Narava pomaga
Zdravilne snovi
Bogati z vitamini so tudi šparglji in mladi poganjki divjega ali gojenega hmelja, vendar jih odsvetuje ljudem s putiko, ki naj se izogibajo tudi jedi iz špinače in mladih kopriv. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Zdravilna zelišča
»Čemaž ima svetlozelene liste in vonj po česnu. Vse, kar nima vonja po česnu in mu je razmeroma podobno, ne smete nabirati. To so na primer jesenski podlesek s temnejšimi listi in neprijetnim vonjem, šmarnica, ob vodi raste pegasti kačnik, v višjih legah pa bela čmerika. To so vse smrtno nevarne rastline,« opozarja Majes. Foto: BoBo

Dodaj v

Majes svetuje: Za pripravo čajev naberite pljučnik, belo omelo in trobentice

Zdravilna zelišča
4. april 2017 ob 11:53
Ljubljana - MMC RTV SLO

Sončni dnevi so nekatere že privabili, da so se odpravili v naravo po zelišča za pripravo čajnih mešanic in drugih zdravilnih pripravkov. V tem času lahko naberete tudi divji česen, vendar bodite previdni, da ga ne zamenjate z drugimi rastlinami. Sami si lahko z ustreznimi čajnimi mešanicami lajšate težave pri alergijah, težavah s kislino, krvnim tlakom idr.

"Ljubitelji zdravilnih rastlin so zaradi toplih dni v marcu razmeroma hitro začeli nabirati za čaj cvetove drena, tudi trobentica, ki vsebuje saponine (pomagajo pri redčenju sluzi v grlu), je zelo zgodaj zacvetela. Proti pljučnim obolenjem pomaga pljučnik, poznamo ga po zelenih suličastih listih z belimi pegami, ki spominjajo na naša pljuča," je povedal zeliščar Jože Majes.

Previdno pri nabiranju divjega česna
Pri nabiranju divjega ali medvedjega česna bodite previdne, svari Majes. "Čemaž ima svetlozelene liste in duh po česnu. Vse, kar nima vonja po česnu in mu je razmeroma podobno, ne smete nabirati. To so na primer jesenski podlesek s temnejšimi listi in neprijetnim vonjem, šmarnica, ob vodi raste pegasti kačnik, v višjih legah pa bela čmerika. To so vse smrtno nevarne rastline."

Belo omelo za nizek ali rahlo povišan krvni tlak
Do sredine aprila še vedno lahko nabirate belo omelo, predvsem lističe in stebelca, debela do tri milimetre, drugo pustite. "Belo omelo vsebuje veliko joda in viscina, zato ga priporočamo za uravnavanje rahlo povišanega ali prenizkega krvnega tlaka. Osebno ga kot preventivo vedno svetujem ljudem, ki so preboleli karcinom. Vsako jutro naj popijejo 1,5 dcl (majhno skodelico) hladnega namoka bele omele, zato ker preprečuje širjenje raka."

Po cvetenju boste lahko nabrali tudi malinove in robidove liste, malinovi so znani po tem, da lajšajo porodne poti. Bogati z vitamini so tudi šparglji in mladi poganjki divjega ali gojenega hmelja, vendar jih odsvetuje ljudem s putiko, ki naj se izogibajo tudi jedi iz špinače in mladih kopriv. V času cvetenja naberite brezove liste, saj je čaj odličen za odvajanje vode (naravi diuretik). Če imate težave s preveč kisline, pa si pripravite čaj spomladanske rese.

Uživajte čajne mešanice
"Priporočam mešanice različnih vrst čajev, le grenčine je dobro uživati same, na primer tavžentrožo, encijan, pelin, kordabenedikto. Jaz mešam 200 vrst čajev za različne težave in bolj prisegam na mešanice kot na same rastline. Prisegam na sinergijo učinkovin, ki so v čajih. Sprva so pri nas priporočali mešanico le štirih vrst čajev, vendar če pogledamo pri Ašiču, so mešali tudi po 15 vrst skupaj. Pri nas smo naredili kar nekaj čajnih mešanic, ki prej niso obstajale, se je pa izkazalo, da so zelo učinkovite," je pojasnil Majes.

Ob dobrem poznavanju fiziologije, anatomije in patologije, lahko pripravite mešanice različnih zelišč, vendar je za to potrebno določeno znanje. Vedeti morate, katere učinkovine vplivaje na posamezne organe.

Redno uporabljajte česnovo in timijanovo tinkturo
"Priporočam, da redno uporabljate česnovo tinkturo, ker so žveplove spojine v česnu izredno zdravilne. Vsako jutro pa priporočam grgranje timijanove tinkture, lahko je to materina dušica ali vrtni timijan. S tem namreč odstranite iz ust in grla vse škodljive bakterije, ki jih je v ustni votlini okrog 15.000, med njimi tudi patogene." Timijanove tinkture za izpiranje ne smete zaužiti, saj lahko eterična olja dolgoročno škodijo ledvicam.

Čajna mešanica proti težavam z alergijami
Alergikom Majes priporoča pitje čajne mešanice mladost, kateri so poleg Ašičeve mešanice koprive, regratovih korenin, trpotca in rmana, dodali še druga zelišča. To so preslica, mlado orehovo listje, črna detelja, islandski lišaj in kordabenedikta. "Za pitje ga priporočamo šest mesecev, in sicer najprej tri tedne, nato naredite en teden premora in tako do šestih mesecev. Iz prakse sem ugotovil, da šestmesečno čiščenje telesa s tem čajem uravnava tudi imunski sistem. Alergije so avtoimune bolezni, se pravi, da imunski sistem deluje proti človeku, namesto da ga ščiti."

Bojana Lekše
Prijavi napako
Komentarji
vidaest
# 04.04.2017 ob 13:38
@zozozo: namiguješ, da moraš tudi za nabiranje regrata in kamilic imeti diplomo iz farmakologije? Včasih je dovolj zdrava mera in kmečka pamet.
Heh
# 05.04.2017 ob 16:54
ali ste preverili ali fevdalna oblast sploh dovoli plebejcem nabirati zelišča po cesarjevih in drugih gospod pašnikih?
Ppiikkaa
# 08.09.2017 ob 07:15
Gospod Majes se je učil pri magistru farmacije Jožetu Kukmanu, ki je desetletja skrbel za lekarno v Stični in ki je še poznal patra Ašiča. Majes je Kukmana na začetku svoje poti (grdo) izkoristil za samopromocijo. Pri Majesovih imajo izredni smisel za posel, vključno z ženo in sinom. Sicer pa za zdravilne čaje popolnoma zadošča Ašičev priročnik in nasvet zeliščarice o čajih na ljubljanski tržnici. Če ti je všeč leporečenje, greš pa k Majesu.
hexen
# 04.04.2017 ob 19:54
Pozna zelišča kot jih večina od nas nikoli ne bo. To so stara znanja in jih ni možno uničiti, tudi cerkvi ni uspelo
zozozo
# 04.04.2017 ob 12:29
Hmm, to je nek gospod, ki je bil nekoč inženir v nekem gradbenem podjetju, zdaj ga pa zgleda sin uporablja za reklamiranje svoje new-agerske trgovine z zelišči.
zozozo
# 04.04.2017 ob 12:26
Kakšno izobrazbo in kvalifikacije ima gospod Majes na področiju fiziologije in farmakologije?

Pa še to: Od kdaj so človeška pljuča zelena z belimi pikami, kot piše v članku?
Space Voyager
# 07.07.2017 ob 11:34
Pater Ašič tudi ni imel doktorata iz farmacije. Seveda ne moreš kar vsakemu zaupati, ampak treba je vedeti, da gre pri zdravilstvu za tisočletja znanja, ki se je prenašalo iz roda v rod. Če želi kdo preveriti navedbe o zdravilnosti kakšnega zelišča, to brez težav naredi z vpogledom v kakšno knjigo ali pa v preverjenih virih interneta (če to obstaja).
elGoyc
# 05.04.2017 ob 17:21
@zozozo

Tvoje razmišljanje je dvorezen meč.
Po eni strani, ti tako branjevka na tržnici, ki prodaja zelišča, ne sme svetovati kaj je dobro v primeru težav z jetri, kaj proti prehladu itd. čeprav so to splošno znana in znanstveno dokazana dejstva.

Po drugi strani se pojavljajo razni lovci na denar in alternativci, po mnenju katerih naj bi komoplja uničevala raka, oziroma zdravila praktično vsaj polovico bolezni (s tem ne zanikam njeno koristnost pri določenih težavah) in bil pljučnik dober za pljuča, ker ima na listih bele pike. Ljudje sedaj spomladi nabirajo celo lapuh, ki je dokazano kancerogen.

Problem zeliščarstva je podoben problemu pri psihoterapiji, ko to storitev lahko registrira in opravlja vsak šušmar, čeprav imamo pri nas izpostavo Univerze Sigmunta Freuda in nekaj izjemnih strokovnjakov. Tako tudi pri zeliščarstvu vsak trosi neke kvazi-znanstvene trditve, čeprav to temelji le na nedokazani tradicionalni uporabi ali neresničnih predpostavkah.
imker
# 27.06.2018 ob 07:57
ni vse v izobrazbi
jih veliko poznam , ki imajo faks, pa niso za nobeno rabo ne iz foha ne drugje
QUENDI
# 05.04.2017 ob 14:42
hexen

... v vsaki rastlini je na stotine spojin, ki jih uporablja za preživetje....nekatere so po ugotovitvah znanosti tudi koristne za človeka nekatere pa celo neprimerne.......ne vem zakaj bi uporabil celo rastlino, ko pa lahko samo njeno dokazano naravno učinkovito spojino....večine primernih rastlin se sploh ne more uporabiti v načinu priprave čajev, tinktur.....sploh pa preventivna uporaba zelišč ni primerna ker se organizem privadi na substance in ko jih potrebuje je kot pri antibiotikih.......znamo pa izločiti uporabne in nevtralizirati strupene in jih celo zelo uspešno uporabljati.......kamena doba je daleč zadaj......
zozozo
# 04.04.2017 ob 13:42
@videast -

Nič ne namigujem, ampak kar trdim, da za dajanje nasvetov drugim ljudem o zdravstvenih učinkih raznih spojin iz raznih rastlin, rabiš neko izobrazbo, ki dokazuje, da veš o čem govoriš. Drugače je to skrajno neodgovorno početje.

Sploh če ljudem, ki že imajo hude bolezni, svetuješ, da naj uživajo pripravke iz rastlin, ki lahko človeka tudi ubijejo, če niso natančno pripravljeni, npr. bela omela.
Simba
# 03.12.2018 ob 14:32
space voyager: "ampak treba je vedeti, da gre pri zdravilstvu za tisočletja znanja, ki se je prenašalo iz roda v rod"

ah, zdaj mi je jasno zakaj je flat-earth spet "v modi"...
/sakrazm off
Haloo
# 05.05.2017 ob 16:13
www.kmetija-plavica.si
Tukaj se oglasi @zozozo - pa se pomeni.
Kazalo