"Za zdaj lahko rečem, da stvari so pod nadzorom, za otroke je poskrbljeno, je varno in tudi v prihodnje bomo naredili vse, da bo tako ostalo," zagotavlja strokovni direktor kirurške klinike Matjaž Veselko. Foto: BoBo
Premalo zdravnikov na intenzivni otroški terapiji

Januarja so imeli v pediatrični intenzivni enoti tri specialiste, ena izmed njih pa je pred kratkim dala odpoved in odhaja s koncem aprila.

Razpored zagotavljanja neprekinjenega zdravstvenega varstva tako delajo iz meseca v mesec. Za marec je narejen, pomaga pa jim tudi izkušen specialist pediater iz druge enote kliničnega centra, je dejala strokovna direktorica Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Jadranka Buturović Ponikvar.

"V tem trenutku nas je pet zdravnikov na plačilnem seznamu, v rednem delovnem razmerju. Res pa je, da bosta prvega maja dva," je povedal predstojnik kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo Ivan Vidmar. A kot je dodal, bodo konec leta dobili pet, mogoče šest formiranih specialistov, ki bodo bodisi končali specialistični izpit bodisi nostrifikacijo bodisi prišli s porodniškega dopusta.

Po evropskih normativih bi jih po njegovih navedbah moralo biti 20, a tega v Sloveniji nima nobena intenzivna terapija in ne ve, kdaj bo. Bi bili pa zelo zadovoljni, če bi jih bilo devet, je dodal.

Po besedah strokovnega direktorja kirurške klinike Matjaža Veselka je "položaj resen, ni pa nepričakovan". Napovedovali so jo pravzaprav že lani konec leta in potem še enkrat januarja.

Pomoč poiskali drugje
V tem času so se povezali z mariborskim kliničnim centrom, ki bo zagotavljal varstvo kritično bolnih otrok za severovzhodno regijo države. Ločili so oddelek za otroško kirurgijo in otroško intenzivno terapijo, tako da so pediatre intenziviste, ki so prej skrbeli za oddelek na otroški kirurgiji, tega razbremenili.

S pomočjo ministrstva so reorganizirali prevoz kritično bolnih otrok, da je ta dejavnost zdaj ločena od oddelka za intenzivno terapijo.

S kolegi iz Hrvaške, z Reke in Zagreba, se dogovarjajo, da bi prišli pomagat zagotavljat neprekinjeno zdravstveno varstvo, torej dežurstva, sobote in nedelje. S konziliarnimi pregledi pa jim pomagajo specialisti pediatri s pediatrične klinike, je nanizal Veselko.

"Tako da za zdaj lahko rečem, da stvari so pod nadzorom, za otroke je poskrbljeno, je varno in tudi v prihodnje bomo naredili vse, da bo tako ostalo, " je zagotovil.

Premalo zdravnikov na intenzivni otroški terapiji