Zdravje

Poudarki

  • Novih zdravil ni, so pa na voljo vsa aktualna
Demence je vse več tudi zaradi vse starejše populacije. Foto: Pixabay
Ko propadajo možganske celice, se polagoma krni tudi naša zavest in umske sposobnosti. Foto: freedigitalphotos.net

Demenca se širi, pomembno je hitro prepoznavanje

Dve tretjini sta Alzheimerjeva bolezen
19. september 2018 ob 14:08
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Zaradi starajoče se družbe po svetu število obolelih za demenco hitro narašča. Vsake tri sekunde zanjo zboli en človek.


Demenca spada med največje zdravstvene, socialne in finančne izzive sodobne družbe, je na novinarski konferenci poudarila predsednica združenja Spominčica Štefanija Lukič Zlobec. Po njenih besedah je zato organizacija Alzheimer Evropa dala pobudo, da demenca postane prioriteta javnega zdravstva, kar je podprla tudi Slovenija.

V Sloveniji ima demenco po epidemioloških ocenah okoli 33.000 ljudi, v Evropi deset milijonov, na svetu pa 47 milijonov ljudi. "Še bolj skrb vzbujajoče so ocene strokovnjakov, da je od teh diagnosticiran le vsak četrti bolnik," je opozorila Lukič Zlobčeva in spomnila, da je Svetovna zdravstvena organizacija maja 2017 sprejela svetovni akcijski načrt za demenco.

Predvsem zaradi starajoče se družbe po svetu število obolelih za demenco hitro narašča. Vsake tri sekunde zanjo zboli en človek, dve tretjini demenc pa je Alzheimerjeva bolezen, je dejala Lukič Zlobčeva. Po njenih besedah je september svetovni mesec Alzheimerjeve bolezni, ki vsako leto poudari pomen ozaveščenosti o demenci in boja proti njeni stigmatizaciji.

Novih zdravil ni, so pa na voljo vsa aktualna
Nevrolog Zvezdan Pirtošek je pojasnil, da medicina od leta 2003 ni ponudila novega, učinkovitejšega zdravila za demenco. Vsa zdravila, ki upočasnijo in lajšajo potek bolezni, pa so po njegovih besedah na voljo tudi bolnikom v Sloveniji.

Pirtovšek je izrazil zadovoljstvo, da so tudi slovenski raziskovalci del mednarodnih raziskav na področju demence. Zadovoljen je tudi s tem, da je naša država v zadnjih dveh letih izšla iz slabe ozaveščenosti o bolezni. Kritičen pa je bil do politike, pri kateri opaža pomanjkanje motiva za dosego ciljev, ki jih zapisala v strategijo in akcijski načrt.

Boljšo ozaveščenost o demenci je potrdila tudi nevrologinja Milica Gregorič Kramberger, ki prav tako kot Pirtošek prihaja z ljubljanske nevrološke klinike. Bolniki namreč po njenih besedah prihajajo k zdravniku v vse bolj zgodnji fazi bolezni, prav zgodnja diagnostika pa poveča učinkovitost zdravil, ki jih zdravnik predpiše bolniku z demenco.

Pomembno je hitro prepoznavanje
"Hitro prepoznavanje demence koristi bolnikom, njihovim svojcem in tudi zdravstvenemu sistemu," je poudarila Gregorič Krambergerjeva. V zvezi z iskanjem učinkovitejšega zdravila pa je izrazila upanje, da bo prihodnje leto vendarle prineslo preboj. Nekaj kliničnih raziskav, ki so v sklepni fazi, po njenih besedah namreč vliva optimizem.

Novinarske konference sta se udeležili tudi varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer in predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek - Travnik, ki sta prav tako poudarili pomen ozaveščenosti o demenci. Nussdorferjeva je spomnila, da se je pri varuhu pred letom dni odprla prva demenci prijazna točka, doslej pa jih je po državi zaživelo že več kot 50.

"Demenca mora biti skrb vseh nas. Če bomo dolgo živeli, se bomo vsi srečali z njo," pa je opozorila Čebašek - Travnikova. Dodala je, da morajo biti zdravniki v pomoč tako bolnikom kot njihovim svojcem, ki nosijo veliko breme skrbi za obolelega družinskega člana.

VIDEO
Vsake tri sekunde en človek zboli za demenco
Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
sportivko
# 19.09.2018 ob 14:42
"Demenca se širi, pomembno je hitro prepoznavanje"

Res je, najhuje je v politki - ko izgine par milijonov se nihče nč ne spomni.
Nostromo
# 19.09.2018 ob 14:30
Demenca je pa res kruta, kruta bolezen, tako za obolelega kot za svojce. Upam, da bo v prihodnosti kakšno učinkovito zdravilo.
miket
# 19.09.2018 ob 14:52
Ok, če že vsa društva in zdravniki izpostavljajo, da je ključno hitro prepoznavanje znakov, bi lahko vsaj po alinejah napisale te znake ... v nasprotnem primeru to nima smisla.
krosnjar
# 19.09.2018 ob 15:11
https://www.spomincica.si/kaj-je-demenca/prvi-znaki-demence-in-potek-bolezni/

Eh, sodobno novinarstvo daje demenca. :)
Pozabijo na bistvo.
luna med oblaki
# 19.09.2018 ob 16:13
Prekletstvo sodobnega človeka je, da še umreti ne more kot človek.
Demenca je bolezen, ki te popolnoma razvrednoti. Vzame ti dostojanstvo. Žal se prikrade skoraj neopazno in najprej mislimo, da je starejši človek pač malo pozabljiv, nemaren, da je postal "žleht". Bolezen lahko traja več let in večkrat se zgodi, da prej umre tisti, ki skrbi za bolnika z Alzheimerjem.
Na žalost še ni zdravila, ki bo to bolezen ustavilo ali vsaj upočasnilo.
Orionstar
# 19.09.2018 ob 15:31
Meditirajte!
- za koherenco obeh hemisfer
- za aktivacijo astrocitov
...in demenca bo šla v pozabo!

Poleg tega dober mentalni trening v starosti ne bo škodil...
...noben stari profesor (nad 80 let), ki sem ga poslušal ni imel demence, znanja in modrosti pa veliko! Tudi jogiji demence ne poznajo!
Tablete vam ne bodo NIKOLI aktivirale višjih možganskih centrov!
bori
# 19.09.2018 ob 16:21
Demenca spada med največje zdravstvene, socialne in finančne izzive sodobne družbe,

To je nov produkt 'sodobne družbe' ... nov 'nenačrtovan' izdatek ...
Ves ta 'napredek' ima več stranskih učinkov od napredka samega.
Dumr
# 19.09.2018 ob 15:48
za demenco so krivi tudi vedno večja onesnaženost zraka z nano delci iz izpuhov, dimnikov in ostalega. V nedavni raziskavi so odkrili relacijo med kognitivnimi sposobnostmi posameznikov in onesnaženosti okolja v katerem živijo, prav tako so pa pred leti s poskusi na miših ugotovili da se te nanodelci preko dihal odlagajo v osrednjem živčnem sistemu in tako povzročajo bolezni kot so Alzheimerjeva, demenca in druge bolezni povezane z degeneracijo živčnega sistema.
democenzus
# 19.09.2018 ob 14:52
siri se kot koprenasta oblacnost, sej avioni so pa ja na paro
bralec#62990
# 19.09.2018 ob 14:33
Po mojem bo moral vsak ki je že nekoliko v letih pri sebi začeti malenkost razmišljati, dokler je še čil, o dovoljenju za evtanazijo po določenem času, v primeru da ga doleti demenca. Vmes pa moramo seveda, kot družba, nameniti dovolj resursov za iskanje učinkovin in metod za lajšanje oz. odpravo simptomov.
zeus-zengg
# 20.09.2018 ob 12:36
Demenca se širi, pomembno je hitro prepoznavanje
---------------
potrebno bo ugotoviti razloge : po nekaterih ugotovitvah je to pretreniranost možganov v mladosti in predolga življenska doba kombinirana s premalo gibanja ...
melanholik
# 20.09.2018 ob 08:22
BarbaRat
# 19.09.2018 ob 15:50
Prijavi neprimerno vsebino
Nič v članku in nikjer nič o tem, kaj lahko storiš, če nisi iz Ljubljane. Če si z obrobja Slovenije, ti je vseeno za članke in vse mogoče znanje, ker si s tem ne moreš pomagati nič. Pomoči glede svojca ne dobiš, zdravniki so zelo slabo razgledani, dlje od ene ali dveh vrst tablet ne vidijo, pomoči ni niti na nevladni ravni, ker je društvo samo sebi namen.

Ah, družinski zdravnik iz Kungote lahko glede demence pomaga natanko toliko kot fensi šmensi nevrolog iz UKC. Nič.
zapravico
# 20.09.2018 ob 07:49
Hrana, zrak, osamljenost,vse to pospešuje demenco
discoversci
# 19.09.2018 ob 21:15
Demenca je lahko genetska zadeva, ali pa tudi ne. Nekateri jo pridobijo z načinom življenja. Kdaj in kako možgani propadajo je napisanega na tone člankov. Dejstvo pa je, da se da veliko narediti že pri alternativah. Spucajte si strupe vsake toliko časa iz telesa, pa boste naredili že ogromno za svoj organizem. Kakšno alfalipoično jemljite, ali pa pegasti badelj v večjih dozah. Tudi kelacije niso napačne. Pri nas se žal ne dela na preventivi, ampak samo hvali se, koliko novih postelj so dobil na nevrološki. Resno vi to ? Pa temu se smeje že vsak otrok ... DELAJTE NA PREVENTIVI, NE KURATIVI. Seveda, tisti ki pušarjo na veliko cigarete, se redno alkoholizirajo in imajo druge grde razvade, ki so kontraproduktivne, tem pač ni pomoči. Sami si kopljejo jamo, mi jih pa financiramo. Waw, zmaga, čista ...
neskafe
# 19.09.2018 ob 15:46
Ali politiki skodi ali koristi demenca volilcev?
zapravico
# 20.09.2018 ob 07:52
Demenca kar prav pride,tako niti ne vem,da imam zelo majhno penzijo
anity
# 19.09.2018 ob 15:56
Demenca se ne seri zaradi staranja, temvec snovi, ki jih dobimo v telo. Ko se dovolj nakopicijo se pa pojavi demenca. Ne rabis biti star.
henodarling
# 19.09.2018 ob 15:41
Zdaj je že tudi starost bolezen, ki se nezadržno širi z daljšo življenjsko dobo...

In katera tableta lahko tu pomaga ?
agenda21
# 22.09.2018 ob 16:08
bralec#62990
ne skrbi, vse je že planirano, poimenovali jo bodo:
"Demise Pill"

Nostromo
Demenca je pa res kruta, kruta bolezen, tako za obolelega kot za svojce. Upam, da bo v prihodnosti kakšno učinkovito zdravilo.
---
Zdravilo že obstaja.
Beli organizmi bi marsikaj naredili, če bi jim ljudje dopustili.
Najbolj enostavno pa je, da se ljudje nehajo zastrupljati.
zeus-zengg
# 20.09.2018 ob 12:38
potrebno bo ugotoviti razloge : po nekaterih ugotovitvah je to pretreniranost možganov v mladosti in predolga življenska doba kombinirana s premalo gibanja ...
--------
tudi preveč pomiril , uspaval in depresivov ogromno prispeva k dementnim stanjem - O farmacije bi bilo potrebno zahtevati da prispeva k stroškom nege takih bolnikov ..
BarbaRat
# 19.09.2018 ob 15:50
Nič v članku in nikjer nič o tem, kaj lahko storiš, če nisi iz Ljubljane. Če si z obrobja Slovenije, ti je vseeno za članke in vse mogoče znanje, ker si s tem ne moreš pomagati nič. Pomoči glede svojca ne dobiš, zdravniki so zelo slabo razgledani, dlje od ene ali dveh vrst tablet ne vidijo, pomoči ni niti na nevladni ravni, ker je društvo samo sebi namen.
beninorc
# 20.09.2018 ob 16:55
tip je reku , kar ima žena demenco ni še toliko sekasal , vsake tri ure če bi hotu.vsake tri ure pozabi he he he.no vidte , je tudi za nekatere stvari dobra.
stotrideset
# 19.09.2018 ob 20:11
očitno je demenca dandanašnje dni nalezljiva...?
frlekin
# 19.09.2018 ob 15:57
Na vsake 3 sekunde a
naš človek
# 20.09.2018 ob 15:41
Kaj se matrate z medicinsko fakulteto, v komentarjih je vsa pamet tega sveta
council
# 19.09.2018 ob 20:45
Še v razmislek od kod demenca https://www.slovenskenovice.si/bizarno/l
judozerska-pomoc-v-boju-z-demenco Ne jej mesa, če ni nujno.
Kazalo