Zdravje

Poudarki

  • Sindikati menijo, da bi se program otroške srčne kirurgije lahko reševal tudi znotraj UKC-ja in ustanovitev nacionalnega inštituta ni potrebna.
Ministrstvo za zdravje
Ministrstvo za zdravje v odgovoru sindikatom opominja, da je nacionalni inštitut za otroško srčno kirurgijo nastal, ko težav znotraj programa ni bilo več mogoče reševati. Foto: BoBo
VIDEO
Sindikate skrbi inštitut...

Dodaj v

Sindikate skrbi reševanje otroške srčne kirurgije. Ministrstvo odgovarja, da je rešitev primerna.

Po oceni sindikatov je reševanje problema skozi nacionalni inštitut nedomišljeno
27. julij 2018 ob 18:25
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Več sindikatov, ki v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana združujejo več kot 5000 od skupno 8000 zaposlenih, z zaskrbljenostjo spremlja reševanje problematike otroške srčne kirurgije, saj menijo, da gre za hitro in nedomišljeno rešitev. Na ministrstvu za zdravje odgovarjajo, da bo inštitut, ko bo zaživel, zagotavljal varno in kakovostno zdravljenje otrok.

V prostorih UKC Ljubljana naj bi "kot neke vrste tumor" nastal nov javni zavod, ki naj bi nekaterim zaposlenim dal drage podjemne ali druge pogodbe in tako zaobšel sistem plač v javnem sektorju, hkrati pa dobival vso podporo podpornih služb UKC Ljubljana, so v skupni izjavi navedli Sindikat Kliničnega centra Ljubljana, Sindikat podpore UKC - Sindikat zdravstva Slovenije, enota UKC Ljubljana Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije, Sindikat sevalcev Slovenije pri sindikalni konfederaciji Pergam in Florence - sindikat medicinskih sester pri Pergamu.

Zanima jih, zakaj je treba ustanavljati nov pravni subjekt za opravljanje dejavnosti, ki jo je že izvajal UKC Ljubljana, ob dejstvu, da naj bi podporne storitve inštituta in prostore zagotavljal UKC Ljubljana in da gre pri inštitutu za javni zavod s področja zdravstva, ki ga zavezujejo enaki predpisi s področja delovanja javnih zavodov, javnih naročil in plač. Takšna zgodba bi po njihovi oceni pomenila razkroj javnega zdravstva in posledično dražje storitve za vse državljane in državljanke, prav tako pa tudi izgubo pomena UKC Ljubljana kot vrhunskega centra za izobraževanje in strokovno izpopolnjevanje.

Verjamejo, da je predsednik sveta nacionalnega inštituta Igor Gregorič prava oseba, ki lahko vnese stabilnost v program, da se zaposli sposoben kader in opravlja najtežje posege. Izrazili so upanje, da ima politika razum in voljo, da bi zadeve ponovno premislili in čim prej našli rešitve. Zmeda z ustanovitvijo posebnega inštituta in vsiljevanje nedorečenih rešitev bi povzročila še več preglavic predvsem na škodo tistih, ki morajo biti prva skrb pri iskanju dolgoročnih rešitev za program, so zapisali.

Ministrstvo: Rešitev je primerna
Ministrstvo za zdravje pa opozarja, da vsako ustanavljanje nove institucije zahteva določen čas. Klinični del Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni bo zaživel, ko bo zagotovljeno varno in kakovostno zdravljenje otrok, so napovedali. Ministrstvo je spomnilo, da je po posvetovanjih s stroko in po pogovorih s starši otrok ugotovilo, da so težave postale tako velike, da jih je nemogoče rešiti v okviru obstoječe organiziranosti. Ker je stroka nasprotovala predlogu ministrstva, da se program otroške srčne kirurgije ukine in se zdravljenje otrok s prirojenimi srčnimi napakami zagotovi v tujini, je vlada s sklepom iz decembra lani ustanovila Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni, so spomnili na ministrstvu.

Nacionalni inštitut je po njihovih besedah že zaposlil nosilce zdravstvene dejavnosti. Nadaljeval bo z zaposlovanjem zdravnikov, medicinskih sester in drugega zdravstvenega osebja, ki je potrebno za kakovostno in varno delovanje. Inštitut je javni zdravstveni zavod, zato bodo veljala enaka pravila kot v ostalih javnih zdravstvenih zavodih. Pravice delavcev ne bodo ogrožene, so zagotovili.

Podjemne pogodbe začasna rešitev
Posamezni strokovnjaki bodo delali tudi po podjemnih pogodbah, vendar zgolj do takrat, ko inštitut ne bo imel dovolj lastnih kadrov za varno in kakovostno obravnavo bolnikov. Dnevni honorarji so po navedbah ministrstva primerljivi s honorarji zdravnikov, ki prihajajo iz Prage. Priznani strokovnjaki iz tujine po pojasnilu ministrstva trenutno preko inštituta pomagajo Univerzitetnemu kliničnemu centru (UKC) Ljubljana, saj ta nima dovolj svojih strokovnjakov, da bi lahko zagotavljal varno in kakovostno obravnavo otrok.

Ko bo inštitut deloval v skladu z mednarodnimi smernicami kakovosti in varne obravnave bolnikov in ko bo primerno kadrovsko ter organizacijsko urejen, bo potreben razmislek, ali ga je smiselno priključiti UKC Ljubljana. Do takrat pa bo potrebnega veliko dela in kadrovskih ter finančnih vložkov, predvsem v izobraževanje mladih, so še zapisali na ministrstvu.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
Radio
# 27.07.2018 ob 19:35
Ja no, če pa ministrstvo tako pravi, pa smo lahko pomirjeni. Ker ministrstvo je v 4. letih toliko dobrega naredilo za zdravstvo, da smo vsi lahko samo srečni.

@Slycer:

nosovi so korda dolgi. Posledice teh dolgih nosov pa bodo brutalne.
božo1
# 28.07.2018 ob 04:31
Zanima jih, zakaj je treba ustanavljati nov pravni subjekt za opravljanje dejavnosti

Vedno me zmrazi, ko vidim nadstrokovno pametovanje sindikatov z določenim posebnim namenom in interesom. V tem primeru, da so zaskrbljeni za reševanje otroške srčne kirurgije v imenu zastopanja zaposlenih? Kaj nismo bili "mi" vsi zaskrbljeni že dolgo, dolgo, ko bi na koncu vse to izbilo loncu dno? Ni dovolj biti zaskrbljen, niti je pametno pametovati in lomastiti po dolgemm in počez in s tem ustvarjati neko škodno psihozo med narodom, pri tem pa se po strokovni plati lahko le pokakaš v hlače.
Troyan
# 27.07.2018 ob 20:12
Bizarna rešitev.

Verjetno bodo ponovno izbranci vlekli denar...
bilzerian
# 27.07.2018 ob 20:09
@ Radio

pravzaprav vsa ministrstva za zdravje, od tistega prvega, Demosovega naprej delajo samo sr..nje, ter trošijo denar, ga dobesedno mečejo skozi okno, ali drugače povedano kradejo. tile tazadnji mi niso videt kot lopovi, meni se zdi, da so predvsem nesposobni
tanja-bor
# 27.07.2018 ob 22:21
Kako dolgo boste še ignorirali posanje B. Mrevljeta?
https://www.portalplus.si/mobile/2817/na
cionalni-institut-za-otroske-srcne-bolezni/
Sonce.sije1
# 27.07.2018 ob 21:52
Tako je, ce ni trde roke, ki bi naredila red.
Slycer
# 27.07.2018 ob 19:25
Dolgi nosovi ker sta una toliko plačana.
galoper
# 05.08.2018 ob 15:42
Sindikalisti naj se pogovarjajo v svoji stroki izvajanja del, ne le iskati nova imenovanja za obstoječe delo samo zaradi višjih zaslužkov, delo pa trpi. So sindikalisti sploh primerni za te funkcije? Pričakovane strokovne rešitve s politične sfere so utopija.
božo1
# 05.08.2018 ob 04:50
Zagrabili so mediji in sindikat, da bi zminirali vse tisto, ki bi naj bilo za tisto, kar nam manjka.
Pametni bili tudi takrat in odgnali tistega Izraelca, potem Beograjčana, sedaj pa bodo še našega Američana, domače zdravstvo je pa itak najboklj udarna tema v Sloveniji.

Kaj bi bilo, če bi obrnili kak list za naše srčke obrnili nazaj?
Preberite le nekaj drobcev, ki jih najdete na guglu iz časov, ko ni bila dežurni krivec Celarčeva in je bila Godčeva še manjša, pa še kdo seveda

* Potem ko je UKC Ljubljana konec 2007 po odhodu Vladimirja Sojaka ostal brez otroškega kardiokirurga, so pripeljali gostujočega izraelskega kirurga Davida Mishalyja.
-Mishaly je svetovno znan vrhunski strokovnjak (povedo iz UKC)

*Časnik Finance je v četrtek poročal, da je UKC Ljubljana Mishalyju v štirih letih za operacije izplačal skoraj 1,3 milijona evrov bruto honorarjev, pri čemer bi se dalo dobiti v EU vrhunskega kirurga za precej nižjo ceno
-Mishaly je po podatkih UKC leta 2011 opravil 57 od 136 operacij, število operacij ob krepitvi usposobljenosti domačih strokovnjakov z leti zmanjšuje.
-Generalni direktor UKC Ljubljana Simon Vrhunec pa je poudaril, da so v pogajanjih z Mishalyem v teh letih dosegli pomembno znižanje cene in cene njegovih storitev prepolovili. Izraelskemu zdravniku so tako od 2007 izplačali 1,264 milijona evrov,
-Kot je še poudaril Geršak, se UKC po uspešnosti srčnih operacij pri otrocih uvršča med pet najboljših bolnišnic v Evropi, letno pa se pri nas rodi med 130 in 150 otrok s prirojeno srčno okvaro.

*Starši odpovedali dve operaciji otrok, ki bi ju opravljal beograjski kirurg
23.01.2014
Beograjski kirurg Igor Šehić je v preteklih dneh v UKC Ljubljana uspešno operiral tri otroke. S sodelovanjem s Šehićem naj bi bili zadovoljni

*Klonil pod pritiski: Srčni kirurg odpovedal operacijo šest dni starega dojenčka
25.01.2012
Eden od dveh slovenskih zdravnikov, ki ju je usposabljal izraelski kirurg David Mishaly, je v torek klonil pod pritiskom medijev in odpovedal...

Kaj bomo rabili Trumpa, da bo kaj povedal komu?
petrap
# 29.07.2018 ob 10:43
Aktualni oddelek za zdravljenje otrok na UKC Ljubljana bi lahko deloval tako, kot so delovali vsi drugi oddelki v tej ustanovi. Nobenih posebnih formalnih ovir, za katere bi lahko bilo neposredno odgovorno ministrstvo, ni bilo.
Nedvomno pa so za to odgovorni vodilni ljudje v UKC Ljubljana, ki so organizirali aktualni oddelek, ne da bi predhodno zagotovili kadrovske in opremske pogoje za varno zdravljenje otrok. Največje moralno breme za to gotovo nosi vrh medicinske stroke v UKC Ljubljana.
Tudi potem, ko so se očitno že zavedali stanja na oddelku in ko so bili seznanjeni o nekaterih dramatičnih posledicah nepravilne obravnave otrok, so nadaljevali s prikrivanjem problematike in slepljenjem javnosti, namreč, da zdravljenje otrok poteka varno in učinkovito.
Bo kdo od teh, z imenom in priimkom, kdaj odgovarjal?
Največje breme tega "zavoženega ministrstva" je , vsaj kot jaz razumem zadeve, to, da ni takoj, ko je zvedelo za stanje na oddelku, nemudoma poskrbelo za odvzem licence UKC Ljubljana za zdravljenje malih bolnikov s specifično boleznijo in vsaj začasno poskrbelo za primerno obravnavo otrok v bližnjih, zato usposobljenih ustanovah v tujini.
Ni toliko pomembno ali je aktualni oddelek orgniziran v okviru UKC Ljubljana ali kot samostojni inštitut. Pomembno je predhodno ugotoviti, ali je sploh smiselno v Sloveniji organizirati takšen oddelek za tako majhno število otrok s specifično boleznijo.
Zdravljenje tako malega števila malih bolnikov bo pa v vsakem priimeru drago, ne glede na to, ali bodo zdravljeni doma ali v tujini. Najpomembneje je, da bodo pravilno in učinkovito obravnavani.
Slednjega, pa kakor smo že seznanjeni na podlagi preteklih dogodkov, nikakor ne more jamčiti že dejstvo, da so mali bolniki prepuščeni v zdravljenje zgolj domačim zdravnikom.
To bi bilo potrebno jasno predočiti tudi sindikatom na področju zdravstva, ki jih ne zanimajo toliko mali bolniki kot lastna delovna mesta, plače njihovih članov in lastna perspektiva.
runcajz
# 28.07.2018 ob 17:29
Napišite, če si seveda upate, kdo na tem zavoženem ministrstvu ( ime in priimek ) se je podpisal in zagovarja takšno rešitev ! Kdo bo sprejel odgovornost, če ne bo delovalo, kot že vse doslej, kar so naredile ministrica in njene državne sekretarke in kakšne posledice bo nosil ali nosila ta oseba/ osebe..
galoper
# 28.07.2018 ob 08:42
Čuden naslov, ki kaže na zanimanje za organizacijsko obliko delitve denarja, namesto pisanja o številu otrok z napakami, ki zahtevajo takojšen poseg in kapacitetah.
Capitalism
# 27.07.2018 ob 20:22
Politikanti, nesposobnezi, skorumpiranci, vrtickarji, zdraharji in podobni profili v UKC in na MZ so unicili delujoco otrosko kardiologijo/kirurgijo. Vsak, ki bo sedaj delal zdrahe zaradi zasluzkov strokovnjakov, ki prihajajo resevat bolnike, mora biti odstranjen iz sistema - za vedno.

Dajte Gregoricu priloznost, da resi ta gordijski vozel. Zdrahe in mobing ogrozajo zivljenja, ne samo udobje zdravstvenega kadra. Odpustit, sodno odvzet licence za delo in ga dozivljensko prepovedat vsakemu zdraharju, ki se sedaj noce umirit. Pa naj potem sanja sluzbo v tujini...
amigo
# 28.07.2018 ob 11:36
A bodo zdaj ustanovili še za ostala medicinska področja nacionalne inštitute in povabili zdravnike z vseh vetrov, da za 10 kratne plače zagotavljajo "kvaliteto"? Samo vprašam?
Kazalo