Cena cepljenja je 14 evrov, za osebe z večjim tveganjem pa sedem evrov. Foto: Reuters
Cena cepljenja je 14 evrov, za osebe z večjim tveganjem pa sedem evrov. Foto: Reuters

"Cepivo je na voljo, izvajalci cepljenja si ga lahko priskrbijo," so poudarili na NIJZ-ju in zanikali domnevno dolge čakalne vrste za cepljenje proti gripi. Navedli so, da večino tistih, ki se pridejo cepit, cepijo sproti: "V primerih, da je čakajočih na cepljenje v določenem trenutku več in kdo ne more počakati, jih po dogovoru naročimo na drug termin za cepljenje."

Cepljenje je smiselno od oktobra do konca sezone gripe, kar je običajno v marcu, včasih je izrazit upad že v februarju, zelo redke pa so sezone, ko je več primerov gripe tudi v drugi polovici marca. Kot so pojasnili na NIJZ-ju, se pri nas po marcu še vedno pojavljajo posamezni primeri okužb z virusom gripe, v splošnem pa tveganje za okužbo postopno izzveni. Lani se je po podatkih NIJZ-ja cepilo 84.551 ljudi, predlani pa 62.830. Pred približno desetletjem se je cepilo skoraj 200.000 ljudi.
V Sloveniji uporabljamo cepivo, ki ga proizvaja in dobavlja francoska farmacevtska družba Sanofi Pasteur. Cena cepljenja je 14 evrov, za osebe z večjim tveganjem pa sedem evrov. Kot so zapisali na NIJZ-ju, gripe v Sloveniji za zdaj še ni, kdaj bo vrhunec obolevnosti, pa ne morejo napovedati.

Cepljenje proti sezonski gripi se je sicer začelo 1. oktobra, še posebej pa je priporočljivo za občutljivejše skupine, kot so starejši od 65 let, nosečnice, majhni otroci, kronični bolniki, osebe z izrazito povečano telesno težo, zdravstveni delavci in drugi delavci v nujnih službah, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti.

Na NIJZ-ju poudarjajo, da je cepljenje dokazano najučinkovitejši ukrep za preprečevanje obolevnosti in zapletov, ki so lahko posledica gripe. Pri občutljivejših skupinah cepljenje zmanjšuje tveganje za hospitalizacijo in tudi smrt zaradi bolezni ali njenih zapletov. V Sloveniji je precepljenost proti gripi med najnižjimi v Evropski uniji. Cepljenje pri nas izvajajo pri izbranih zdravnikih in v ambulantah na območnih enotah NIJZ-ja.