Zdravje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.7 od 7 glasov Ocenite to novico!
Na kardiološkem oddelku pediatrične klinike na leto hospitalizirajo 400 otrok. Foto: BoBo
UKC-ju Ljubljana manjkata še dva otroška kardiologa, časa je še do julija. Če jim ne bo uspelo, bodo otroke, ki potrebujejo zdravljenje, napotili v tujino. Foto: BoBo
Aleš Šabeder je v izjavi medijem danes pojasnil, da se dogovarjajo z več strokovnjaki in drugimi bolnišnicami. Foto: BoBo
O rešitvah se bodo v najkrajšem času pogovarjali tudi z ministrstvom za zdravje. Foto: BoBo
VIDEO
UKC išče dva otroška pedi...
VIDEO
UKC mrzlično išče še dva...

Dodaj v

Julija napotitve v tujino, če UKC-ju ne uspe najti še dveh otroških kardiologov

Trenutno na čakalni listi samo en otrok
13. junij 2018 ob 15:52,
zadnji poseg: 13. junij 2018 ob 17:01
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Trije otroški kardiologi, ki so maja dali odpoved v UKC-ju Ljubljana, dokončno odhajajo julija. Doslej jim je uspelo pridobiti že nekaj strokovnjakov, manjkata pa še dva kardiologa. Če ju ne bodo našli, bodo julija sledile napotitve v tujino.

Generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Aleš Šabeder je v izjavi medijem danes pojasnil, da se trem otroškim kardiologom, ki so na začetku maja podali odpoved, odpovedni rok izteče na začetku julija. V vmesnem času je vodstvu UKC-ja in pediatrične klinike uspelo zagotoviti nemoteno delovanje programov na področju otroške kirurgije, ki ga opravljajo kirurgi iz bolnišnice Motol v Pragi.

Prav tako jim je po Šabedrovih navedbah uspelo zagotoviti normalno delovanje otroške intenzivne terapije, kjer sodelujejo domači in tuji strokovnjaki, zagotovili so tudi pokritost nekaterih delovišč na otroški kardiologiji. Po besedah vodje službe za kardiologijo na pediatrični kliniki Mirte Koželj jim je uspelo pridobiti pediatre, ki bi pokrivali ambulanto delo, neinvazivno in invazivno diagnostiko ter opravljali interventne posege.

Nimajo pa še dveh pediatrov kardiologov, ki bi zagotavljala nenehno bolnišnično oskrbo in 24-urno pripravljenost. Koželjeva je pojasnila, da je teh strokovnjakov izredno malo in jih je zelo težko pridobiti, da bi prišli za dlje časa delat v Ljubljano.

Jim bo uspelo dobiti še dva kardiologa?
Po Šabedrovih navedbah se za to dogovarjajo z več strokovnjaki in drugimi centri. A če jim do 7. julija, ko iz UKC odhaja še zadnji otroški kardiolog, ne bo uspelo pridobiti še teh strokovnjakov, bodo vse otroke, ki bodo zaradi bolezni srca potrebovali bolnišnično zdravljenje, napotili v najbližje centre v tujino. Kateri so ti centri, še ni znano, saj se z njimi po besedah Koželjeve še dogovarjajo.

Strokovna direktorica UKC Jadranka Buturović Ponikvar je dejala, da je strokovni kolegij pediatrične klinike nedavno obravnaval to problematiko, nato pa še strokovni svet UKC-ja. Tako je UKC o teh razmerah obvestil ministrstvo za zdravje in Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni.

Sicer pa so zdaj po besedah Koželjeve na oddelku vsi otroški kardiologi. Na čakalni listi je le en otrok, ki še nima datuma za operacijo srca.

O rešitvi tudi na pogovorih z ministrstvom
Na ministrstvu za zdravje so potrdili, da so prejeli dopis vodstva UKC-ja Ljubljana, da potrebujejo pomoč pri zagotovitvi dveh pediatrov z znanjem pediatrične kardiologije in ehokardiografije, saj jim doslej ni uspelo pridobiti takšnih dveh strokovnjakov. O rešitvah se bodo v najkrajšem času pogovarjali z vodstvom UKC-ja, so navedli.

Prizadevajo si, da bi Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni 1. julija začel delati v celoti, a je, kot je poudaril predsednik sveta tega inštituta Igor Gregorič, najpomembnejša varna oskrba bolnikov. Svet omenjenega nacionalnega inštituta se je v torek sestal na drugi redni seji in sprejel poslovnik o delu sveta zavoda ter statut inštituta, s čimer je omogočen administrativni začetek dela inštituta 1. julija. Člani sveta so sprejeli tudi sklep o začetku postopka imenovanja direktorja inštituta, razpis bo objavljen konec tega tedna, so zapisali na ministrstvu.

Na ministrstvu so še poudarili, da se o poteku vzpostavljanja otroškega srčnega centra redno pogovarjajo z vodstvom UKC-ja Ljubljana. Nazadnje so se o tem pogovarjali na sestanku 5. junija, ko so govorili tudi o možnosti, da bi v prehodnem obdobju klinično oskrbo otrok z boleznimi srca v sodelovanju zagotavljala Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana in nacionalni inštitut.Zdravljenje in urgenca za vse otroke
Strokovna direktorica pediatrične klinike Anamarija Meglič je opozorila, da pediatrična klinika zagotavlja terciarno zdravljenje in urgenco vsem otrokom, ki pridejo na kliniko, tako da poskrbijo tudi za urgentne primere otrok s srčnimi boleznimi. Kardiolog pediater na kliniki sodeluje s konziliarnimi mnenji tudi za vse otroke na kliniki, do zdaj so nekaj let zagotavljali tudi 24-urno pripravljenost pediatra kardiologa za celo Slovenijo.

"Na pediatrični kliniki se zavedamo, da je stanje kritično. Ravno zato smo zaprosili vse nadrejene in vodstvo UKC-ja, naj prosi za pomoč ministrstvo," je dejala in dodala, da so storili vse, da bi pridobili tuje in slovenske strokovnjake. "Z vsakim od odhajajočih sem se osebno pogovarjala in pregovarjala. A pogoje, ki jih postavljajo, je nemogoče izpolniti," je povedala. Med drugim namreč kot pogoj, da bi ostali, zahtevajo zagotavljanje 24-urne prisotnosti otroškega srčnega kirurga. Tega pa ne morejo zagotoviti tudi zato, ker je otrok, ki potrebujejo operacijo srca, v Sloveniji premalo.

Šabeder pa je še dejal, da je imel zadnji pogovor z enim od odhajajočih kardiologov v torek, "a na žalost nisva prišla do pozitivnega rezultata". Tehtnega pojasnila, zakaj ta kardiolog odhaja, pa Šabeder, kot pravi, ni dobil.

Na leto hospitaliziranih 400 otrok
Na kardiološkem oddelku pediatrične klinike na leto hospitalizirajo 400 otrok, ambulantnih pregledov je bistveno več. "Računamo, da bo nekaj deset otrok, ki se bo z nujnimi boleznimi srca oglasilo pred našimi vrati. Te bomo sprejeli in obravnavali tako, kot znamo in moremo," je dejala Megličeva in pojasnila, da bodo pri tem sodelovali tudi pediatri drugih strok. Koželjeva pa je dodala, da bodo v urgentnem primeru v najkrajšem možnem času prišli v Ljubljano tudi kolegi iz Hrvaške.

Megličeva je opozorila tudi, da so na pediatrični kliniki pričakovali, da bo ministrstvo, ki je prevzelo skrb za organizacijo otroške kardiologije, dejansko izpeljalo, kar je napovedalo, torej da bo začel delovati Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni. "Računali smo, da se bo zgodilo do 1. maja, računali smo do 1. julija. Ker tudi to je bil razlog za odhode zdravnikov," je dejala.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
vipmit
# 13.06.2018 ob 16:29
Bo za to kdo odgovarjal?
crtomirjansa
# 13.06.2018 ob 16:49
Na eni strani zblojena Kolar Celarceva na drugi "pohlepni zdravniki" vmes pa bolni otroci. Prvoten cilj nove vlade mora biti vsaj normalizacija zdravstva, zdravniki morajo pa tudi sprejeti dejstvo da ima Slovenija omejen proracun za place v drzavnem sektorju in da se ne morejo primerjati z Svicarji pa ne vem se s kom...
NNNP
# 13.06.2018 ob 21:54
Počasi bo zmanjkalo tistih z znanjem na najzahtevnejših področij v zdravstvu, ki bodo pripravljeni delat in pustiti, da jih zmerjajo z vseh strani ter vlačijo po sodiščih. Kdo pri zdravi pameti bi se šel kaj takega?
tu in tam
# 13.06.2018 ob 21:19
>>A bodo ti "kolegi" tudi trikratno kasirali,...
Ja seveda, če si iskana roba, se pač plača.
(seveda bo tudi posrednikom nekaj kapnilo)

Bomo raje plačevali dvakrat več tujcem za občasno delo, namesto domačim zdravnikom za stalno prisotnost.
No ja, saj boljšega si niti ne zaslužimo.
endvatrilovi
# 13.06.2018 ob 19:42
Ta socializem!
Raje bomo plačevali 3x cene v tujini, kot da bi se pogovorili s slovenskimi zdravniki in jim omogočili normalno delovno okolje ali koncesionarski način dela...
Za levico je še vedno bistveno "javno" zdravstvo, namesto njegova učinkovitost.
PS: Si nočem niti predstavljati, kako je tistim, ki imajo otroka potrebnega operacije na srcu... :(
amigo
# 13.06.2018 ob 19:09
&crtomirjansa

. Ena je ta da vlada popusti in doktorjem omogoci visje place (boljse pogoje). Druga je pa ta da vlada nepopusti pritiskom in pac uvozi cenejso delovno silo (npr. Iz Balkana).

Da se dajo takšni specialisti dobiti na "prostem trgu" je prepričan samo direktor Semenarne na začasnem delu v UKC. Še posebno noro je računati na doktorje z Balkana. Mogoče bi lahko dobili kakšne s kupljenimi diplomami.
DiscoViking
# 13.06.2018 ob 19:20
Pod temo o Cerarju bo že kmalu 100 komentarjev, tu jih pa še 10 ni. Očitno ljudi ne gane nič. Potem se ne čudimo v kakšnem stanju je vse.
windmaster
# 13.06.2018 ob 19:08
Otroci so naše največje bogastvo in nikjer niso omenjeni kot nacionalni interes, kot vlada rada imenuje vsevprek.
Zaradi te šlamparije ki se dogaja v zdravstvu bi morala ministrica in premier že davno sedet v zaporu!
Ne pa da te nesposobneže spet hočete pripeljat v vlado!
Tuljava
# 13.06.2018 ob 18:24
Ne vem kako lahko problem otroske kardiologije "resujejo" isti ljudje kot so jo zafurali? Nihce se ne vprasa zakaj so ti kardiologi dali odpoved. In zdaj pa kar naenkrat ne bo problem najemati dragih tujih strokovnjakov? To je oprostite izrazu total bullshit.
amigo
# 13.06.2018 ob 21:10
Koželjeva pa je dodala, da bodo v urgentnem primeru v najkrajšem možnem času prišli v Ljubljano tudi kolegi iz Hrvaške.

A bodo ti "kolegi" tudi trikratno kasirali, kot anestezisti iz Reke v Mariboru.
Radio
# 13.06.2018 ob 17:24
In kaj če prvotni cilj nove vlade ne bo normalizacija razmer, in če zdravniki ne bodo sprejeli dejstva, da ima Slovenija omejen proračun za plače v državnem sektorju? Imaš predlog?
Bivši uporabnik
# 14.06.2018 ob 21:19
Zakaj ne bolnišnično zdravljenje v tujini?

Tam, kjer imajo zadosti primerov na leto, da lahko izšolajo svoje kirurge (in intenziviste) in vzdržujejo top kakovost...

Neža se verjetno ne bi bila pritoževala, če bi ji bila dana ta možnost, ko je bil še čas.
Springbok
# 14.06.2018 ob 09:29
Ni problem najti dveh kirurgov.
Bolj je izgleda problem plačilo.
Zaradi fovšije.
HadvaO
# 14.06.2018 ob 08:02
Ne razumem pa se lahko se tako trudim - pod novico o pravosodnih policistih komentarji, kako naj se ne pritozujejo in da ce jim kaj ni vsec, grejo lahko pac drugam. Ce me spomin ne vara, je bilo tudi za zdravnike se nedolgo nazaj podobno: kaj se jajcajo, naj pac spokajo, ce jim ponujeno ni dovolj. Po kaksni logiki zdaj pricakujete, da naj bi pa ostali "zaradi otrok"? To je custveno izsiljevanje. Vsak ima pravico, da se odloca zase. Ampak tisti, ki pa se odlocijo za tak ali kateri koli drug poklic, pa naj imajo tudi pogoje, da ga lahko dobro opravljajo.
Zdravniki imajo res vecjo pozicijo moci pri postavljanju svojih zahtev, pa kljub temu tudi pravico, da grejo delat v tujino, ce jim to pase (in ste jih tja tudi sami posiljali, ce jim pri nas ni vsec). Problem nastane, ko jih ostane tistih par, od katerih pa pricakujemo, da se bodo raztrgali, naredili toliko, kot jih je prej x-krat vec zdravnikov, in posledicno ne zmorejo vec. In to se zdaj dogaja. Na vec podrocjih v javnem sektorju. Ampak za vecino ljudstva smo vsi samo taki, ki se dolgocasimo in pijemo kavice. Medicinske sestre in cistilke so bolj ali manj edine, ki imajo podporo ljudi (in je prav, da jo imajo).
presenečen
# 14.06.2018 ob 07:28
Ni problema, bomo zbirali ZAMAŠKE, za vse starše ubogih otrok, ki bodo morali na zdravljenje v tujino..
STRD
# 13.06.2018 ob 18:59
Tole ko berem mi je kar slabo....kaj pa zdravniška etika?
A niso zdravniki zato, da pomagajo ljudem?
Denar tu ne sme igrati nobene vloge....
Obogi otroci....veliko vas ne ve koliko je tam res potrebnih pomoči zdravniške oskrbe....nege.
Državo ste izropali in ni kje vzeti. Navadnemu smrtniku je to popolnoma jasno. Vam gospoda pa nažalost ne...
amigo
# 14.06.2018 ob 06:26
Kardiolog Matija Cevc je poudaril, da so lobiji pripeljali do uničenja stroke.
Predstavnike katerih lobijev ima v mislih, ni želel povedati, češ da nočejo izpostavljati krivcev, pač pa iskati rešitve. Dejal je, da je omenjene vodila sebičnost, ki je brez strategije razvoja in s slabim vodenjem pripeljala do sedanjega tragičnega stanja: »Slovenska otroška kardiologija je bila ena najboljših, a jim jo je uspelo po 20 letih zrušiti.«

Da se je zdravniški ceh povampiril je znano dejstvo. O tem čivkajo že vrabci na veji. V skorumpirani državi, ki jo vodijo Cerarji in serpentinški je to normalno.
crtomirjansa
# 13.06.2018 ob 20:56
Kaj a vi res mislite da se strokovnjaki rojevajo samo v Sloveniji?
Pac javni proracun je omejen, ne mores kr povecevt plac u nedogled. Zdravniki so ze sedaj najbolj placan poklic kar je tudi razumljivo glede na odgocornost in solanje. Razen ce bi vi radi vzeli upokojencem, socialno ogrozenim itd. Pa dali razliko zdravnikom, ker drugace kot vzet ali pa povecat davkov pac ne gre.
O koncesijah pa raje ne bi ker to so ble pa najvecje kraje...
crtomirjansa
# 13.06.2018 ob 18:49
* s Svicarji...opa ne vem kako se mi je to pripetilo
#Radio
Kot prvo vlada bo zagotovo vse sile usmerila v zdravstvene reforme, ker se na njihovem naslovu kopicijo pritozbe iz ukcja tako da bodo zelo kmalu pritiski preveliki, da ne bi prislo do odziva.
Kar se pa zdravnikov tice imas pa 2 opciji. Ena je ta da vlada popusti in doktorjem omogoci visje place (boljse pogoje). Druga je pa ta da vlada nepopusti pritiskom in pac uvozi cenejso delovno silo (npr. Iz Balkana).
Kazalo