Fides je sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije. Foto: BoBo
Fides je sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije. Foto: BoBo

Fides od vlade zahteva takojšnje sprejetje standardov in normativov, je na tiskovni konferenci povedal predsednik sindikata Konrad Kuštrin. Sicer je po njegovih besedah logično, da jih ni mogoče takoj uveljaviti, saj zdravnikov manjka.
Zahtevajo tudi ponovno vzpostavitev razmerja med povprečno zdravniško plačo in povprečno plačo v državi v vrednosti tri proti ena, a so se pripravljeni pogovarjati, v koliko letih bi to uresničili. Kot pravi, ne želijo dodatno spraviti države v škripce, vendar pa poudarja potrebo po reformi celotnega javnega sektorja. Med zahtevami je najti celotno reformo zdravstvenega sistema, vključno s spremembo delovanja javnih zdravstvenih zavodov in zdravstvenega zavarovanja.

"To, da država ne naredi nič, ne pomeni, da bomo stali križem rok," je dejal.

V Fidesu vztrajajo, da zdravnik ostane odgovoren nosilec zdravstvene dejavnosti. Po Kuštrinovih besedah so namreč prejeli osnutek zakona o zdravstvenih delavcih, ki zdravnike enači z drugimi poklici v zdravstvu. "Ne zanikamo pomembnosti drugih zdravstvenih poklicev, ampak pod vsako odpustnico in diagnozo se podpiše zdravnik. In zdravniki so tisti, ki so obravnavani v medijih, strokovni javnosti in na sodiščih. Zato je prav, da ostane zdravnik nosilec zdravstvene dejavnosti," je dejal.

Dejal je tudi, da se ne bodo pustili vleči za nos in da bodo zelo hitro ugotovili, ali se vladna stran namerava resno pogajati ali ne. Če do konca februarja ne bodo dosegli napredka, Kuštrin ne izključuje "možnosti ponovitve zgodbe izpred 20 let". Aprila 1996 so zdravniki namreč stavkali tri tedne. "Vlada naj to opozorilo vzame zelo resno," je dodal.