Zdravje
(4)
Pixabay
Pixabay

Dodaj v

Inštitut za otroške srčne bolezni bo začasno vodila Stjepanović Vračarjeva

Od leta 2013 je svetovalka direktorja UKC-ja Ljubljana
11. januar 2018 ob 13:54
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Vlada je za v. d. direktorja Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni imenovala Aleksandro Stjepanović Vračar, saj je Ana Žličar, ki je bila sprva kandidatka za to funkcijo, umaknila soglasje h kandidaturi, so pojasnili na ministrstvu za zdravje.

Stjepanović Vračarjeva je od leta 2013 svetovalka direktorja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, ima vse kompetence, je doktorica poslovnih znanosti in organizacije, po osnovni izobrazbi višja medicinska sestra. Je tudi članica zdravstvenega sveta. "Delala je pri velikih projektih in je imenovana najdlje za šest mesecev do začetka delovanja tega centra," je pojasnila ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Vlada jo je potrdila danes, mandat pa ji nastopi 20. januarja.

Ministrica je sicer sprva za v. d. direktorja inštituta predlagala Ano Žličar, nekdanjo generalno direktorico Onkološkega inštituta Ljubljana. A na seji 21. decembra lani, ko je vlada tudi dala soglasje k ustanovitvi Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni, niso odločili o njenem imenovanju. Na ministrstvu za zdravje pa so pojasnili, da je Žličarjeva iz osebnih razlogov umaknila soglasje k imenovanju.

V. d. direktorja bo funkcijo opravljal največ šest mesecev
Glede na gradivo o ustanovitvi nacionalnega inštituta vlada na predlog ministra za zdravje najpozneje v 60 dneh od uveljavitve tega sklepa imenuje v. d. direktorja. Ta bo to funkcijo opravljal največ šest mesecev, v tem času pa opravi "vsa dejanja v zvezi z vpisom ustanovitve zavoda na podlagi tega sklepa v sodni register in druge naloge v zvezi s konstituiranjem organov zavoda in organizacijskih enot, sprejme akt o sistemizaciji delovnih mest in akt, ki ureja notranjo organizacijo zavoda, ter zagotovi vse druge pogoje za začetek opravljanja dejavnosti zavoda".

Nato bo svet zavoda na podlagi javnega razpisa imenoval direktorja zavoda za polni, štiriletni mandat. K imenovanju pa mora dati soglasje ustanovitelj, torej vlada. Svet zavoda mora biti konstituiran najpozneje do konca julija letos, sestavljen pa bo iz petih članov. Od tega bodo trije predstavniki ustanovitelja in po en predstavnik zavarovancev in delavcev.

Direktor mora imeti izobrazbo, pridobljeno po študijskih programih za pridobitev izobrazbe druge stopnje oziroma in najmanj pet let delovnih izkušenj z ustreznimi organizacijskimi in upravljavskimi znanji. Poleg tega bo inštitut imel tudi strokovnega direktorja, ki ga imenuje svet po predhodnem mnenju strokovnega sveta zavoda. Mora pa biti zdravnik z najmanj pet let delovnih izkušenj na delovnem mestu zdravnik specialist.

Inštitut naj bi začeti delovati najpozneje 1. julija letos
Po gradivu, ki ga je 21. decembra lani potrdila vlada, mora inštitut začeti delovati najpozneje 1. julija letos. Sredstva za opravljanje dejavnosti bo prejemal od Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, imel pa bo še druge vire, tudi iz državnega proračuna.

Zagonska sredstva za vzpostavitev delovanja inštituta bodo 165.631 evrov. Zagotovljena bodo iz proračuna. Od tega bodo polletni stroški za plače direktorja 28.252 evrov, za pomočnika direktorja 23.561 evrov, za kadrovnika pa 12.558 evrov. Preostalo vsoto predstavljajo materialni stroški.

Inštitut bo samostojni javni zavod, ki pa bo prostorsko deloval v UKC Ljubljana. Sedež bo imel na pediatrični kliniki na Bohoričevi ulici 20.

T. K. B.
Prijavi napako
Komentarji
pirat1
# 11.01.2018 ob 14:19
Haha,

Kakšna komedija, ki bo postala tragedija...

Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni zdaj vodi - MEDICINSKA SESTRA?

Le kam so vsi zdravniki šli? No, bo pa dober inštitut za nove koruptivne posle...
topol
# 11.01.2018 ob 14:47
Lahko pa se vprašamo čemu je treba nove bolnišnice. Bolnišnice, ki ničesar nima in bo povsem odvisna od Kliničnega centra. razen če ni to nov način financiranja izgub kliničnemu centru, ki bo dobil najemnino in prodal veliko uslug. Ni glavno imeti direktorja, svet zavoda in statut.
Potrebno je imeti tudi kuhinjo, varovanje, čiščenje, dežurni laboratorij, slikovno diagnostiko, operacijske prostore, informatiko, upravne in podporne službe. Imeti pa je potrebno tudi številne strokovnjake, ki jih klinični center ima, vsaka mini bolnišnica pa jih ne rabi za cel delovni čas.
Vse to bi se dalo rešiti z normalnim delom znotraj Kliničnega centra.
Ustanoviti vrhunsko ustanovo na račun druge ni prav. Strokovnjaki KC bodo delali za dve ustanove, namesto da bi z vsem svojim znanjem koristili svoji. Seveda bodo opravljali plačane storitve za ime KC, nekateri pa bodo tudi zaposleni malo tu, malo tam. Plača bo velika, namesto njih pa delali specializanti, izpite pa opravljali v dnevnih sobah bolniških oddelkov, kar je tudi že videna praksa takih multipraktikov.
topol
# 11.01.2018 ob 14:32
V letih, ki jih navajate so imela številna pokopališča pri vhodu prostor za posebne otroške grobove. Npr. Mengeš še ima vidne ostanke tega. Zakaj so se ti številni otroci znašli v grobu? Takrat so rekli Bog je dal in Bog je vzel. Poleg nalezljivih bolezni pa so imeli tudi srčne napake, ki jih zdaj že znajo pozdraviti in rešiti življenje.
minnaema
# 11.01.2018 ob 14:26
OTROŠKE SRČNE BOLEZNI zakaj nastajajo.
Ali so imeli NOVOROJENI otroci rojeni leta1960 ali 1970 ali tudi do 1980 srčne bolezni
NE bilo je NOVOROJENCEV Z SRČNO HIBO zelo malo, ker MATERE NISO KADILE (tudi med nosečnostjo)-sicer so bile številne ženske NEkadilke.
Od leta 1970 pa je kajenje mladih dekler in žena v NEBO -kdo bi vedel kdo je tega kriv ?
& CIGARETI so dragi in za zdravje človeka in potomstva zelo škodljivi.
KDO JE ZA VSE TO KRIV, tudi da odraščajoči otroci NIMAJO doma vzornikov ali v redkih primerih, da se kajenja NEBI NAUČILI -takšne okoliščine na žalost so prisotne in tudi organi
zdrvja NE učinkujejo v konstruktivni meri, da bi kajenje izumiralo........je pa res, da "mati država
z prodajo cigaret mnogo zasluži......pa tudi pri številnih ljudeh-kadilcih, ki rente NE dočakajo, zaradi strastnega kadilstva-žalostno a resnično !
Kazalo