Zdravje
potovanje
Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja lahko uporabimo v državah članicah Evropske unije (EU), državah evropskega gospodarskega prostora (Islandija, Liechtenstein in Norveška), Švici, državah, s katerimi ima Slovenija sklenjen meddržavni sporazum (Bosna in Hercegovina, Črna gora, Makedonija ter Srbija) in Avstraliji. Foto: Pixabay
Evropska kartica je brezplačna in jo je mogoče naročiti na tri načine, in sicer na spletni strani ZZZS-ja, s pošiljanjem SMS-sporočila na 031 771 009 ter osebno na izpostavah ZZZS-ja.
Pakistan
Številni pozabijo, da je treba helikoptersko reševanje v tujini skoraj vedno plačati. Foto: Reuters

Dodaj v

Evropska kartica: "Ne moremo sklepati, da bomo v tujini uživali enake pravice kot doma"

Zdravstveno zavarovanje v tujini
20. september 2018 ob 16:19
Ljubljana - MMC RTV SLO

Za nami je glavna poletna turistična sezona, torej čas, ko jo tudi prebivalci Slovenije najraje mahnemo čez mejo. A počitnice niso zgolj čas radosti, ampak so s potovanji povezana tudi določena tveganja. Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja bi tako morala postati obvezni del prtljage, če se hočemo izogniti plačilu visokih stroškov za zdravljenje v tujini.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) vsako leto izda v povprečju pol milijona evropskih kartic zdravstvenega zavarovanja, ki omogočajo, da v tujini uveljavljamo pravico do nujnih oziroma potrebnih zdravstvenih storitev.

V tujini je samo lani "pomoč na podlagi evropske kartice poiskalo 78.586 naših zavarovancev, kar pomeni, da je nastalo za 32 milijonov evrov stroškov. Največ zahtevkov je iz Hrvaške in Bosne in Hercegovine," je pojasnil Klemen Ganziti z ZZZS-ja.

Pred odhodom v tujino pridobite informacije
Čeprav evropsko kartico uporablja lepo število ljudi, ki so vključeni v obvezno zdravstveno zavarovanje v Sloveniji, pri uporabi kartice občasno še vedno prihaja do nesporazumov. Ganziti je največ težav pripisal temu, da se ljudje pred odhodom v tujino ne pozanimajo, kakšne pravice imajo v državi počitnikovanja. "Največkrat je težava v tem, da ljudje ne poznajo pravic, ki veljajo v drugih državah. Pravice namreč uveljavljate pod enakimi pogoji kot zavarovanci države, v katero ste odpotovali."

Zavarovanci so se v zadnjih letih sicer z največ težavami pri uveljavljanju pravic z evropsko kartico srečevali na Hrvaškem. ZZZS je zato, da bi se izognili nadaljnjim zapletom, od hrvaškega zavoda pridobil zagotovilo, da je v vseh ordinacijah, ki so dolžne nuditi nujne oziroma potrebne zdravstvene storitve na podlagi evropske kartice, na vidnem mestu nameščena nalepka, da sprejemajo to kartico.

Ne pozabite na obvezna doplačila
Ganziti ob tem poudarja, da večina evropskih držav pozna sistem participacije oz. obveznih doplačil. "Evropska kartica vam krije storitev, a nekatere stvari je treba v tujini še doplačati. Na Hrvaškem, ki je med Slovenci najbolj priljubljena turistična destinacija, je za obisk zdravnika treba doplačati 10 kun, kar je dober evro, doplača se tudi za recept, dan v bolnišnici pa se doplača 100 kun. Enak sistem soudeležbe poznajo tudi v Avstriji in Nemčiji. Teh doplačil ZZZS zavarovancu ne povrne in jih mora kriti iz lastnega žepa," je povedal Ganziti in dodal, da si "z doplačilom izvajalci zdravstvenih storitev na neki način zmanjšujejo obisk".

Svetuje, da je pred odhodom v tujino najbolje obiskati spletno stran ZZZS-ja, na kateri je za vseh 36 držav, v katerih velja evropska kartica, naveden podroben seznam doplačil.

Kdaj je dobro skleniti komercialno zavarovanje?
Ker se počasi že bliža zimska turistična sezona, kjer poleti priljubljeno Hrvaško zamenjajo predvsem za smučanje atraktivne destinacije, Ganziti opozarja, da zavarovanci pozabljajo, da so helikopterska reševanja s smučišč in hribov samoplačniška. "Gre za stvari, ki jih krijejo komercialna zavarovanja, evropska kartica pa ne. Pri nas so ta reševanja brezplačna, zato se na to pogosto pozabi. Ne moremo kar sklepati, da bomo v tujini uživali enake pravice kot doma. Treba je pogledati, kam odhajamo in kakšne so tam pravice."

Česa evropska kartica ne pokriva:

  • stroškov prevoza zaradi poškodbe na smučišču (helikopter, reševalne sani) v večini tujih držav,
  • stroškov prevoza zavarovanca iz tujine v domovino,
  • stroškov zdravstvenih storitev, ki jih nudijo turistične ambulante na Hrvaškem,
  • stroškov zdravljenja oziroma poroda v tujih državah, če je bil namen bivanja zavarovane osebe v tujini zdravljenje oziroma porod.

.
Ganziti priporoča, da se komercialna zavarovanja z medicinsko asistenco sklenejo v primerih, ko odhajamo v države, v katerih evropska zdravstvena kartica ne velja: "Popularne destinacije Slovencev so Turčija, Tunizija, Egipt, ZDA, kjer ste neposredno samoplačnik. Takšna zavarovanja priporočamo tudi za razne rizične destinacije, priporočljiva pa so za vse tiste, ki se nameravajo v tujini ukvarjati z različnimi športnimi dejavnostmi. Svetujemo, da se ljudje pozanimajo, kaj komercialno zavarovanje krije, ponudnikov je veliko, ponudbe pa zelo različne."

Do kartice zadnji hip
Če vas potovanje preseneti, v tujino vseeno ne odhajajte brez kartice. Ganziti pravi, da se v takih primerih osebno oglasite na območni enoti ali izpostavi ZZZS-ja. "V primeru nepričakovanega odhoda v tujino, na primer, da odpotuje danes ali jutri, ali da kartice ne najdete, se oglasite osebno in dobite certifikat, ki nadomešča evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja. Gre za listino, ki potrjuje, da ste zavarovanci, certifikat velja za krajše obdobje, sicer za tri mesece, z njim pa vam pripadajo enake pravice kot z evropsko kartico."

Če kartice v tujini nimate, storitve poravnate sami, po vrnitvi domov pa lahko ob predložitvi originalnih računov in medicinske dokumentacije uveljavljate povračilo stroškov, a ob tem se morate zavedati, da "ZZZS povrne stroške v višini, kot bi jih priznala tuja zavarovalnica".

Sabina Janičijević
Prijavi napako
Komentarji
21.12.2012
# 20.09.2018 ob 17:24
komu pa mi izstavljamo račune za helikopterska reševanja tujcev?
21.12.2012
# 20.09.2018 ob 17:25
doplačilo bi morali uvesti tudi pri nas ... imajo ga tudi na primer na švedskem, do nekega zneska.
lončekkuhaj
# 20.09.2018 ob 17:57
Podpiram znesek cc. 2 eura za obisk pri zdravniku. Morda bo kdo ostal doma in naredil zdravniku uslugo, ker mu ne bo kradel časa brez veze. Naj imajo sestre za kavo.
7up
# 20.09.2018 ob 16:47
Seveda ne. Vendar boste v večini primerov vsaj prišli na vrsto :)
Even Steven
# 20.09.2018 ob 20:16
@mojenovoime
daj podeli svojo zgodbo nekoliko bolj natancno. Jaz sem imel s Corisom same pozitivne izkusnje in podobno slisim tudi od ostalih. ponudnikov je sicer malo morje, ampak za Coris sem slisal ogromno dobrih stvari
LukaH
# 21.09.2018 ob 21:36
Čeprav sem letno 2/3 leta v tujini sem prisiljen plačevati (davek) za zdravstveno zavarovanje v Sloveniji... cca 400 evrov mesečno oz. 4800 evrov letno. Ni panike, ampak se mi zdi neumno, ker za ta denar dobim zelo malo. Seveda sem dodatno zavarovan "Premier Plan" pri Allianzu. Allianza ne koristim veliko, morda kdaj manjše popravilo zoba, zaradi narave dela kak izvin, pred dvema letoma pa sem staknil plučnico in sem v Kanadi obležal za tri tedne. Bolniška soba je bila kot hotelska soba King Size (5+ zvezdic primerljiv hotel), osebje prijazno in zdravniki s profesionalnim odnosom. Brez doplačil, all inclusive... leto zavarovanje polovica slovenskega. Preko tega zavarovanja koristim tudi zobozdravnika v Celovcu, saj hitreje pridem na vrsto. V bistvu je to zdaj kar moj stalni zobozdravnik. V SLoveiji pride v poštev samo kaka, bognedaj , urgenca. (moram se pozanimati kako je s priznanjem zavarovanja Allianza v Sloveniji - sam v sobi, full care in tako naprej). Ko sem obiskal očeta v ljubljanski bolnici se je stiskal s šestimi v malce večji sobi kot sem bil sam. Zdravniki so se menjali in je bil zanje samo statistika. Prijazne so bile le medicinske sestre. In sedaj resno vprašanje... zakaj taka razlika? (Nekaj smrdi v tej Dolini Šentflorjanski ... in nihče noče počistiti...).
iluzionistka
# 20.09.2018 ob 18:03
21.12.
Vem, da smo ga planincem v japonkah v visokogorju... cisto upraviceno

Hrvati pa v javnem zdravstvenem domu napotijo v turisticno ambulanto, kjer si samoplacnik... in te se prepricujejo, da placaj, ker dobis baje vse povrnjeno.
Barrotes
# 20.09.2018 ob 23:31
Ganziti opozarja, da zavarovanci pozabljajo, da so helikopterska reševanja s smučišč in hribov samoplačniška.

In tu so najvišji stroški.

Mi pa častimo turiste v japonkah in kratkih hlačkah.
luckyss
# 20.09.2018 ob 18:56
Očitno, po minusih sodeč imate drugačno mnenje od mojega...
Bom šel zato protestno preko Karavank mimo mejnih prehodov, brez dokumentov in namena da bi prijel motiko v roke..pričakujoč lcd v stanovanju in bio prehrano...
Kdo je tu nor ?!
Sklonjen
# 20.09.2018 ob 18:35
Evropska kartica: "Ne moremo sklepati, da bomo v tujini uživali enake pravice kot doma"

No, vsaj verjetnost da nas razlastninijo je minimalna!
vrtojb56
# 20.09.2018 ob 18:06
Evropska kartica je premalo. 100 eur za družinsko celoletno zavarovanje do 25 k.
Arndovia
# 23.09.2018 ob 10:18
Ta doplacila (za obisk zdravnika) so v Nemciji ukinili. Ker je brezvezen. Nic manj ljudi ne odvrne od obiska, ker hipohondri bodo pac sli pa tudi ce placajo ... Problem so imeli zdravniki, ki so se morali poleg vse papirologije in ostale birokracije se potem se ubadat z knjigovodstvom in vodenjem teh posebnih cifer ... imet gotovino pri roki itd. Kar je bilo tako mimo ...
Bivši uporabnik
# 22.09.2018 ob 18:34

LukaH
# 21.09.2018 ob 21:36
Prijavi neprimerno vsebino
Čeprav sem letno 2/3 leta v tujini sem prisiljen plačevati (davek) za zdravstveno zavarovanje v Sloveniji... cca 400 evrov mesečno oz. 4800 evrov letno. Ni panike, ampak se mi zdi neumno, ker za ta denar dobim zelo malo. Seveda sem dodatno zavarovan "Premier Plan" pri Allianzu. Allianza ne koristim veliko, morda kdaj manjše popravilo zoba, zaradi narave dela kak izvin, pred dvema letoma pa sem staknil plučnico in sem v Kanadi obležal za tri tedne. Bolniška soba je bila kot hotelska soba King Size (5+ zvezdic primerljiv hotel), osebje prijazno in zdravniki s profesionalnim odnosom. Brez doplačil, all inclusive... leto zavarovanje polovica slovenskega. Preko tega zavarovanja koristim tudi zobozdravnika v Celovcu, saj hitreje pridem na vrsto. V bistvu je to zdaj kar moj stalni zobozdravnik. V SLoveiji pride v poštev samo kaka, bognedaj , urgenca. (moram se pozanimati kako je s priznanjem zavarovanja Allianza v Sloveniji - sam v sobi, full care in tako naprej). Ko sem obiskal očeta v ljubljanski bolnici se je stiskal s šestimi v malce večji sobi kot sem bil sam. Zdravniki so se menjali in je bil zanje samo statistika. Prijazne so bile le medicinske sestre. In sedaj resno vprašanje... zakaj taka razlika? (Nekaj smrdi v tej Dolini Šentflorjanski ... in nihče noče počistiti...).


Dragi Luka, dokler bodo iz vseh lukenj kradli na vodilnih položajih preko dobave medicinskega materiala, se nimaš kaj čuditi..samo imena morajo priti na plano..no to so že, pa jim še vedno nič nihče ne more, ker jih ščitijo..vsi imajo korist od tega, plačamo pa mi..vedno več. Drži se tujine.lp
Bivši uporabnik
# 22.09.2018 ob 18:30
So vam zavarovalnice dopolnilnega zd. zavarovanja spet trkale na vrata za članek in strašenje ljudi? Nikar ne skrbite, imate enake pravice povsod po Evropi, plačate le administrativni strošek (odvisno od bolnice, ampak še nikoli ni bil višji od 20 EUR). Zavarovalnice, ve se pa tresite naprej in iščite koga boste še nategovali pri premijah, ki na koncu izplačajo nič.
Bivši uporabnik
# 21.09.2018 ob 06:58
Evropska kartica: "Ne moremo sklepati, da bomo v tujini uživali enake pravice kot doma"

potem ne colajte teh storitev, če nimamo nič od njih-
Hijena
# 20.09.2018 ob 21:48
aja, če hočemo priti takoj na vrsto!
bilzerian
# 20.09.2018 ob 21:12
pa saj v sloveniji moraš tudi doplačati obisk pri zdravniku. kdo pa pravi, da ge ne rabiš?

razen če imaš dodatno zavarovanje.
Hijena
# 20.09.2018 ob 21:48
Slovenci moramo v Sloveniji doplačati obisk specialista, čeprav plačujemo osnovno in dopolnilno zavarovanje. Kje je še tako?
luckyss
# 20.09.2018 ob 18:33
"Ne moremo sklepati, da bomo v tujini uživali enake pravice kot doma"
Ja, v bistvu res ne, podsaharski mladci imajo večje ugodnosti in pravice kot naši brezposelni ali zaposleni z minimalcem....
Pa me demokratično brišite za to realno mnenje, če upate..
mojenovoime
# 20.09.2018 ob 18:21
Za take reč je Coris zavarovanje, ampak tam ti noben ne pove da moraš v bolnici to pokazat uslužbencem. No in tudi če pokažeš pa osebje ne ve kaj delat s tem... Se lah jeBas. V glavnem, ne plačujte Corisa, na koncu ne dobiš nič nazaj, si pa vse dvojno plačal.
Kazalo