Ministrstvo za zdravje naj pripravi sistemske rešitve za normalizacijo dela v UKC-ju in povrnitev zaupanja javnosti v program otroške kardiovaskularne kirurgije, sporočajo v SDS-u. Foto: BoBo
Ministrstvo za zdravje naj pripravi sistemske rešitve za normalizacijo dela v UKC-ju in povrnitev zaupanja javnosti v program otroške kardiovaskularne kirurgije, sporočajo v SDS-u. Foto: BoBo

V SDS-u opozarjajo na ugotovitve nadzora, po katerih je bilo izvajanje programa otroške srčne kirurgije v Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani kadrovsko pomanjkljivo in neetično, odnosi med zaposlenimi pa na zelo nizki ravni. "Prav tako je nadzorna komisija ugotovila tudi napačne odločitve in napačno zdravljenje ter neodgovornost zaposlenih v primeru smrti štirih otrok v letu 2012," so zapisali v stranki.

Kot navajajo, je iz poročila razvidno, da slovensko javno zdravstvo ne deluje optimalno. V SDS-u želijo, da bi se stanje na področju otroške srčne kirurgije v UKC-ju čim prej izboljšalo, pri čemer menijo, da mora ministrstvo za zdravje odboru za zdravstvo predstaviti ukrepe za boljše izvajanje programa v prihodnje.

SDS želi ukrepe za ugotavljanje odgovornosti
SDS-ovi poslanke in poslanci še želijo, da se odbor seznani z ukrepi, s katerimi bi ugotovili objektivno ali subjektivno odgovornost za stanje na otroški srčni kirurgiji med letoma 2007 in 2014.

Na odboru naj sprejmejo priporočilo ministrstvu, da razišče okoliščine domnevno manjkajoče dokumentacije in od vodstva UKC-ja Ljubljana zahteva odgovornost za nastali položaj, predlagajo v omenjeni stranki. Odbor za zdravstvo pa naj tudi naloži ministrstvu, da v šestih mesecih pripravi sistemske rešitve za normalizacijo dela v UKC-ju in povrnitev zaupanja javnosti v program otroške kardiovaskularne kirurgije.

Poročilo o mednarodnem nadzoru nad otroško srčno kirurgijo v UKC-ju Ljubljana, ki so ga predstavili pretekli teden, sicer ugotavlja, da je bila varnost bolnikov med letoma 2007 in 2014 resno ogrožena. Predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina je dejal, da so domnevno sporne primere zdravljenja otrok že dali v presojo tožilcu zbornice. Vodstvo UKC-ja se je v torek sicer opravičilo staršem za dogodke na otroški srčni kirurgiji.