Zdravje

Poudarki

  • Odločanje z zbornice na ministrstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 8 glasov Ocenite to novico!
Zdravniki
Spremembe zakona so bile pripravljene "praktično v tajnosti", trdijo v organizaciji. Foto: BoBo
VIDEO
Zakon o zdravniški službi...

Dodaj v

Mladi zdravniki protestirajo proti "političnemu nadzoru nad stroko"

Del zdravstvene reforme
19. junij 2017 ob 11:52
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Mladi zdravniki ostro zavračajo politični nadzor nad stroko, ki ga je po njihovem mnenju mogoče zaslediti v predlogu novele zakona o zdravniški službi.

Predlog novele zakona o zdravniški službi opredeljuje izobraževanje in zaposlovanje mladih zdravnikov. Na videz se dotika le tarčne skupine, vendar ima posledice na celotno populacijo, saj smo vsi uporabniki zdravstvenega sistema, so Mladi zdravniki Slovenije zapisali v izjavi za javnost.

Spremembe so bile po njihovih ugotovitvah oblikovane praktično v tajnosti, težnja organov odločanja pa je, da se sprejmejo po nujnem postopku, torej tudi brez javne razprave. A kot so poudarili, predlagane spremembe "nikakor niso nujnega značaja". Pred njihovo potrditvijo je potrebna širša javna razprava, saj zakon posredno vpliva na zdravstveno oskrbo vseh prebivalcev Slovenije.

Odločanje z zbornice na ministrstvo
Mlade zdravnike v predlogu med drugim moti prenos načrtovanja in odločanja o specializacijah s stroke, ki jo predstavlja Zdravniška zbornica Slovenije (ZZS), na ministrstvo za zdravje, ki "nima definiranih kriterijev in zagotovljenih ustreznih strokovnih teles". Nasprotujejo tudi ukinitvi nadzorne funkcije ZZS-ja nad potekom pripravništva, sekundarija in specializacijami.

Obsojajo uvedbo "prisilne izbire kraja prve možne zaposlitve kot specialista v javni mreži po končani specializaciji" in ostro nasprotujejo ukinitvi možnosti ponovne prijave na razpis za potrebe javne mreže.

Prav tako je skrb vzbujajoč prenos financiranja podiplomskega izobraževanja na državni proračun in vsakoletno usklajevanje o višini sredstev, namenjenih izobraževanju. Možnost opravljanja samostojne dejavnosti specializantov primarne ravni v zadnjem letniku pa po njihovem mnenju ne ponuja ustrezne logistične podpore in nadzora.

Nekaj sprememb "pozitivnih"
Predlog sicer po njihovem mnenju ponuja tudi nekaj pozitivnih sprememb, kot so uvedba nacionalnega razpisa in razpisa za znane izvajalce, uvedba opcijskega enoletnega sekundariata in uvedba rednega nadzora nad izvajalci programov izobraževanja.

Da bi bile določene rešitve v predlogu v škodo mladim zdravnikom, so pred dnevi opozorili tudi v ZZS-ju.

Predlog novele sicer predvideva prenos sredstev za pripravništva v zdravstvu in specializacije zdravnikov z Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije na državni proračun. Še letos nameravajo na proračun prenesti 23 milijonov evrov. Predlagajo sprejetje novele po nujnem postopku, saj da je od tega odvisno skrajševanje čakalnih dob.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
čofotalček
# 19.06.2017 ob 12:51
Res je to zgrešeno, morali bi poslati kriminalistični nadzor.

Sicer pa tudi politični nadzor je boljši od samonadzora, ki dokazano ne deluje.
NNNP
# 20.06.2017 ob 07:50
Morda bi bilo vseeno dobro, da bi manj kadili, pili manj alkohola, uživali manj škodljivih substanc in sladkorja, se več gibali... Potem bi morda tudi s sedanjim številom zdravnikov običajen bolnik prej prišel na vrsto. Morda. Potem bi morda tudi kak vsenior ugotovil, da gre v en liter samo en liter, da ZZZS plača samo omejeno število obravnav in da se mu o organizaciji in delovanju zdravstva niti ne sanja. Če tako kot vsenior razmišlja povprečen uporabnik foruma, je to še čisto sprejemljivo, da pa na enak razmišljajo tisti, ki ustvarjajo zdravstveno politiko pa je zelo zaskrbljujoče.
borut20002
# 19.06.2017 ob 13:44
iz zdravstva bi bilo treba ne le umakniti politko, treba bi jo bilo postaviti na sodišče zaradi vsega mafijskega, kar je v preteklosti storila.
graditelj
# 19.06.2017 ob 12:55
Matr, kj se ta elita brani na vse pretege, če se kdo zunanji kaj utakne v njih.
Če ni drugega izgovora, potem pa je da se vtikjo v stroko...
Še premalo je zunjega nadzora in odločitev. Ker slabše kot je, več ne more biti !!
Resnica123
# 19.06.2017 ob 13:25
Vsem znižat plačo za 15% in na ta račun zaposliti nove ljudi.
johann
# 19.06.2017 ob 16:14
Predvsem je treba zdravnikom v javnem zdravstvu prepovedati opravljanje zasebne prakse. Sedaj se dogaja, da ti pridej v službo pčivati, da lahko potem celi popoldan fušajo. Da o konfliktu interesov raje ne govorim....
Dr. Kumrovec
# 19.06.2017 ob 16:04
Brez jasne državne strategije bomo prepuščeni neoliberalni đungli kraje in izkoriščanja. Verjamem, da so med zdravniki tudi pošteni ljudje, zato je na državi da uredi to področje, da ne bo več prihajalo do anomalij.
mmeeddoo
# 19.06.2017 ob 15:00
Za začetek vsem kontrolo prisotnosti na delovnem mestu! Ne pa da tajnici na listke pišejo koliko ur, dežurstev in dnevnic potrebujejo plačanih za tisti mesec.
ti-ne
# 19.06.2017 ob 14:42
Kakorkoli, to mafijo v belem je treba spraviti pod nadzor.
Dovolj je pogledati vozni park zdravnikov.
NNNP
# 20.06.2017 ob 13:36
vsenior # 19.06.2017 ob 14:19:
"NNNP hočeš reči, da čevlje sodi naj le kopitar.!
# 20.06.2017 ob 05:31: "Opažam izjemno šibko znanje kot, da so končali le tečaj za bolnišničarja in ne medicinske fakultete! "
Vsenior, odgovor na tvoje gornje vprašanje je seveda: Ja! Je pa dobro, da ima tak kopitar še kako dodatno izobrazbo, da osebne poštenosti in integritete niti ne omenjam. Ti očitno poznaš znanje bolničarja in diplomanta MF, zato lahko suvereno opažaš šibko znanje. Takih nam manjka.
cheboy
# 19.06.2017 ob 14:37
Ma kaj se mate sploh za oglašat. Dokler vam država plačuje študij medicine za 200.000 evrov po glavi. Boste lepo tiho. S tujim k.... po koprivah maha lahko vsak. Bo treba prvo kej oddelat, da boste saj približno odplačali svoj dolg do države. Šele potem pridejo pravice
vsenior
# 19.06.2017 ob 14:19
NNNP hočeš reči, da čevlje sodi naj le kopitar. Tako to ne gre, kajti storitve morajo nadzirati uporabniki in ne stroka. Hočeš povedati, da kupec čevljev nima nobene besede, če so bili v prodaji škrt proizvodi? So zadovoljni ali pa niso in sporočiti to možnost zvajalcem morajo imeti. Bi naj kmetje nadzirali kmete, kupci pa ne bi smeli pripomniti čisto nič? Bi profesorji nadzirali profesorje, uporabniki-učenci (sveti) pa ne bi smeli imeti vpliva na to kako izvajajo učno snov,...Gradbeniki gradbenike, kupci pa brez pripomb? Stroko in storitve mora nadzirat tisti, ki jih plača. V tem primeru država skozi nadzorne funkcije. Kako pa to izvaja, pa je zagotovo strateško vprašanje. V mnogih primerih se pokaže, da se vsakdo skuša na kakršne koli načine izogniti nadzoru. V opisem članku je glavna tema prav to, kako se izogniti nadzoru financerja. Je pa potrebno vedeti in razumeti, da smo na Balkanu, kjer ne veljajo Evropska pravila.
mikyca
# 20.06.2017 ob 21:19
Prav ne morem verjet, kako ste eni pametni :) tok kot garajo mladi dohtarji, žal gara redko kdo. Doma partnerji in majhni otroci, oni pa po 9x na mesec dežurajo zato da ste VI oskrbljeni. In to ZASTONJ. Družine praktično ne vidijo po par dni, verjemite da bi bili vsi raje doma tako kot vi kavčarji, ki po 8ih urah lepo spakirate in odmrdate domov. Sramota! Ne hodite ven s takimi, ker izpadete zlo kretensko. O čakalnih vrstah pa tole - mislim, da dohtarji nimajo nič s tem, ampak vodstva bolnišnic, ministrstvo in politika, ki ni do časa razpisala potrebnih mest za nov kader in ker ne da denarja za dodatno delo. Brez nič žal ni nič. Trpimo pa vsi, na žalost.
NNNP
# 19.06.2017 ob 17:12
Politika se je spet odločila za populistično potezo. Dosti laže sprejmejo ljudstvu všečno neumno potezo kot pa kak ukrep, ki bi pomenil vsebinsko spremembo. Spet kozmetični ukrep, ki ne bo skrajšal vrst. Bo pa seveda olajšal odločitev marsikateremu sposobnemu o poti v tujino. Negativna selekcija se nadaljuje.
kotzi
# 19.06.2017 ob 14:50
kot vem...se zdravniki solajo na racun davkoplacevalcev..ok..torej po koncanem studiju jih lahko drzava poslje v odročne kraje kjer primankuje zdravnike..par let..in stem boste poplacal svoj dolg
petrap
# 21.06.2017 ob 09:32
@NNNP
Načrtovalno, izvajalno in nadzorno funkcijo katerekoli dejavnosti je potrebno med seboj jasno ločiti. Tudi v zdravstvu.
Absolutno ni primerno, da nadzorno funkcijo "stroke" v zdravstvenem sistemu vodi Zdravniška zbornica, ki je po definiciji cehovsko združenje in prvenstveno zastopa interese ceha, ne bolnikov. To je vsakemu, povprečno razgledanemu človeku, povsem jasno.
Spomnimo se samo, kako "učinkovito" je izvajala nadzor v primeru Nekrep. Ali pa problematika srčnih opreacij pri otrocih na UKC. Zunanji strokovni nadzor, pod vodstvom dr. Gregoriča iz ZDA je dokaj hitro ugotovil dejansko stanje, ki je bilo porazno. Zdravniška zbornica pa je prek medijev sporočala le neke " modre" izjave.
Primer Radan: Zdravniška zborica čaka, kaj bodo ugotovili organi pregona! In tako naprej. Ali je kalij dejansko tekel v žile bolnika ali, zavestno, mimo bolnika, s čimer se Radan poskuša izvleči!
Si zamišljate na primer gasilca, ki bi v goreči stavbi " še malo podtaknil ogenj", ker se pri gašenju ni strinjal z načinom, kako gasijo kolegi! Prepričana sem, da takšen gasilec naslednji dan ne bi več bil član gasilskega društva. Zdravniška zbornica bi morala takoj iz svojih vrst izločiti takšnega zdravnika.

Spremljala sem tranzicijo zdravstvenega sistema vse od leta 1991 dalje. Ministrstva za zdravje vse do leta 1991 sploh ni bilo. V kadrovskem pogledu se še vrsto let ni postavilo na noge. Tudi dandanes še ni veliko bolje.
Jasno je, da zato ministrstvo tudi ni bilo sposobno samo organizirati primernega strokovnega nadzora nad izvajanjem zdravstvene dejavnosti in tudi ne vspostaviti učinkovitega in konsistentnega zdravstvenega sistema . Zato je nadzorno funkcijo prepustilo Zdravniški zbornici. Če je bilo to v tistih časih še dopustno, pa danes to gotovo več ni.
Seveda lahko samo "stroka" nadzira stroko. Vendar je pri tem pomembno, da se uvodoma navedene funkcije sistema ne mešajo med sabo in tudi ne prekrivajo. Da se ne prekrivajo interesi posameznih akterjev v sistemu.

Poučevati druge tu na forumu, kako gre v liter samo liter in kaj plačuje ZZZS oziroma kaj ne, ti gre vse preveč zlahkaod rok. Postavljam drugačno tezo: če bi imela "stroka" dovolj kliničnega znanja in ne bi prihajalo do povsem nepotrebnih in mnogokrat tudi povsem napačnih zdravljenj, bi ZZZS lahko plačal vse dejansko opravljene storitve in najbrž tudi čakalnih vrst ne bi bilo. Vsaj tako dolgih ne.
NI potrebno, da si ravno zdravnik ali diplomant medicinske fakultete, da bi zaznal (pre) šibko klinično znanje zdravnika. Povprečno razmišljajoč človek kaj hitro uvidi kako je s tem.
Sama sem doživela primer, ko mi je dermatolog 6 mesecev in več popolnoma brez uspeha zdravil vneto kožo na obrazu, alergijo, kot je sam rekel. Potem mi je znanka odstopila mazilo ihtiol in koža se je pozdravila v dobrem tednu dni. Primer je seveda banalen, a poučen.
Sama seveda priznam, kar marsikateri zdravnik tako težko prizna, da je zdravljenje bolezni lahko tudi zelo zapleteno in da mnogokrat vse znanje ne pomaga dovolj. A ni se mogoče za tem skrivati tudi pri povsem banalnih zadevah. In mnogi pacienti se tudi s takimi primeri zdravljenja (pre) pogosto soočajo.
Meni osebno je zdravnik specialist, z doktoratom znanosti, povsem iskreno in stoično priznal, da je zdravniški poklic kot vsak drugi poklic, ki ga pač nekateri zdravniki bolj drugi manj obvladajo, nekateri pa tudi ne dovolj.
Poštenost in integriteta se od zdravnikov nekako samoumevno pričakuje. Zato se odkloni od tega toliko bolj opazijo. In hudo je, če teh ne opazi Zdravniška zbornica.
vsenior
# 20.06.2017 ob 22:33
@mikica Vrni se v tiste krute komunistične čase pred l. 1990 pa vpraši kolk čakalne dobe je bilo.
vsenior
# 20.06.2017 ob 22:20
@NNNP Nič nas ne sme presenetiti, predvsem pa to, da srednješolski veleumneži, taka inteligenca, cvet naše mladine, diplomirani zdravniki ne znajo poštimat medsebojnih odnosov. Morda NNNP ve kako se to dela? Zagotovo bo dal kot izjemen poznavalec medicinske stroke kak dober nasvet, morda lepo počasi, saj ne gori voda, med tem pacienti umirajo. Ni problem v politiki, problem je v samih zdravnikih, ki že kar nekaj let stavkajo in balinajo s pacienti. Imajo preveč dopusta, delajo premalo! Na MF jih napumpajo o strašanski pomembnosti in cenjenosti njihovega poklica, ven pridejo pravi narcisi. Znajo pa nič! Med službo še vedno fušajo pri zasebnikih, celo predstojnikih. Ne čisto vsi, večina pa. NNNP-ju je zagotovo to kristalno jasno, le očitno je potrebno publiko malce orientirati v pravo smer. Dobro se drži pravila, če se 9 krat zlažeš, bo publika 10. verjela. V en liter bi stlačil NNNP le velike kugle z veliko vmesnega praznega prostora. Ta prazen prostor so si medicinci prisvojili, to ve tudi ministrica in pri tej reformi gre za to, kdo si ga bo prisvojil.
SKEpsiS
# 20.06.2017 ob 10:01
Redkokateri politik je strokovnjak iz kateregakoli področja. Nadzor bi morala opravljati "neodvisna" in "strokovna" komisija, z nekakšno akreditacijo o svoji strokovnosti.
neznalček
# 19.06.2017 ob 19:32
Kot bolnik si ne želim osebnega zdravnika, ki še ni končal specialističnega izobraževanja in še ni opravil izpita. Kdo mi zagotavlja, da mu ne manjka znanja ravno o moji bolezni?
NNNP
# 19.06.2017 ob 19:12
"prisilne izbire kraja prve možne zaposlitve kot specialista v javni mreži po končani specializaciji" "in ostro nasprotujejo ukinitvi možnosti ponovne prijave na razpis za potrebe javne mreže."
S stvarjo mora biti nekaj hudo narobe, če so iz ropotarnice spet potegnili povojne socialistične ukrepe izpred več destletij. Upam, da sem narobe prebral ali pa se jo komu narobe zapisalo. Ali si morda kdo misli, da se lahko norčuje iz najbolj brihtnega in delovnega dela mlade populacije? Res, da se bližajo volitve, a takih kozlov vseeno ni treba streljat.
apatija
# 19.06.2017 ob 17:04
spet izsiljevanje zdravnikov...zakaj niste šli za bankirje ,če vam denar tako diši
vsenior
# 22.06.2017 ob 04:41
@petrap Nek retardinjo ti je dal minus. S kakšno logiko?, očitno se je naučil čitat vendar razume napačno. Odličen komentar, pa le še kdaj kak pokomentiraj. Všeč mi je predvsem del, v katerem jasno poveš: NI potrebno, da si ravno zdravnik ali diplomant medicinske fakultete, da bi zaznal (pre) šibko klinično znanje zdravnika. Povprečno razmišljajoč človek kaj hitro uvidi kako je s tem. Ko pogledaš navodila in informacije o bolezni z MAYO klinike in te domači dermatolog zdravi popolnoma napačno, potem pa ga njegov predstojnik po pacientovi pritožbi, še zagovarja, se izobraženi pacienti zagotovo počutijo izigrane in osramočene, predvsem zaradi šibkega znanja naših zdravnikov.
smukač
# 21.06.2017 ob 08:07
Tule ste gobezdavi in nesramni do vseh zdravnikov vse povprek, ko pridete v ordinacijo pa tiho kot riti - dvoličneži.
vsenior
# 20.06.2017 ob 05:31
Kjerkoli na specialističnih pregledih, urgencah te v zadnjem času pregledajo le mladi dr. brez predznaka specialist. Kje se skrivajo ti zdravniki specialisti?--po privat ordinacijah, dopustih, izobraževanjih? Opažam izjemno šibko znanje kot, da so končali le tečaj za bolnišničarja in ne medicinske fakultete! Seveda te ne pozdravijo, le spet te naročijo, takole čez eno leto,, da imajo stranke. Med tem, se ti zdravstveno stanje slabša, za terapijo bodo potrošili veliko več denarja, kot pa če bi bil na vrsti takoj. NO pa smo pri čakalnih vrstah. KDO JIH DELA? Slabi in neuki zdravniki. Ni mi pa čist jasno ali po navodilu ali zaradi neznanja!
Takole gre to: če ne bo boljše čez en mesec, se naročite in pridite čez 1 leto na pregled, da vas operiramo čez eno do dve leti. Ja veste je dolga čakalna doba, ti povedo. Je to že znak, da iščejo podkupnino? TRAGIKOMIČNA RESNICA NAŠEGA ZDRAVSTVA
NNNP
# 19.06.2017 ob 13:13
Graditelj, če kakšna stvar vedno drži, je to dejstvo, da je slabše vedno lahko. Izboljšave so počasne in zahtevajo veliko truda. Nič se ne zgradi samo. Kdo bo nadzoroval stroko, če ne stroka? Politiki? Javnost? Kdo bo čuval čuvaje?
Oglasno sporočilo
link
Dezinficira in celi manjše rane
13. junij 2018 ob 13:16 Prihaja čas leta, v katerem smo zaradi lažjih oblačil in povečanih športnih aktivnosti bolj izpostavljeni praskam, ranam in odrgninam, posledično tudi različnim okužbam.
Več novic ...
Kazalo