Otroci so v domači oskrbi, v šolo pa naj se po nasvetu IVZ-ja ne vrnejo vsaj sedem dni. Foto: EPA
Otroci so v domači oskrbi, v šolo pa naj se po nasvetu IVZ-ja ne vrnejo vsaj sedem dni. Foto: EPA

Od 492 učencev jih je odsotnih 94. Razlog za njihovo odsotnost ni znan, saj starši niso sporočili vzroka za njihov izostanek od pouka, je pojasnila epidemiologinja Alenka Trop Skaza z Zavoda za zdravstveno varstvo Celje. Na podlagi potrjenih primerov je bila v skladu z doktrino postavljena diagnostika na podlagi klinične slike brez laboratorijske potrditve.

Kot je Inštitut za varovanje zdravja zapisal v sporočilu na spletni strani ustavimo-gripo.si, imajo oboleli otroci znake pandemske gripe, bolezen pa je bila potrjena tudi v nacionalnem referenčnem laboratoriju za influenco IVZ-ja.

Alenka Trop Skaza je dejala še, da se v šoli izvajajo splošni higienski ukrepi, pri čemer so na šoli vseskozi ravnali v skladu z navodili IVZ-ja. Za zdaj gre za obvladljiv izbruh, zato je o začasnem zaprtju šole prezgodaj razmišljati. Pojasnila je, da se o omejevanju pouka ne odloča ad hoc, saj je treba vedeti, da bi se učenci, tudi če bi zaprli šolo, družili in se ne bi zadrževali doma.

Vse o preprečevanju okužbe si lahko preberete na ustavimo-gripo.si.

Otroci naj bodo doma vsaj sedem dni od začetka bolezni
Bolni otroci so trenutno v domači oskrbi, saj imajo srednje težko oziroma lahko obliko bolezni. Regionalna epidemiologinja Zavoda za zdravstveno varstvo Celje je vodstvu šole priporočila dosledno izvajanje vseh higienskih ukrepov. Za omejitev širjenja okužbe pa na IVZ-ju svetujejo, da se otroci in starši ravnajo po navodilih IVZ-ja in ZZV Celje in da se ne vračajo v šolo vsaj sedem dni od začetka bolezni.

Osnovna šola Polzela bo v sredo na roditeljskih sestankih dala še dodatna navodila.

Prva večja odsotnost v četrtek
Ravnateljica osnovne šole Valerija Pukl pa je povedala, da so prvo večjo odstotnost učencev od pouka ugotovili v četrtek, v petek pa so vzpostavili stik s pristojnimi zavodi. Po njenih besedah jih je inšpektorica zdravstvenega inšpektorata obvestila, da naj bi za gripo uradno zbolelo enajst otrok.

Preventivne ukrepe za zmanjšanje tveganja okužbe so na šoli izvajali že od 1. septmebra, je še povedala. Tako so razdelili ustna in pisna navodila, na vidna mesta v šoli so razobesili plakate, vsi učitelji pa so dobili zloženke.