Narava pomaga
()
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 1 glasov Ocenite to novico!
Slive
Za zimo jih lahko posušite, kristalizirate, kandirate, vložite ali predelate v vino ali žganje. Foto: EPA

Dodaj v

Za dobro prebavo si privoščite suhe slive

Suhe slive so znano odvajalo, imajo pa tudi druge zdravilne lastnosti
20. september 2016 ob 18:47
Ljubljana - MMC RTV SLO

Slive se dobro podajo k mesnim jedem, odlične so v kombinaciji z agrumi in vaniljevim sladoledom, seveda pa jih lahko jeste tudi surove. Iz sliv, ki so primerne tudi za kuhanje, lahko pripravite pite, kompote, zloženke, cmoke, omake, pene in narastke. Lahko jih kuhate, pečete ali dušite, in sicer cele ali v krhljih. Skratka, uporabne so na mnogo načinov.

Najbolje je uživati sezonsko sadje in v tem času so poleg grozdja, hrušk in jabolk zrele tudi slive, ki vsebujejo veliko antioksidantov v primerjavi z drugim sadjem. Na svetu poznamo več kot 2.000 različnih sort sliv, ki so se razvile iz evropskega, japonskega in zahodnoazijskega tipa. Po barvi so lahko rumene, vijoličaste, rdeče ali temnomodre, ki so zrele prav v tem času. Poleti in jeseni si lahko privoščite vsaj eno sorto. Vse slive imajo gladko lupino z belim poprhom in sočno meso z veliko kisline. Ponudimo jih kot namizno sadje in iz njih pripravljamo kompote, džem in marmelado.

Slive so občutljivo sadje, zato kupujte samo cele sadeže, ki morajo biti primerno zreli za svojo sorto ter napeti in čvrsti, na pritisk se morajo malo vdati. Slive morajo vedno prijetno dišati. Hitro postanejo preveč zrele, zato jih hranite v hladilniku samo dan ali dva. Za poznejše kuhanje jih lahko zamrznete, tako da prej sadeže razpolovite, razkoščičite, razgrnete na pladnje in zamrznete. Šele nato pospravite v plastične vrečke in tesno zaprite.

Večino sliv lahko kuhamo ali jemo sveže, ki so slastne že same po sebi. Pri nas so najpogostejše češplje, ki so majhne, temnomodre barve s sladkim mesom. Najboljše so z drevesa, iz njih pa pripravljamo marmelade in žganje slivovko, ki ga pogosto kuhajo pri nas. V vzhodni Evropi iz njih pripravljajo sladice.

Iz sliv, ki so primerne tudi za kuhanje, lahko pripravite pite, kompote, zloženke, cmoke, omake, pene in narastke. Lahko jih kuhate, pečete ali dušite, in sicer cele ali v krhljih. Slive kuhate tako dolgo, da se zmehčajo. Iz njih lahko naredite sladoled, rahlo kuhane lahko dodate k sladoledu. Za boljši okus jih posipajte s cimetom, kardamomom, muškatnim oreškom in drugimi začimbami.

Dobro se podajo tudi k slanim jedem. Na Kitajskem pripravljajo sladko-kislo omako, ki jo postrežejo k raci, jagnjetini ali svinjini. Ostro začinjene dušene slive so primerna priloga k slanini, prekajenemu mesu, terinam in perutnini. Okus popestrijo enolončnicam z jagnjetino in govedino. Dobro se ujemajo s svinjino in perutnino ter agrumi. Kompot lahko pripravite tako, da jih skuhate v rdečem vinu s pomarančno ali limonino lupino.

Za zimo jih lahko posušite, kristalizirate, kandirate, vložite ali predelate v vino ali žganje. V Španiji jih napol posušijo in povaljajo v kristalnem sladkorju. Karlovarske slive, ki so dobile ime po češkem mestu Karlovi Vari, pa so češka specialiteta. Pripravijo jo tako, da slive kandirajo v vročem sladkornem sirupu, dokler se ne nagubajo, potem jih razpolovijo in z njimi nadevajo posušene trnoslje. Suhe slive so znano odvajalo, imajo pa tudi druge zdravilne lastnosti. Menda hitro odpravijo mačka in vam povrnejo energijo.

B. L.
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Oglasno sporočilo
link
Bolhe, klopi, gliste in trakulje jeseni in pozimi ne počivajo
17. oktober 2017 ob 09:45 Poleti hišnim ljubljencem posvečamo več časa, zato pogosteje opazimo zajedavce in smo bolj pozorni na redno zaščito pred njimi. Jeseni in pozimi pa na to redko pomislimo.
Več novic ...
Kazalo