Brecelj pravi, da je nad inštitutom obupal in da je danes že pripravil dokumentacijo, da bo predal svoje delo in zapustil inštitut. Foto: AP
Brecelj pravi, da je nad inštitutom obupal in da je danes že pripravil dokumentacijo, da bo predal svoje delo in zapustil inštitut. Foto: AP
Napeto na Onkološkem institutu
Zakaj se Remškarju maje stolček?
Kirurgu Breclju odpoved?

"Ko sem dobil informacijo, da se piše odpoved, sem nadrejene obvestil, da zaključujem svoje klinično delo. Odjavil sem sestanek, na katerega bi moral iti danes, začel sem pisati poročilo o predaji bolnikov v čakalni vrsti," je Brecelj pojasnil za televizijo. "Če ta družba želi, da nisem tukaj in če vlada to podpira, pač ne bom," je dodal.

Zaplet na začetku seje
Svet OI-ja je danes sicer razpravljal o kandidatih, ki bi lahko prevzeli vodenje inštituta, če vlada potrdi razrešitev Janeza Remškarja. Med njimi naj bi bila tudi Zlata Štiblar Kisić, ki pa se ji zaradi očitanih nepravilnosti obeta odpoved. S trditvijo, da naj bi ga odpustili, pa je pred začetkom seje presenetil tudi kirurg Erik Brecelj.

Brecelj, ki je sicer predstavnik zaposlenih v svetu, na začetku seje ni želel sesti za mizo, kjer sedijo svetniki, češ da je dobil odpoved delovnega razmerja in potemtakem v svetu nima več kaj početi.

Ker sta mu predsednica sveta Darinka Miklavčič in članica Nevenka Lekše odgovorili, da nimata informacije, da ne bi bil član sveta, je nato prisedel. Večina seje je nato potekala za zaprtimi vrati, Remškar in strokovni direktor Janez Žgajnar pa se seje nista udeležila.

Pravnica naj ne bi hotela spisati Brecljeve odpovedi
Brecelj je po seji sveta medijem pojasnil, da je danes dobil informacijo o tem, da je Remškar dal navodilo pravnici, naj zanj spiše odpoved delovnega razmerja. Tega naj ne bi želela storiti, zato Brecelj danes še ni prejel odpovedi.

Vodstvo Onkološkega inštituta Ljubljana pa zatrjuje, da Breclju niso dali odpovedi delovnega razmerja.

Štiblar Kisićevi grozi odpoved
Pravnica, ki naj bi Breclju spisala odpoved delovnega razmerja, je pomočnica generalnega direktorja za pravne zadeve Štiblar Kisićeva, ki danes ni želela dati izjave medijem. Prav Štiblar Kisićeva pa naj bi bila med kandidati za vršilko dolžnosti generalnega direktorja potem, ko bo oz. če bo vlada potrdila Remškarjevo razrešitev.

Vodstvo inštituta sicer pripravlja dokumentacijo za postopek odpovedi pogodbe o zaposlitvi Štiblar Kisićeve, saj so na podlagi anonimne prijave ugotovili, da je prejela nezakonito plačilo za nadurno delo, ki presega vsoto 5.000 evrov.

Odredbo za nadurno delo je pripravila sama, nepravilnosti pa je tudi ugotovila revizija, je Remškar zapisal v izjavi medijem, ki so jo med sejo posredovali novinarjem. Štiblar Kisićevo, ki je na inštitut prišla ravno v času Remškarjevega vodenja, bodo ovadili zaradi suma goljufije.

Napeto na Onkološkem institutu
Zakaj se Remškarju maje stolček?
Kirurgu Breclju odpoved?