Bitka za vodjo javne zdravstvene blagajne, težke dobri dve milijardi evrov, bo očitno javna. Foto: BoBo
Bitka za vodjo javne zdravstvene blagajne, težke dobri dve milijardi evrov, bo očitno javna. Foto: BoBo
Miro Cerar
Miro Cerar zatrjuje, da ni izvajal nobenih pritiskov. Foto: BoBo
Milojka Kolar
Kolar Celarčeva se v odločitev SMC-ja ne namerava vtikati. Foto: BoBo
Zdravstvena ministrica večjih premikov še ni naredila

Cerar je pojasnil, da je Fakin javno govoril o tem, da ima za svojo kandidaturo za generalnega direktorja zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) podporo SMC-ja, zato so mu predstavniki stranke pojasnili, da te podpore nima. Reakcija Fakina pa je znana.

Fakin je namreč v ponedeljek na novinarski konferenci dejal, da sta ga generalni sekretar SMC-ja Erik Kopač in namestnik generalnega sekretarja vlade Jaka Slokan v petek pozvala, naj umakne kandidaturo.

Cerar je ob tem še ponovil, da SMC podpira drugega kandidata, in sicer sedanjega finančnega direktorja ZZZS-ja Janka Štoka. Ta je po njegovih besedah kompetenten kandidat, ki se prav tako zelo dobro spozna na zadevno problematiko in je v marsičem tudi kompatibilen s programom stranke. Ob tem pa je zagotovil, da se bo "absolutno trudil, da se vsi postopki izvajajo korektno, v okviru pristojnosti organov, ki so za to zadolženi".

Kolar Celarčeva pa je na današnjem srečanju z novinarji povedala, da je bila z odločitvijo stranke SMC-ja seznanjena in jo spoštuje. Ob tem je dejala, da ministrstvo tvorno sodeluje z ZZZS-jem, prepričana pa je, da bo tako še naprej.

Sanacija na Onkološkem inštitutu bo nekaj cenejša
Glede aktualnih zadev v zdravstvu pa je pojasnila, da bo ministrstvo v kratkem predlagalo nove člane sveta v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana. Ko bo izpeljan ta postopek, bodo po njenih besedah lahko sprejeli tudi odločitev glede novega vodstva. UKC Ljubljana namreč že več kot leto kot vršilec dolžnosti vodi Simon Vrhunec.

Spregovorila je tudi o naložbah v zdravstvu. Glede obnove vodovoda na Onkološkem inštitutu Ljubljana, ki trenutno stoji, je povedala, da se je izkazalo, da je potrebno delno preprojektiranje, zaradi česar pa se bo cena sanacije na koncu predvidoma znižala. Dodala je tudi, da prvotno zastavljeni rok enega leta za sanacijo ni bil realen; nov, realnejši rok je 18 mesecev.

V sredo dopoldne se izteče rok za oddajo ponudb za drugo fazo gradnje ljubljanske urgence. Po ministričinih besedah bo postopek končan v začetku 2015, če ne bo zapletov. Tako bo urgenca v celoti končana v roku dveh ali treh let, pričakuje Kolar Celarčeva.

Ministrstvo za zdravje je prav tako pripravilo zakon, ki bi vrnilo javno agencijo za zdravila in medicinske pripomočke pod okrilje ministrstva. Zakon je že v medresorskem usklajevanju. Odzvala se je tudi na polemike glede bele napotnice. Bela napotnica le predpisuje formular, kaj naj napiše zasebni zdravnik, ko napotuje bolnika v javni zdravstveni sistem, in tako ne bo vplivala na čakalne vrste, je poudarila.

Zdravstvena ministrica večjih premikov še ni naredila