Že omejitev na 40-urni delavnik povzroča težave v zdravstvo. Foto: Pixabay
Že omejitev na 40-urni delavnik povzroča težave v zdravstvo. Foto: Pixabay
Fides napoveduje zaostritev stavke
Fides bi v torek lahko zaostril stavko

Predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin je ob robu popoldanske seje glavnega stavkovnega odbora sindikata napovedal, da so prejeli ponudbo vlade, ki se jim je približala le glede zahtev okoli variabilnega dela plače. "Glede drugih najpomembnejših stavkovnih zahtev smo še daleč vsaksebi," je dejal in pri tem navedel vprašanje standardov in normativov ter sprememb plačnega sistema.

Vladi so zato poslali predlog sporazuma in predlagali, da bi se pogajali čez konec tedna. Če do ponedeljka ne bo dogovora, bodo v torek zaostrili stavko, je bilo rečeno sprva. V sindikatu so si nato premislili in dejali, da bodo v torek vseeno zaostrili stavko, nato pa so zvečer sporočili, da so prejeli vabilo ministrstva na ponedeljkova pogajanja,ki so ga sprejeli.

Do leta 2023 naj bi bilo zdravnikov dovolj
Zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc je sicer v današnji izjavi za javnost napovedala, da bo vladna stran v najkrajšem času preučila predlog sporazuma, ki jim ga je popoldne poslal sindikat Fides. Delo bodo nadaljevali tudi konec tedna in čim prej, ko bo mogoče, sklicali nadaljevanje pogajanj, je dejala.

V svojem pisnem odzivu Fidesu pa je zapisala, da se zavedajo, da v Sloveniji manjka zdravnikov. "To ministrstvo ves čas opozarja in to ve tudi Fides. To je stanje, v kakršnem smo se znašli po 20 letih. To ni nobena novost!" je opomnila.
V njem je znova pozvala sindikat, naj ne postavljajo ultimatov, ampak naj približujejo zahteve in stališča, ki jih je v kadrovskih in finančnih okoliščinah mogoče uresničiti. Dodala je, da so Fidesu poslali tudi usklajen predlog ministrstva za finance, javno upravo in zdravstva o odpravi omejitve 57. plačnega razreda.

Hkrati pa je opomnila, da bo do leta 2023 v sistem vstopilo 1.831 novih specialistov, "kar pomeni, da bo zdravnikov dovolj". "Zato smo predlagali variabilni način nagrajevanja tako, da bodo imeli zdravniki več časa za pacienta," je pristavila.

"V vladni pogajalski skupini so tudi zdravniki, ki so ocenili, da Fidesov predlog fleksibilnega nagrajevanja zahteva preveč administriranja, zato smo mi ponudili enostavnejšo rešitev. Meni ni treba odkriti rjuhe, da bi videla, kakšen je zdravstveni sistem, čeprav sem ministrica šele dve leti. Žal pa mi je, da pacienta v 20 letih niso pozdravili tisti, ki pri ustvarjanju zdravstvenega sistema delujejo že 20 let," je še končala.

Manjši napredek na pogajanjih
Včeraj so vladni pogajalci in predstavniki Fidesa znova sedli za skupno mizo, vendar pomembnejšega napredka niso dosegli. Vlada je predlagala, da bi zakon, s katerim bi dvignili zgornjo mejo napredovanj za zdravnike, pa tudi druge primerljive poklice, v DZ poslala do konca leta, a se Fides s tem ne strinja. Tako naj bi vlada predlagala nov rok vložitve zakona. So si pa, kot kaže, vlada in Fides bližje glede standardov in normativov.

Zdravniki imajo namreč dve glavni stavkovni zahtevi, in sicer sprejetje standardov in normativov za zdravnike, ki so že opredeljeni v modri knjižici, ter spremembo plačnega sistema v javnem sektorju, po katerem bi med drugim tudi lahko presegli 57. plačni razred, česar zdaj ne morejo.

V Fidesu so v četrtek na Twitterju zapisali, da je tretji dan stavke v celoti razgalil vse težave, ki jih ima zdravstveni sistem, in izrazili tudi prepričanje, da premier Miro Cerar ni ustrezno obveščen o stanju v zdravstvu.

Fides napoveduje zaostritev stavke
Fides bi v torek lahko zaostril stavko