Glavno sporočilo in namen akcije sta moške intenzivneje seznanjati z možnostmi preprečevanja in čimprejšnjega odkrivanja raka. Foto: MMC RTV SLO
Glavno sporočilo in namen akcije sta moške intenzivneje seznanjati z možnostmi preprečevanja in čimprejšnjega odkrivanja raka. Foto: MMC RTV SLO
false
Zgodnejše odkrivanje raka povečuje možnost ozdravitve. Foto: BoBo
Rak pokosi največ slovenskih moških
Akcija ozaveščanja o raku pri moških

Slovenski nevladni organizaciji, Društvo onkoloških bolnikov Slovenije in Zveza slovenskih društev za boj proti raku, sta predstavili vseslovensko akcijo ozaveščanja o moških rakih Pravi moški skrbi zase. Moški, kar zadeva rakava obolenja, umirajo pogosteje kot ženske. Zato želijo moške seznaniti z možnostjo preprečevanja in odkrivanja raka.

Predsednica društva onkoloških bolnikov Marija Vegelj Pirc je poudarila, da smo na področju onkologije priča velikemu napredku, da je vedno več vrst raka ozdravljivih in da se posledično vedno več ozdravljenih oseb lahko vrača v svoje socialno in delovno okolje.

"Dejstvo ostaja, zbolevanje za rakom narašča. Ostaja temeljna razlika med moškimi in ženskami v načinu njihovega razmišljanja in v odzivanju na težavo ali stanje. Moškim je težko priznati, da so ranljivi, in težje se odločijo za pregled pri zdravniku. Včasih pridejo šele, ko je bolezen že močno napredovala," je dejala.

Slovenija je po njenih navedbah med desetimi državami v Evropi, kjer je umrljivost zaradi raka pri moških na prvem mestu, med petimi državami v Evropi z največjo incidenco raka pri moških in na drugem mestu po umrljivosti zaradi raka pri moških. "Tudi pričakovana življenjska doba je pri naših moških nižja kot v razvitem svetu," je poudarila in dodala, da so bila navedena dejstva povod za ozaveščevalno akcijo, da bi moški postali dojemljivejši za to temo in da bi se pri njih dolgoročno zmanjšalo obolevanje za rakom.

Moški pogosteje umirajo za rakom
Maja Primic Žakelj
iz Zveze društev za boj proti raku, sicer tudi vodja registra raka, je povedala, da podatki kažejo, da so moški bolj ogroženi, saj jih zboli od 10 do 20 odstotkov več kot žensk. Moški tudi umirajo za rakom v večji meri od nasprotnega spola in prav tako je manjše njihovo preživetje.

"Odgovor gre mogoče iskati v tem, kateri raki so pri moških pogostejši v primerjavi z ženskami," je dejala. Do leta 2009 je bil pri moških najpogostejši pljučni rak, zdaj pa se obolevanje zmanjšuje, saj se zmanjšuje število kadilcev. Leta 1975 je po javnomnenjskih raziskavah kadilo več kot 50 odstotkov moških, danes jih kadi le še 23 odstotkov. "Pljučni rak pa je še vedno med morilci številka 1, saj je eden najpogostejših vzrokov smrti," je dejala. Pri moških je najpogostejši rak prostate, slovenski moški pa so v evropskem vrhu glede raka debelega črevesa in danke. Poleg omenjenih vrst raka so pogosti še raki glave in vratu ter rak ust, žrela in grla, ki je povezan s pitjem alkoholnih pijač in kajenjem.

Raka je po njenih besedah iz leta v leto več in ne gre pričakovati, da se bo obolevnost zmanjšala. Rak je namreč bolezen starejših ljudi, življenjska doba se povečuje. Pri moških pa je kar sedem let manjša kot pri ženskah.

Predebeli Slovenci
Onkolog Branko Zakotnik z ljubljanskega Onkološkega inštituta je prav tako poudaril, da imajo slovenski moški podpovprečno pričakovano življenjsko dobo, in dodal, da so očitki, da slovensko zdravstvo ne obvladuje raka, neutemeljeni - razen v primeru moških. Ti bi se morali več posvečati telesni dejavnosti, ki je na nižji ravni kot pri ženskah, in ustreznejši prehrani, predvsem večjemu uživanju sadja in zelenjave.

Slovenski moški sodijo tudi med obilnejše, saj jih je po Zakotnikovih besedah 20 odstotkov čezmerno debelih, medtem ko je predebelih le 14 odstotkov žensk. Gibanje in primerna prehrana pa imata velik vpliv na raka, ki je na drugem mestu glede umrljivosti pri moških, raka na črevesju in danki.

Rak pokosi največ slovenskih moških
Akcija ozaveščanja o raku pri moških