Na ZZZS-ju pravijo, da bi lekarne, če bodo odrekale izdajo zdravil pacientom, kršile pogodbo z ZZZS-jem, obenem pa kršile tudi pravice zavarovancev. Foto: EPA
Na ZZZS-ju pravijo, da bi lekarne, če bodo odrekale izdajo zdravil pacientom, kršile pogodbo z ZZZS-jem, obenem pa kršile tudi pravice zavarovancev. Foto: EPA
Lekarne niso mogle izdajati zdravil
Motena oskrba z zdravili

Z današnjim dnem naj bi bila motena oskrba predvsem z zdravili za zniževanje povišanega krvnega tlaka, za zdravljenje želodčnih težav, očesnih bolezni, zdravil za lajšanje bolečine, nekaterih pomirjeval in drugih. Kot glavni razlog so pri lekarniški zbornici navedli nov sistem preverjanja nabavnih cen zdravil, ki jo je uvedel ZZZS. Samodejni nadzor nad nabavno ceno zdravila namreč onemogoča izdajo, če cena ni skladna z obračunsko ceno v centralni bazi.

ZZZS: Lekarne so imele dovolj časa
Na ZZZS-ju pojasnjujejo, da so se za nov sistem, ki bo samodejno zavrnil višje obračunane cene, odločili, saj so zdravila v lekarnah že več let prekoračevala z zakonom določene cene, na kar je opozorilo tudi Računsko sodišče. Obenem še dodajajo, da so bile lekarne o novem sistemu obveščene že pred dvema letoma in bi se nanj lahko ustrezno pripravile. Neizdaja zdravila zaradi zavrnitve cene zdravila pa bi po presoji ZZZS-ja pomenila kršenje pogodbe z zavodom in pravic bolnikov.

"Problematiko cen morajo lekarne urediti z dobavitelji in proizvajalci zdravil," je za Radio Slovenija povedal Jurij Furst z ZZZS-ja in dodal, da morajo poslovna tveganja zaradi neustreznega načrtovanja zalog zdravil nositi same. Lekarne so lani skupno ustvarile za skoraj 12 milijonov evrov dobička.

Če lekarne zavarovancem ne bi izdale zdravil, pa na ZZZS-ju svetujejo, naj bolniki v skrajni sili zdravila vzamejo samoplačniško in se potem obrnejo na zavod, ki jim bo povrnil stroške, zoper posamezno lekarno pa sprožil postopke. Pogodbe, ki jih imajo lekarne sklenjene z zavodom, namreč določajo tudi kazni.

Brez zdravil ostalo več kot 100 bolnikov
Predsednik Lekarniške zbornice Slovenije Milan Golub sicer ni vedel natančno povedati, koliko bolnikov je ostalo brez zdravil, a ocenjuje, da jih je več kot 100. Vendar večjega razburjenja po Golubovih besedah ni bilo, saj so bili bolniki razumevajoči.

Golub je poudaril, da so ves čas opozarjali na napake v centralni bazi zdravil. Zavedali so se, da so težave mogoče, zato so tudi predlagali, da bi nov sistem samodejne zavrnitvene nadzora cen deloval le za zdravila, ki bi jih lekarna nabavila od današnjega dne naprej, ne pa za nazaj tudi za zdravila, ki jih lekarna že ima na zalogi od prej in jih je morda kupila po drugačni ceni od tiste, ki je vnesena v bazo.

Golub: Izjava ZZZS-ja neživljenjska
Obregnil se je tudi ob izjavo ZZZS-ja, da bi lekarne lahko bolje optimizirale svoje zaloge, in jo označil za neživljenjsko. Poudaril je, če bi sledili njihovemu navodilu, "se bo dogajalo, da lekarne ne bodo imele nobene zaloge, saj ga ob vsakršni spremembi cene v centralni bazi zdravil ne bi mogle več izdati". Kot primer je izpostavil zdravilo za želodčne težave Nexium, ki ga lekarne zadnje tri mesece kupujejo po isti ceni, ki pa se razlikuje od cene, zapisane v bazi cen zdravil. Na napako v bazi so ves čas opozarjali, a so jo odpravili šele preteklo sredo.

Srečali so se tudi s predstavniki veledrogistov, ki so jih obvestili, da s 1. julijem lekarnam ne bodo več izdajali zdravil, ki v bazi nimajo vnesene prave cene. "To je neresno od tistih, ki vodijo to politiko pri nas," je še opozoril Golub.

Argumenti lekarniške zbornice ne vzdržijo
Direktorica Javne agencije RS za zdravila in medicinske pripomočke Andreja Čufar je argumente, ki jih navajajo v Lekarniški zbornici Slovenije, označila za nezadostne, bolnikom pa v primeru težav svetuje, naj se obrnejo na ZZZS.

Dodala je, da je odločitev o uvedbi sistema samodejnega nadzora cen zdravil znana že od začetka leta, zato so se vsi deležniki, med njimi tudi lekarniška zbornica, na to temo večkrat sešli. Po besedah Čufarjeve njihovi inšpektorji že raziskujejo, zakaj se ne uporabljajo veljavne cene zdravil. Napovedala je tudi, da bodo za uporabo neveljavnih cen in napačno poročanje tudi ukrepali.

Lekarne niso mogle izdajati zdravil
Motena oskrba z zdravili