Janez Remškar je v pismu predlagal premierju Cerarju, naj vlada razreši svet zavoda. Foto: BoBo
Janez Remškar je v pismu predlagal premierju Cerarju, naj vlada razreši svet zavoda. Foto: BoBo
Erik Brecelj
Eriku Breclju ne morejo dati odpovedi brez soglasja sveta zavoda. Foto: BoBo
false
Ministrica Milojka Kolar Celarc je vlado pozvala k razrešitvi Janeza Remškarja. Foto: BoBo

Se bo v tej državi res dopuščalo, da neki posameznik z neformalnim, podtalnim in zavajajočim delovanjem brez prevzemanja ponujenih mu formalnih funkcij ter brez odgovornosti za svoje delovanje povzroča kaotične in krizne razmere v eni najbolje delujočih bolnišnic v Sloveniji in jo s tem uničuje?

Vodstvo Onkološkega inštituta
Zdraham na UKC-ju ni videti konca

Vodstvo OI-ja v izjavi za javnost opozarja, da predstavniki ustanovitelja v svetu OI-ja pri svojem delovanju kršijo načela pravne države. S kršenjem več predpisov, predvsem poslovnika o delu sveta OI-ja, pa so nadaljevali tudi na seji v sredo.

Poleg tega po navedbah vodstva svet OI-ja zavaja z informacijami o povezanosti nekaterih dogodkov, da bi prikrili pravi namen hitrega sklica seje. Člani sveta so namreč po navedbah vodstva po koncu seje nekorektno poročali o povezavi med postopkoma odpovedi delovnega razmerja pomočnici generalnega direktorja za pravne zadeve Zlati Štiblar Kisić in odpovedi delovnega razmerja Eriku Breclju. V vodstvu poudarjajo, da gre za dva med seboj nepovezana postopka.

Ostre kritike vodstva letijo tudi na sredine izjave in nastope Breclja. Očitajo mu, da so si bile njegove izjave med seboj nasprotujoče, in dodajajo, da se je "ponavljal vzorec njegovega delovanja, ki smo mu priča že vrsto let". Kot so zapisali, so na OI-ju že dolga leta deležni "njegovega sistematičnega blatenja ugleda ustanove in nekaterih posameznikov", trenutni generalni direktor pa je le še zadnja tarča v njegovem rušilnem delovanju.

Brecelj po njihovih navedbah nenehno napada OI in nekatere posamezne zaposlene, podaja nasprotujoče si izjave, svojih obtožb in navedb pa doslej še nikoli ni podkrepil z dokazi, za katere sicer navaja, da jih ima. Kot dodajajo, je v zadnjih letih podal prijave proti OI-ju ali posameznim zaposlenim različnim organom pravne države. V vseh postopkih, ki so že doživeli epilog, pa so bile njegove obtožbe zavržene.

Zapisali so še, da Brecelj pogosto krši pravila OI-ja, kar ogroža kulturo varnosti. Posledice njegovega delovanja pa se med drugim kažejo tudi s tem, da se zaposleni vse bolj izogibajo prevzemu odgovornejših nalog in funkcij, "ker bi se s tem izpostavljali njegovim zahtevam, blatenju in različnim prijavam".

Naj ostane ali gre
Breclju očitajo kršitev obveznosti, ki se nanaša na objavo članka v časniku Večer. V njem je po besedah generalnega direktorja OI-ja Janeza Remškarja, "Brecelj kot že tolikokrat doslej neargumentirano napadal Onkološki inštitut in zaposlene". Zato je prosil svojo pomočnico za pravne zadeve Štiblar Kisićevo za pravno analizo omenjenega članka v povezavi s pravilnikom OI-ja o komuniciranju z javnostjo.

"Njena analiza je pokazala kršenje obveznosti iz delovnega razmerja s strani dr. Breclja, zato sem bil zaradi upoštevanja pravil na OI-ju dolžan sprožiti postopek za prekinitev delovnega razmerja," pojasnjuje Remškar. Kot je razvidno iz mnenja o izjavah Breclja v Večeru, ki ga je OI tudi objavil na svojih spletnih straneh, Štiblar Kisićeva ugotavlja, da je kirurg v pogovoru za časopis povedal več navedb in trditev na račun OI-ja, ki so delno neresnične, tendenciozne in zavajajoče. Več izjav na račun generalnega direktorja pa naj bi bilo žaljivih in zlonamernih.

"Na podlagi zgoraj navedenih izjav in trditev izhaja, da je dr. Brecelj z objavo v javnem mediju uporabljal podatke, ki predstavljajo informacije javnega značaja," piše v mnenju. S tem pa je po mnenju Štiblar Kisićeve ravnal v nasprotju s pravilnikom OI-ja o dostopu do informacij javnega značaja. Zaradi tega je podan razlog za odpoved pogodbe o zaposlitvi zaradi kršenja obveznosti iz delovnega razmerja, sklene mnenje Štiblar Kisićeva in dodaja, da je Brecelj član sveta zavoda, zato mu OI ne more odpovedati pogodbe o zaposlitvi brez soglasja sveta zavoda.

Kot je znano, je Brecelj v pogovoru za Odmeve v sredo dejal, da če družba ne želi, da je na Onkološkem inštitutu, pač ne bo. Če bo dobil odpoved, se ne bo pritožil, temveč bo predal dokumentacijo in odšel.

Ministrica poziva k razrešitvi Remškarja
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je vladi podala predlog, naj da soglasje k Remškarjevi razrešitvi, ki jo je predlagal svet OI-ja na burni seji 9. septembra. Postopek že poteka.

Svet zavoda je Remškarju očital odklone v uresničevanju sklepov sveta, Remškar pa je v torek na predsednika vlade Mira Cerarja naslovil predlog za razrešitev članov sveta zavoda. Po Remškarjevih navedbah namreč pri svojem delu ne ravnajo skladno s predpisi, pojavljajo pa se tudi dvomi o njihovi osebni in profesionalni integriteti.

Remškar še vedno deluje kot generalni direktor s polnimi pooblastili, čeprav ga je svet inštituta razrešil pred enim mesecem, saj odločitve še vedno ni potrdila vlada.
.

O napetih odnosih na Onkološkem inštitutu preberite tudi intervju s kirurgom Erikom Brecljem v Odmevih:

Erik Brecelj: Če ta družba ne želi, da sem na Onkološkem inštitutu, pač ne bom

Postopek zoper Štiblar Kisićevo
Remškar poudarja, da postopek zoper Štiblar Kisićevo teče zaradi njenega nezakonitega plačila za nadurno delo in ni v nikakršni povezavi z opisanim postopkom odpovedi Breclju. Remškar je že v sredo v pisnem sporočilu medijem pojasnil, da pripravljajo dokumentacijo za postopek odpovedi pogodbe o zaposlitvi Štiblar Kisićeve, saj so na podlagi anonimne prijave ugotovili, da je prejela nezakonito plačilo za nadurno delo, ki presega 5000 evrov.

Odredbo za nadurno delo si je pripravila sama, nepravilnosti pa je ugotovila revizija, je Remškar še zapisal v izjavi za medije. Omenjeno, ki je na inštitut prišla ravno v času Remškarjevega vodenja, bodo ovadili zaradi suma goljufije.




Se bo v tej državi res dopuščalo, da neki posameznik z neformalnim, podtalnim in zavajajočim delovanjem brez prevzemanja ponujenih mu formalnih funkcij ter brez odgovornosti za svoje delovanje povzroča kaotične in krizne razmere v eni najbolje delujočih bolnišnic v Sloveniji in jo s tem uničuje?

Vodstvo Onkološkega inštituta
Zdraham na UKC-ju ni videti konca