali kmalu
da najdemo magično formulo: volk sit koza cela :)
firtoh
# 10.08.2016 ob 19:10
fenrir oz volkec
Do pred stoletjem so ženske bile samo za razplod oz.nadaljevanje rodu.Brez prava glasanja,bi rekli Balkanci.
Drugače pa preberi knjigo Ogenj,rit in kače niso za igrače,da dobiš vpogled kam so spadale ženske na slovenskem do konca 2.vojne.Na žalost je bila krava več vredna in višje rangirana
hexen
# 10.08.2016 ob 17:22
"se je ... iz obupa obrnila na naturopatinjo Marilyn Bodnar."

Bodnar se sliši slovensko.
WalterBronx
# 10.08.2016 ob 18:41
Jap, bolj si zblojen, bolj si IN.
objektiv98
# 12.08.2016 ob 15:28
Ne morem verjet, da ljudje zgubljajo čas z vprašanjem ali je materino mleko vegansko.
Materino mleko je produkt, ki je namenjen izključno za dojenčke.

Razvoj dojk in dojenja teče v treh stopnjah:

mamogeneza – to je obdobje rasti dojk, ki svoj vrhunec dosežejo v nosečnosti;
laktogeneza – je obdobje izločanja mleka, ki se začne že v nosečnosti in naraste po porodu;
galaktopoeza – je obdobje vzdrževanja tvorjenja mleka (in s tem dojenja), ki traja tako dolgo, kakor dolgo traja otrokovo zanimanje oz. potreba.
objektiv98
# 12.08.2016 ob 15:18
Mleko je za otroke in mladiče. Ni za odrasle !
smoke4fun
# 11.08.2016 ob 16:28
Glede na to kakšne novice nam zadnje čase tule plasirajo, bi rekel, da je nekdo v uredništvu noseč ali pa da so v ozadju mesarski in mlekarski lobiji :)
Branko57
# 10.08.2016 ob 21:45
malo za tem ko pohvalim rtvslo za ta članek, pa nam na športnem olimpijskem programu predstavijo prispevek o kozarčkanju (cupping). samo zato ker ga uporablja michael phelps. obenem pa dobimo tudi strokovno mnenje uporabnice paraolimpijke, ki nam zagotovi da je to priznana medicinska metoda, ki jo uporabljajo v fizioterapiji in še kje. res prava avtoriteta za poneumjlanje naroda. bi bilo dobro da bi povabili prave strokovnjake, ki bi vam povedali za kakšno smešno anti-znanstveno larifari metodo gre, ki je bila vsakič dokazano povsem nekoristna.
angryjoe
# 10.08.2016 ob 16:41
Zdravilka je ženski sprva predlagala dieto s surovo hrano.
Love_tigBitties
# 30.03.2017 ob 16:14
Edino pravilno! Otroka ji vzet za vedno pa še za kakih 5 let v keho. Sicer mi pa ni jasno kako to, da vlade vsaj v teh razvitejsih drzavah zakonsko ne prepovejo opravljanje dejavosti raznim zdravilcem, ki so navadni šarlatani, ki nimajo nobenega stika z realnostjo in znanostjo. Vse kar znajo je, nategovanje ljudi za denar.
objektiv98
# 12.08.2016 ob 15:13
Če nebi bilo krav bi se veliko odraslih še dojilo ali kako ?
objektiv98
# 12.08.2016 ob 15:11
Ali je mleko vegansko ? To je neumno vprašanje !
Izločanja mleka se začne že v nosečnosti in naraste po porodu in tvori mleko, kakor dolgo traja otrokovo zanimanje oz. potreba.

Kakor dolgo traja otrokovo zanimanje ?!?
So bolj zanimivi kravji seski ?
G.Bruno
# 11.08.2016 ob 15:52
Fenrir
ampak nikola tesla je bil naprimer vegan, pa je bil reven ko cerkvena miš.
Ehm.. Potem je po tvoji definiciji veganstva bill sin krave, ker je pil kravje mleko?
Fenrir
# 10.08.2016 ob 18:10
Otrok je imel hude izbruhe kožnega ekcema, tako da je bil pogosto poln krvavih ranic. Ker mu uradna medicina ni znala pomagati

mi je pa tole tud zanimivo
Luke Skywalker
# 10.08.2016 ob 17:25
tipični anglosaksonski možgani... glavo imajo samo za okras
Fenrir
# 10.08.2016 ob 19:53
Za matere dojilje pa še nisi slišal? To je bil nekoč poklic. Danes zelo redek, ampak kje v tretjem svetu še obstaja. Včasih so ženske dojile bogatunska "pez..eta", ki so kasneje postali tudi vegiji kot so tukaj gor. Dvojni vatlji kajne? Daš mleko in dobiš denar, daš mleko ter dobiš "šrot" in slamo. Prvo je za vas ok, drugo pa bad.

Večina primerov vsaj v zahodni družbi je da mame dojijo svoje otroke, v tem primeru je mleko definitivno vegansko. Dojilje so pa mejni primer, po eni strani je vtis da gre dejansko za izkoriščanje, ampak če je s privoljenjem dojilje, potem je to podoben odnos kot ga imata delavec in delodajalec, nekaj daš da nekaj dobiš. Drugo je pa sužnjelastniški odnos, v tem primeru ena stran trpi na račun druge - nevegansko, enako velja tudi za razna prekajena človeška stegna in človeške zrezke, al kaj je binder sanjal na prvi strani.

Pa ne vem od kod ti vtis, da so vegani ne vem kakšni bogati presranci, itak da jih je nekaj tud takih, ampak večina je pa povsem normalen folk vseh slojev, od fizičnih radnikov do "radnih" fizikov. pa ko smo ravn tu: ta je res iz naftalina, ampak nikola tesla je bil naprimer vegan, pa je bil reven ko cerkvena miš.
Cheetah
# 10.08.2016 ob 18:58
Kako pa je bilo z dojenckovimi izpuscaji? Morda je dieta pomagala!
ZeK
# 10.08.2016 ob 19:31
ne vem zakaj le na pogojno.
Fenrir
# 10.08.2016 ob 18:52
binder, lahko se na trepalnice postaviš, pa zato ne bo nič drugače:

Is breastfeeding vegan? The short answer is yes. In fact, as counterintuitive as it may seem at first blush, vegans are pro-milk. Vegans think that a mother’s milk is the perfect food… for her baby. Humans’ milk is the perfect food for human babies. Goats’ milk is the perfect food for goats.
Fenrir
# 10.08.2016 ob 18:08
binder dandet
pa tudi tam si falil - mleko lastne vrste je vegansko
Fenrir
# 10.08.2016 ob 18:56
firtoh

ja človeško mleko ni vegansko, ker imamo človeške mame celo življenje privezane v štalah in jih molzemo za profit

nima veze, da smo ljudje živalska vrsta, mleko lastne vrste je vegansko, nehaj se že sprenevedat
slovenkaaaa
# 10.08.2016 ob 18:04
Binder, torej je mamica žival po tvoje? :)
fah-q
# 10.08.2016 ob 16:42
@darxta
ne bi hotel sitnarit ampak....a naj bi dojenčka hranili z zrezki? jaz prvih nekaj mesecev razen materinega mleka nisem jedel ničesar drugega. tudi ko so me začeli hranit s čim drugim so ble to razne kašice...mesa nisem maral do kakih 14 mesecev, edina neveganska hrana takrat je bil pa baje jogurt.
Kazalo