Lekarna Ljubljana je javni zavod, ki želi delovati tudi zunaj meja istoimenske občine. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Lekarna Ljubljana je javni zavod, ki želi delovati tudi zunaj meja istoimenske občine. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Ministrstvo za zdravje
Ministrstvo za zdravje se s prakso Lekarn Ljubljana ne strinja. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Lekarno v Postojni so odprli decembra 2013 in je kljub trem sodbam upravnega sodišča v korist Lekarne Ljubljana še vedno nedelujoča, je na novinarski konferenci povedal Marjan Sedej. "Če zadeva ne bi bila materialno tako usodna, bi bila zgodba že tragikomična," je dejal.
V Lekarni Ljubljana so ocenili, da izguba prometa zaradi postojnskega primera znaša že približno 2,5 milijona evrov. "Če gledamo, da je promet Lekarne Ljubljana v preteklem letu znašal več kot 112 milijonov evrov, je jasno, da gre tako rekoč za dva odstotka celotnega prometa Lekarne Ljubljana," je še pojasnil direktor.

Pomočnica direktorja za področje pravnih in splošnih zadev LL-ja Janja Kadunc Mezek je pojasnila, da jim je ministrstvo za zdravje vlogo za verifikacijo prvič zavrglo konec januarja 2014. Sledila je pritožba na upravnem sodišču, ki je odločilo v korist javnega zavoda. Kljub temu je zdravstveno ministrstvo vlogo ponovno zavrnilo. Znova je sledil postopek na upravnem sodišču, kjer so februarja lani znova ugodili Lekarni Ljubljana.

Kot je pojasnila Kadunc Mezkova, se je na ministrstvu vendarle premaknilo, saj so 25. februarja lani imenovali komisijo za verifikacijo Nove lekarne Postojna. Verifikacija je bila uspešno opravljena 13. marca lani. Ministrstvo je nato na začetku aprila zopet izdalo sklep, da Lekana Ljubljana ne more biti stranka v postopku.

Spet na sodišče
8. decembra lani je nato upravno sodišče zopet ugodilo tožbi Lekarne Ljubljana. Konec letošnjega januarja pa je ministrstvo za zdravje še četrtič zavrglo vlogo za verifikacijo lekarne v Postojni, je pojasnila Kadunc Mezkova. V sredo so v LL-ju na upravno sodišče znova vložili tožbo za odpravo sklepa ministrstva. Sedej je poudaril, da gre za zadevo, v kateri izvršna oblast ne spoštuje sodb in dokumentacije sodišča.

Dotaknil se je tudi konkurenčnih Kraških lekarn Ilirska Bistrica, ki prav tako načrtujejo odprtje novih lekarn na območju Postojne. Kot je dejal Sedej, bo proces okoli novih lekarn zelo zanimiv tudi po pravni poti. Nova lokacija kraških lekarn je namreč od lokacije ljubljanske poslovalnice premalo oddaljena po pravilniku o lekarniški mreži, je pojasnil Sedej.

Direktor javnega zavoda ni izključil, da bo Lekarna Ljubljana pravico iskala na sodišču Evropske unije. Kot je pojasnil, za zdaj kaže, da bo to njihova edina možnost.

Ministrstvo: Praksa sodišča ni enotna
Na ministrstvu za zdravje so medtem v sporočilu za javnost zapisali, da praksa upravnega sodišča pri verifikaciji lekarn ni enotna. Izpostavili so primer Litije, pri katerem je sodišče glede Lekarne Ljubljana odločilo drugače kot v primeru Postojne.

V litijskem primeru je sodišče pritrdilo ministrstvu, da javni zavod Lekarna Ljubljana ni stvarnopravno legitimiran za odprtje nove lekarne na drugem območju, za katerega ni bil ustanovljen.
Sedej je tokrat dejal, da primera sicer sta podobna, nista pa povezana.

Obregnil se je tudi ob spremembo lekarniške zakonodaje. Po njegovem mnenju se nam zdravstveni sistem v Sloveniji seseda pred očmi. Čakalne dobe so za nekatere posege že okoli 800 dni, tri najpomembnejše institucije v državi imajo na čelu vršilce dolžnosti, in ne normalnega vodenja, a vendar ministrstvo meni, da je treba najprej spremeniti zakonodajo o lekarniški dejavnosti, je bil kritičen Sedej.