Družina/nosečnost
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.0 od 25 glasov Ocenite to novico!
Porodnišnica, novorojenček
Za porod v jeseniški porodnišnici se odloča vse več porodnic. Foto: BoBo

Dodaj v

Jeseniška porodnišnica lani z največ rojstvi v 40 letih

Petina porodnic prihaja od drugod iz Slovenije
15. januar 2016 ob 08:02,
zadnji poseg: 15. januar 2016 ob 09:10
Jesenice - MMC RTV SLO

Medtem ko število rojstev v Sloveniji upada, v jeseniški bolnišnici njihovo število v zadnjih letih raste, lani pa so imeli z 808 porodi največ rojstev v zadnjih 40 letih.

Največ porodnic je seveda iz zgornje Gorenjske, kar 20 odstotkov pa jih prihaja tudi z drugih območij Slovenije. Razloge za to predstojnica ginekološko-porodniškega oddelka Splošne bolnišnice Jesenice Eva Macun pripisuje spremembam, ki so jih na področju porodništva v jeseniški bolnišnici uvedli v zadnjih nekaj letih, "ko sta središče našega dela postala porodnica in otrok in smo se začeli prilagajti njunim željam in potrebam ter začeli tudi spreminjati okolje, v katerem porodnice rojevajo".

Celovite prenove je bil deležen porodni blok, spreminjati pa so začeli tudi porodniške prakse.
"In prisluhnili smo željam porodnic z njihovimi porodnimi načrti. Začeli smo sodelovati z njimi kot v partnerstvu, lahko so začele prihajati k nam z vprašanji in začeli smo se dogovarjati, kakšen način poroda jim lahko omogočimo, da bo še varen."

Željam porodnic gredo nasproti tudi pri številu oseb, ki so lahko pri porodu, sobivanju družine med bivanjem v porodnišnici, velik korak naprej pa so naredili tudi na področju dela babic, med drugim tudi z uvedbo babiške ambulante. Standarde pa želijo še dvigovati, zato načrtujejo tudi prenovo prostorov za posebno nego novorojenčkov in sobivanje družine po porodu. Ker lastnih sredstev nimajo, se znova obračajo tudi na donatorje.

Kot smo poročali pred dnevi, je lani v slovenskih porodnišnicah na svet privekal 20.001 otrok, kar je okoli 600 otrok manj kot leto prej. Odkar NIJZ spremlja podatke, se je najmanj otrok rodilo leta 2003, in sicer 17.160, potem pa se je do leta 2010 število otrok povečevalo, od leta 2011 pa znova upada.

K. T., Romana Erjavec, Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
severnik
# 15.01.2016 ob 08:31
Tudi jaz se bojim razloga za ta rekord.
NOB
# 15.01.2016 ob 08:53
Je morda Mohamed najpogostejse ime novorojenckov?
luckyss
# 15.01.2016 ob 08:41
Osebno se bojim, da bodo na naših tleh čez nekaj desetletij prevladovale islamske vrednote in pravo..
VilaMalina
# 15.01.2016 ob 09:07
Haha, kakšne razloge najdete :) Jaz sem šla 2x iz Lj rodit na Jesenice (1x pa sem rodila v Lj) in razlika je tako ogromna, da ni primerjave. S svojo izkušnjo sem privabila še kar lepo število prijateljic, tako da dober glas seže v deveto vas. Res se splača zapeljat tisto urico. Čisto drug odnos do ženske in odnosa otzrok-mama. Hvala in velik poklon predvsem Evi Macun, ki je naredila en velik klik v glavi.
luckyss
# 15.01.2016 ob 08:09
Kdo ve zakaj ...:))
Captaindeath
# 15.01.2016 ob 08:47
Da pa ne bi kdo pomislil, da se je število rojstev povečalo, ker so ljudje zadovoljni, ljubljeni, ker ljubijo in ker so srečni....

Kakšno sprevrženo sprenevedanje. Vsak,ki je bil v zadnjih letih vsaj blizu Jesenic, točno ve, na čigav račun gre nadpovprečna rodnost. In ne,ne gre za posledico zadovoljstva in ljubezni.
themetun
# 15.01.2016 ob 09:00
Ne bluzite. Preverite raje, koliko žensk izven jeseniškega območja gre tja rodit.

Kar je tukaj žalostnega, je edino to, da je število rojstev v SLO naraščalo v kriznih letih, zdaj, ko nam gre spet malenkost bolje, pa število upada.
Kekec99
# 15.01.2016 ob 08:44
@luckyss in @severnik

Točno to
Captaindeath
# 15.01.2016 ob 09:28
Kaj to pomeni,da so ostale porodnišnice tako zanič? Po ogledu statistike sem vsekakor spremenil mnenje od leta 2012 do 1015 se je število prebivalcev Jesenic celo zmanjšalo iz 13352 na 13031 se pravi,da je dejansko tako veliko število porodov posledica kvalitete jeseniške porodnišnice in ne visoke rodnosti muslimanov.Se opravičujem za prehite napačne zaključke in se posipam z pepelom.
Fleaa
# 15.01.2016 ob 09:25
pa vi niste zdravi res.... dej pejte se mal tm do Begn na kak pregled zapeljat.... bojite se novorojenčkov in jim limate oznake bodočih borcev.... samo zato, ker so bili v naši bolnci rojeni.... res niste normalni majkemi.... kako lahko spite ponoč, kaj če vas kak komar piči ali pa lastna senca napade?
Samo Zakes
# 15.01.2016 ob 09:32
Od mojih treh otrok je samo najstarejša hči rojena na Jesenicah in...že pred 23 leti je bila njena mami zelo zadovoljna z izkušnjo, pa je porod trajal 14 ur.

Drugi in tretji sta bila po sili razmer rojena v Ljubljani. Sem bil zraven in je res delovalo nekoliko "industrijsko", ampak gre pač za večjo frekvenco "dogajanja".
So pa tudi v LJ za vse lepo poskrbeli, rešili tudi resnejši zaplet, tako da...
...ni vse samo črno v zdravstvu.

No, res pa je tudi, da so moje zadnje tovrstne izkušnje stare dobrih 14 let.
Na Jesenicah pa - izven sistemskih težav v SLO zdravstvu, se zdi, da se osebje zares trudi.
Z moje strani - same pohvale.

P.S. Pa še par zares sexy med.sester dela tam :)
apzfpk
# 15.01.2016 ob 09:15
Preden boste homofobi ratali preglasni - lahko si greste ogledat v porodnišnico seznam najpogostejših imen - je javno objavljen in glej ga zlomka - presenečeni boste!
Jesenice imajo povečao število rojstev izključno iz razlogov, ki jih navaja VilaMalina.
Veliko jih pride tja rodit že iz Kamnika, Domžal, Ljubljane, da Kranja sploh ne omenjam...
Menda ni primerjave že med Kranjsko in Jeseniško porodnišnico, da o Ljubljanski industriji sploh ne govorim.
Žal sam ne morem narediti primerjave, ker so se vsi moji otroci rodili na Jesenicah, kljub polurni vožnji do porodnišnice...
pašeresje
# 15.01.2016 ob 13:02
imajo največ pristašev vahabitov tam...
aless70
# 15.01.2016 ob 09:27
To pa ne gre! Nobenega ocenjevanja ne bomo trpeli!!
Naše javne porodnišnic so vse enako vrhunske!!!
Kaj se to pravi, da se bodo zdaj nosečnice kar nekaj izmišljevale kam bodo hodile rodit?? Kje se bo to končalo??
Takoj uzakoniti, da sme nosečnica iti rodit samo v porodnišnico najbljižjo njenemu stalnemu bivališču.

Sarcasm off.
pincessa
# 15.01.2016 ob 19:33
Pomoje je to posledica kakovostnega dela in odnosa v tej porodnisnici. Zenske iz cele Slovenije zadnje case na spletu iscejo stanovanja v jesenicah, ki bi jih najele za en mesec-da so v tistem trenutku cimblizje jeseniski porodnišnici.
Zenskam med porodom ni vseeno, kako se drugi do njih vedejo in kaksne ne potrebne in bolece posege izvajajo na njihovih intimnih predelih in sploh kaksen odnos ima osebje v teh ranljivih trenutkih. Res je neprijetno ko napol gol in razkacen lezis pod 'reflektorjem' medtem ko ti neznanci grobo 'šarijo' po intimnih predelih, hkrati pa kricijo nate: gospa, sprostite se! In seveda JE pomembno kaksna bo porodna izkusnja, po vec kot tridesetih letih s partnerjem še vedno poslušava kako sta najini mami trpeli. Danes bi v tej kopici informacij porod moral biti nepozabno lepo dozivetje in ne travmatična izkusnja, na katero zelis cim prej pozabiti. Nosecnica ni bolnica, nosecnost ni bolezen in porod, ce je vse vredu seveda, ne sme biti poseg. Zenske, ki se informirajo in psihicno dobro pripravijo na porod ga lahko izvedejo z minimalno pomoci. Zato se danes, ko je mozna izbira, odlocijo za njim najboljšo. Lahko je ta primer jeseniske porodnišnice zgled ostalim porodnišnicam.
Aja, dragi novinarji, kdaj boste porocali o smrti dvojckov zaradi malomarnosti zdravnice v Trbovljah pred nekaj dnevi? Upam da se zadeva-kot mnoge druge, ne bo pometla pod preprogo.
johnsmith
# 15.01.2016 ob 14:21
V pretežno islamskih mestih je velika rodnost čisto normalen pojav. Ne vem, kaj je tu presenetljivega??
girasolg
# 15.01.2016 ob 11:11
Pozdravljeni, vesela bi bila komentarjev na temo. Ne razumem pa zakaj komentirate, če po mojem mnenju nimate kaj povedat o temi - da spomnim - Porodnišnica Jesenice. Predstavljam si, da o tej temi pišemo, kdor je bil uporabnik omenjene porodnišnice zadnjih 10 let.

Rodila 3 otroke, tretjega na Jesenicah. Kapo dol - zaradi spoštovanja, res lepega odnosa do novorojenčka,. porodnice, moža,...lahko je zraven tudi porodna spremljevalka. V Ljubljani moraš izbirat ali bo to mož ali porodna spremljevalka.

Tudi v ostalih slovenskih porodnišnicah nimajo neonatalnega oddelka, Ljubljana je največja bolnica v Sloveniji in je zato najbolj pripravljena za zaplete, mora biti. Pa zato ne bodo šle vse slovenske ženske tja rodit, za vsak priimer...
Porod je v večini primerov brez večjih zapletov in lepo krasno doživetje. Če bi bilo tako nevarno, ne bi v nekaterih evropskih deželah rojevale tudi doma, kot primer poznam, da 30% žensk na nizozemskem rodi doma, dandanes.

Dokazano je, da medikaliziran porod, kose uporabi zaradii pospeševanja poroda, za sabo potegne še druge potrebne ukrepe, ki potem vplivajo na novorojenčka, o tem se pa ne govori in ne piše.

Srečno vsem, ki boste kmalu rodile.
acoschwanz
# 15.01.2016 ob 09:53
Rezultat truda in dobrega dela. Nosecnice iz cele Slovenije hodijo na Jesenice, ker so prijazni in nisi samo stevilka.
REsnica
# 15.01.2016 ob 09:12
samo da se res ne izkaže, da je za to "izdajstvo" kriva slovenska zdravnica, ki dobro opravlja svoje delo... jo lahko kar takoj obtožimo terorizma....
evaevi
# 15.01.2016 ob 18:17
menda je jeseniška porodnišnica edina pripravljena odpreti ušesa in oči za porodničarstvo v smislu sodobnega sveta.

Lj. še vedno ni dosti drugače, kot je 1974. izgledal tam moj porod:

https://www.youtube.com/watch?v=NcHdF1eH
hgc
abdgš!
# 15.01.2016 ob 12:33
Dori, zgrozila sta se!? Ja kakšna sramota, sram me je ko berem komentarje. Sploh nikogar ne zanima, da se metode porodničarstva v Sloveniji končno premikajo od metod srednjega veka in tretjega sveta proti naprednemu svetu, ne samo to je treba povedati, da v Sloveniji pa živijo tudi ljudje drugačnega porekla. Strah in groza! Hitro jih popluvajmo označimo in v vsakem članku, tudi o tem kjer niso omenjeni povejmo, da jih ne maramo, da se njihovi malčki slučajno ne bi počutili normalno sprejeti in del naše družbe! Sama zloba šprica od vas, da me je sram, da si z vami delim državljanstvo.
ebdb
# 15.01.2016 ob 09:29
Ne vem zakaj taka kritika glede Lj. porodnišnice? ... če pride do kakršnegakoli zapleta bo otrok najvarnejši v Lj, saj je neonatalni oddelek tam in ne na Jesenicah ... in to povem iz izkušenj, ker so rešili mojega otroka, zato je moj nasvet porodnicam - najvarnejša porodnišnica (daleč naokoli) je Ljubljanska. Je največja, imajo največ porodov (torej izkušenj), najhitrejši odzivni čas pri zapletih (kjer štejejo minute) in odlično neonatalno oskrbo ...
Tam končajo skoraj vsi ki imajo resnejše težave pri porodo. Mogoče je Jeseniška porodnišnica super za mamice, Ljubljanska pa je absolutno najboljša za otroka!
karlo6
# 15.01.2016 ob 08:45
Žalostno
zofija1
# 15.01.2016 ob 08:19
"LOVE IS IN THE AIR," pa še: jeseniška bolnica je zakon.....
Samo Zakes
# 15.01.2016 ob 14:41
Našel sem spisek števila priselitev v mesto v letih '82-'90. Jesenice so na petem mestu v Sloveniji (2.811 priselitev), za Ljubljano (75.827), Mariborom (4.873), Velenjem (3.653) in Kranjem (3.791)...

Narodnostna sestava Jesenic ob popisu leta '91:
Skupaj: 31 993
Slovencev: 23 454
Muslimanov: 3.342
Srbov: 1.861
Hrvatov: 889
Makedoncev: 461
Črnogorcev: 116
Albancev: 59
Madžarov: 7
Romov: 6
Italijanov: 4

V zadnjih 25 letih se je priselilo precej Albancev, sicer pa v mestu živi trenutno okrog 13.000 ljudi. V prvi vrsti gre za demografsko katastrofo uničenega post-industrijskega mesta, vi pa kar lepo nabijajte o ISIS-u, večinskem muslimanskem prebivalstvu in podobnih bedarijah...
kozorog1973
# 15.01.2016 ob 12:22
se razume, razume pa se tud da je v Jesenicah precejšnja koncentracija onih doli in da je v jesenicah po neuradnih informacijah ki sem jih dobil od zanesljivega vira vzposatvljena celica isisa:)
rok23
# 15.01.2016 ob 10:01
Vse tiste komentatorje, ki jih je strah ....
več časa v postelji z svojo drago ali dragim in manj časa na MMC pa razloga za strah ne bo več.

Simpl k pasulj ;) ;)
samogledam
# 04.03.2016 ob 20:48
Ali imaja v številkah priseljenci kaj zraven ? pa napišite še koliko mamic hodi v službo.
REsnica
# 15.01.2016 ob 11:29
Dori,

saj pravim, da je podatek, da se je lani v sloveniji rodilo 600 otrok manj kot leto poprej, nekaj dobrega, ane?
REsnica
# 15.01.2016 ob 10:07
severnik:
Ni moderno, hkrati je pa tudi vsak razumel. No, skoraj vsak. Pogoj je IQ sobne temperature.


aha, zdaj mi je jasno, zakaj si ti razzumel.... v jeseniški bolnici imajo tudi strokovnjake, ki bi ti pomagali. sicer ne bi dvignili IQja.... "probat" ni greh...
Olympic1
# 15.01.2016 ob 09:44
Sami Mohamedi?
severnik
# 15.01.2016 ob 09:35
kot kaže je strah že tako moden, da si frajer, če samo namigneš, da se bojiš.

Ni moderno, hkrati je pa tudi vsak razumel. No, skoraj vsak. Pogoj je IQ sobne temperature.

Bolj je trik v temu, da si na tem (ne bom napisal kakšnem) portalu takoj izbrisan, če greš 2cm iz njihove začrtane poti.
luckyss
# 15.01.2016 ob 09:27
Dejstvo je, da bo čez petdeset let Evropa muslimanska, če bo vse skupaj potekalo tako kot kaže sedaj.
In to mi ni všeč, ker so mi njihove vrednote tuje...In nič več in nič manj.
Imam pravico do mnenja ali pa morda ne več ?!
mizzi
# 15.01.2016 ob 09:12
Ne bluzite. Preverite raje, koliko žensk izven jeseniškega območja gre tja rodit.

Saj. Ampak za to se je treba malo potruditi. Neprimerno lažje je kar takoj bruhati predsodke.
bb33
# 15.01.2016 ob 09:05
Komentar ni zlonameren a vendar bi bil podatek o nacionalni pripadnosti staršev teh otrok zanimiv :) ? Sicer pa ena bolj prijetnih novic :)
vipmit
# 15.01.2016 ob 08:29
Zelo lepa novica.
evaevi
# 06.02.2016 ob 06:36
ljudje ene narodnosti oz naroda bi se morali pariti med sabo in to izključno iz množice istega naroda, to je logika genoma, ali ap vsaj z narodi katerih genom je prepoznaven kot superioren,vse ostalo je kriminal:)


brez evforije,
že poznamo Hitlerjeve intelektualne dosežke
kozorog1973
# 30.01.2016 ob 17:32
ljudje ene narodnosti oz naroda bi se morali pariti med sabo in to izključno iz množice istega naroda, to je logika genoma, ali ap vsaj z narodi katerih genom je prepoznaven kot superioren,vse ostalo je kriminal:)
kozorog1973
# 30.01.2016 ob 17:27
ni kaj uni doli nam pomagajo vzdrževati nataliteto in to že kar nekaj časa
Sapp
# 15.01.2016 ob 14:03
Najbolj bolno je to, da iz komentarjev prestrašenih "žrtev tega groznega sveta" ne bruhata le zloba in sovraštvo ampak tudi slabo prikrita želja, da se njihovi strahovi uresničijo. Da bi vsaj enkrat v življenju imeli prav in doživeli vsaj kanček tistega zadovoljstva, ki ga zavidajo drugim, ki ne delijo njihovega patološkega pogleda na svet.
Truthseeker
# 15.01.2016 ob 10:02
Kakšne bedarije pišete nekateri komentatorji.
Z našo sva šla roditi na Jesenice konec lanskega leta in sva bila izredno zadovoljna s človeškim odnosom in profesionalnostjo, ki nama jo je izkazalo osebje. Ko smo primerjali izkušnjo z ostalimi mladimi starši je bilo več kot jasno, da je ta porodnišnica ena boljših, če ne najboljša v Sloveniji. Rast porodov v tej porodnišnici je bolj posledica reka "Dober glas seže v deveto vas", kot pa prebivalstva muslimanske vere v tem delu Slovenije.

Pa sva oba Slovenca in ateista ter nisva preveč naklonjena k sprejemanju ekonomskih migrantov iz muslimanskih dežel...
dejko
# 15.01.2016 ob 09:11
pa sej niste več normalni s temi komentarji....
kakšno zlomisleče razmišljanje vas vodi skozi življenje, da ob najbolj veseli novici, ki osreči vsako mater in očeta, napletate in zganjate strahove na kup
jaz pa se veselim, da bodočnost jeseniškega hokeja sploh ni tako črna...
in veliko bodočih mamic si jeseniško bolnišnico izbere zaradi kvalitete porodnega osebja in porodnih praks

ljudje smo praktična bitja, imejmo se radi, kdor nima rad soljudi, sovraži samega sebe
Paulaner
# 15.01.2016 ob 09:02
Jugoslavija v malem.
miškolinka
# 15.01.2016 ob 09:44
No, pa ste tudi hejterji skapirali, da mogoče ni vse na muslimanih???

Poznam dve mamici, ki sta/bosta naredili vsaj 2h poti do Jeseniške porodnišnice. Očitno se zelo trudijo in porodnice so tak trud z veseljem sprejele.

Se pa strinjam tudi s komentarjem glede Ljubljane - če se kaj zaplete, je otrok tam najvarnejši. Kljub industriji.
severnik
# 15.01.2016 ob 09:33
Da pa ne bi kdo pomislil, da se je število rojstev povečalo, ker so ljudje zadovoljni, ljubljeni, ker ljubijo in ker so srečni....

Bi verjel, če bi šlo recimo za goriško porodnišnico.

Ne bluzite. Preverite raje, koliko žensk izven jeseniškega območja gre tja rodit.

Še več jih gre v Ljubljano.
zofija1
# 15.01.2016 ob 09:02
@Captaindeath: avbe avbe joj, koliko "sprevrženega sprenevedanja", in zato je svet takšen, kot je!
Dori
# 16.01.2016 ob 11:16
Eh, dejte no.. Itak, da se nisva rahlo zgrozila zarad otrocickov kot takih, temvec zato, ker je bila najina Spelca tam vecinski druzbi Sabahudinov, Sulejmanov i.n da ne govorim naprej..kot da sem manjsins v lastni drzavi. Valjda se rahlo zgrozis.
kozorog1973
# 16.01.2016 ob 08:49
samozakes to da ni uradno znano da so v Sloveniji že vzpostavljene "mertastaze" isissa in borcev ki hodjo v sirijo bingabinga, še ne pomeni da tega ni., to je pač statstika, ki jo da država pod svojim interesom v javnost, vkolikor jim je to v interes. očitn nimaš pojma kako deluje sistem v svetu.
REsnica
# 15.01.2016 ob 10:16
Predlagam, da svojim otrokom začnemo pripovedovat grozljivko, ko se je nekoč nekje za devetimi gorami in vodami zgodila huda katastrofa! v dobri bolnici pod 10 goro, nepričakovano in to kar za par duš, dvignila rodnost!

adijo slovenska kultura, adijo naša vzorna država... adijo prihodnost.... IS nas je že premagal.... ubogi slovenceljni v dolini šentflorjanski....

Predlagam, da zakonsko prepovemo dvig rodnosti, in s tem preprečimo sabotažo islamske države!

Stopimo skupaj in se zgledujmo po Kitajski!... hmmmm... hudič v sili muhe žrl, a bodo slovenski desničarji res kopirali Kitajsko oblast pa boste videli v naslednjem delu žajfnice.... do takrat pa naj vas bo strah in bojte se in poskusite nekako preživet to vsesplošno tragedijo!
REsnica
# 15.01.2016 ob 11:12
Tudi Zdravljici bi morali brisat kitico o prelepih žlahtnih rožicah....

pa zakonsko bi se morale vse slovenke zakrit od nog do glave, še posebej obraz, da jih ne bi videl kak neslovenec.... ker mi smo čisto drugačni od islamistov...
Kazalo