"Če bi naša vlada normalno funkcionirala, bi bila na Ptuju ministrica pred nami, saj bi morale kritične razmere v državi glede zdravstva bolj skrbeti njo kot sindikat," je bil kritičen predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin. Foto: BoBo/Nejc Trpin
Ptujska bolnišnica potrebuje vsaj 30 zdravnikov

Prav zato je Fides podprl dogovor med zdravniki in direktorjem bolnišnice Andrejem Levaničem. Po tem dogovoru bodo zdravniki na delovnih mestih, kjer bi zaradi njihove odsotnosti lahko resno trpelo zdravje ljudi, delali do osem ur več. Delo na nekaterih oddelkih namreč sloni zgolj na treh ljudeh, kar je nevzdržno, je po sestanku dejal predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin.

Sestanka se je udeležil tudi predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina, ki je dejal, da je prav na primeru te bolnišnice dokazano, da lahko ustanova kapitulira s 40-urnim delovnikom zdravnikov. Skrb vzbujajoče je, tako Možina, da odgovorni tega do zdaj niso prepoznali. Še ostrejši pa je bil Kuštrin, ki je dejal, da bi se morala ministrica na Ptuju oglasiti pred Fidesom, saj bi morale razmere bolj skrbeti ministrstvo kot sindikat.

V dogovor so bili prisiljeni
Vodja sindikata v ptujski bolnišnici Borut Kostanjevec je povedal, da so bili v dogovor prisiljeni, saj želijo v prvi vrsti zagotoviti, da bodo nujni bolniki ne glede na stavko ustrezno preskrbljeni. Zaradi pomanjkanja zdravnikov pa bodo žal po njegovih besedah drugi bolniki, razen mladoletnih in starejših od 65 let, morali nekoliko bolj potrpeti. Na kirurgiji so bili zaradi pomanjkanja anesteziologov prisiljeni odpovedati okoli 20 programsko načrtovanih operacij, sicer pa so vsak dan operirali urgentne bolnike. Tudi v naslednjem tednu bodo morali odpovedati vse redne operacije.

Direktor bolnišnice upa, da bodo pogajalci našli pametno in dovolj hitro rešitev, preden se zgodijo kakšne usodne zadeve. Vesel pa je dogovora znotraj njihove hiše, ki kaže na to, da je vseeno v ospredju moralno-etična in strokovna drža ter odgovornost do bolnikov, da izvedejo vse nujno potrebne zdravstvene storitve.

Težave tudi v manjših bolnišnicah
Sicer pa ptujska bolnišnica ni edina z velikimi težavami že po nekaj dneh stavke, saj se te pojavljajo še v nekaterih manjših, kakršna je bolnišnica v Brežicah, kjer je zdravnikov še manj kot na Ptuju, pa tudi v takšnih, ki so kadrovske solidno zasedene, kot je Univerzitetni klinični center Maribor, kjer naj bi po Kuštrinovih informacijah izpadlo od 30 do 40 operacij.

Ptujska bolnišnica potrebuje vsaj 30 zdravnikov