Zdravje

Poudarki

  • Minister po navedbah sindikatov zastopa stališče vlade, da je treba ohraniti enotni plačni sistem
Zdravstveni sindikati ministra Sama Fakina med drugim opozarjajo na problem zapiranja oddelkov in pomanjkanje medicinskih sester. Foto: BoBo
VIDEO
Razočarane medicinske sestre

Dodaj v

Sindikati po sestanku z ministrom za zdravje razočarani

Velik problem je pomanjkanje medicinskih sester
16. oktober 2018 ob 07:29,
zadnji poseg: 16. oktober 2018 ob 16:14
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Minister za zdravje Samo Fakin se je srečal z vsemi sindikati s področja zdravstva, ki so že večkrat zahtevali takojšnje reševanje razmer na svojih področjih, a sestanek ni prinesel konkretnih dogovorov. Fakin je dejal, da so začeli pogovore in postavili pravila, medtem ko na sindikalni strani sestanek ni prinesel optimizma.

Predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Slavica Mencingar je rezultate današnjega sestanka z ministrom Fakinom komentirala z besedami: "Nismo niti dobre volje niti optimistični." Po njenih besedah je "zelo skrb vzbujajoče", ker minister ni znal odgovoriti, kako obdržati zdravstveni kader, da ne bo uhajal.

Fakin je po sestanku v izjavi za medije napovedal, da bodo "uporabili številke in se odločali na podlagi podatkov". Poudaril je, da ministrstvo za zdravje ne bo začelo pogajanj z zdravstvenimi sindikati, saj je zanje odgovorna vladna pogajalska skupina. Kot je dodal, za zdaj ni predvideno, da bi se posamezni ministri pogajali s posameznimi skupinami sindikatov.

Mencingarjeva je to, da Fakin nima mandata vlade za pogajanja s sindikati, označila kot "zelo slabo." Napovedala je, da se bo kmalu sestal republiški odbor sindikata delavcev v zdravstveni negi. Poudarila je, da kljub razočaranju nad sestankom ne želi prehitevati z grožnjo stavke, ki pa vendarle "ni tako nerealna."

"Minister pritlehno grozil glede standardov in nadzora"
Predsednik Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Zvonko Vukadinovič je dejal, da so od ministra Fakina zahtevali, naj "vsaj tako kot drugi ministri podpre svoj resor, odpre kritične točke, da nam ne bo treba izstopati iz enotnega plačnega sistema". Poudaril je, da jim minister tokrat ni nič obljubil, "razen tega, da bo pregledal vse številke". Po Vukadinovičevem mnenju je minister pritlehno "grozil glede standardov, normativov, kontrol, nadzora in tako naprej".

Predsedniku sindikata družinskih zdravnikov Praktikum Igorju Muževiču se zdi najpomembnejše, da se bodo končno lahko pogovarjali "z ministrom, ki dejansko nekaj ve o zdravstvu. Izrazil je pričakovanje, da bo minister držal današnjo obljubo, "da bo kakršne koli spremembe v sistemu utemeljil na objektivnih dejstvih in številkah". V tem primeru Muževič ne pričakuje težav v komunikaciji z zaposlenimi v zdravstvu, tako z medicinskimi sestrami kot z zdravniki.

Težave zaradi "organizacije, menedžmenta in upravljanja bolnišnic"
Ob tem je minister dejal, da zahtev zaposlenih v zdravstveni negi v zvezi s kadrovskimi standardi in normativi za zdaj ne more komentirati, saj se še mora podrobno seznaniti z zdajšnjim stanjem na tem področju. "Je pa to stvar pogajalskih skupin," je opozoril in dodal, da do težav prihaja tudi zato, "ker ponekod šepajo organizacija, menedžment in upravljanje bolnišnic".

V zvezi z vprašanjem kompetenc srednjih medicinskih sester, ki delajo na mestih diplomiranih sester, je Fakin dejal, da bodo na ministrstvu zadevo proučili in se v najkrajšem času odločili. Na vprašanje, kako preprečiti zapiranje oddelkov zaradi pomanjkanja sester, pa je odgovoril, da bodo tudi v tem primeru "uporabili številke".

Minister in vlada naklonjena enotnemu plačnemu sistemu
"Prvi podatki kažejo, da je na nekaterih oddelkih dejansko premalo medicinskih sester, na nekaterih pa ne," je pojasnil minister. Po njegovih besedah ne prihaja do normalnih menedžerskih prerazporeditev kadrov med oddelki: "Menedžment mora poskrbeti, da je na kritičnih mestih vedno zaloga kadra, ki lahko nadomesti manjkajoče." Fakin je ob tem poudaril, da se je doslej premalo ukvarjalo z menedžmentom zdravstvenih zavodov.

Sicer se je današnjega sestanka med ministrom in zdravstvenimi sindikati udeležil tudi vodja koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek. Opozoril je, da sestanek ni bil namenjen vprašanju stavke. Kot je pojasnil, so ministra vprašali, kakšno je njegovo stališče do enotnega plačnega sistema: "Zatrdil je, da zastopa stališče vlade, da je treba ohraniti enotni plačni sistem."

G. K., L. L.
Prijavi napako
Komentarji
Orionstar
# 16.10.2018 ob 08:20
Dokler bomo imeli monopolni zavod, ki sploh ni zavarovalnica, ampak relikt socializma in samo deli davkoplačevalska sredstva iz ene skupne malhe, bo stanje takšno kakršno je.
Nobene konkurence, nobene druge izbire, nobenih številk o višini do sedaj vplačanih prispevkov...

Tudi južnim sosedom beži osebje v tujino...na njihovi spletni strani imate celo števec odhoda zdravnikov...klik: liječnici u odlasku
tu in tam
# 16.10.2018 ob 08:13
Pričakujemo lahko izboljšanje zdravstva, nižanje stroškov, večji nabor pravic, bla, bla, bla,...

Njegova izjava, ko je bil še glavni na ZZZS: "zdravnikov je itak preveč. Če jim kaj ni všeč, lahko kar grejo."
Boschce
# 16.10.2018 ob 17:37
kot zanimivost... Slovenija je poleg Bolgarije edina država v europi, ki nima HTA (health technology assesment) agencije. To je agencija, ki na državni ravni določa najbolj varno, učinkovito, ekonomično zdravilo (kriterijev je 9 ne bom vseh pisal), ki je na tržišču. Namen HTA je , da so vsa zdravila, pripomočki itd dostopni vsem zdravstvenim ustanovam po isti ceni in da so seveda najbo optimalna na vseh teh 9 kriterijev. S tem se seveda preprečuje korupcija kot jo vidimo pri nas v Sloveniji, ki dovoljuje predstavnikom, da prosto hodijo od vrat do vrat in se stran od javnosti dogovarjajo z zdravstvenimi ustanovami.
tu in tam
# 16.10.2018 ob 12:35
@kapljač
"amortizacija učenja"? Ne se delat preveč pametnega, če ne razumeš pomena besed, ki jih uporabljaš.

Da preostanka tvoje driske sploh ne komentiram.
tu in tam
# 16.10.2018 ob 20:31
@johann
>>Kvečjemu bi lahko bodoči zdravniki, katerih
>>šolanje je zelo drago, morali podpisati, da
>>bodo pri nas delali toliko in toliko let.
To imajo v pogodbah o financiranju specializacije že vsaj 10 let vsi spoecializanti noter.
Pa še točno kje morajo oddelati ta leta. Točno določena bolnica ali ZD.
vonko
# 16.10.2018 ob 16:56
Razočaranje je izključno stvar pričakovanj. Kdor zares kaj ve o Fakinu, nikakor ne bo mogel biti razočaran nad njegovimi ministrskimi dosežki. Vse drugo razen potopa bo nepričakovano veselo presenečenje.
tu in tam
# 16.10.2018 ob 14:36
@socrates
Aroganca gor al pa dol, moraš pa priznat, da kot sindikalist svojim članom dobro poskrbi za plačo.
Kar načeloma tudi je funkcija sindikata.
stewie
# 16.10.2018 ob 08:35
Si predstavljate, kako našega zdravstvenega ministra predstavijo v tujini?
"Ladies and gentlemen, Mr. Fakin Samo!" :)

Vzeto včeraj iz Godlerjevega šova...
Emsho
# 16.10.2018 ob 19:40
Sindikati razočarani...

To je samo začetek. Sledi razočaranje zaposlenih in na koncu uporabnikov. Pa smo spet 4 leta vrgli proč.

Kaj majo sedaj za analizirat? Vsak minister, ki je prišel na prestol je najprej 2 leti porabil za analize...Teh analiz imamo toliko, da bi morali že zdavnaj doktorirati iz našega sistema! Samo vzamite naključno analizo iz predala. Saj so bolj ali manj vse enake (če so bile kvalitetno narejene).
Diletant
# 16.10.2018 ob 16:31
Lejga Milorad Dodik :]
socrates
# 16.10.2018 ob 14:16
Kakšna aroganca Kuštrina in sindikata "bogov v belem" ...
oni se bodo pogajali ločeno za svoj žep.Naj še delajo vsa sami! Sindikati ZN, zakaj še odlašate s stavko? Cilj stavke bi moral tudi biti, da se Kuštrin prežene s te scene -za vedno!
Samo Zakes
# 16.10.2018 ob 12:34
Kaj bo obrodilo srečanje ministra Fakina z zdravstvenimi sindikati?

Stroške za državljane.
johann
# 16.10.2018 ob 20:02
Gredi tisti, ki jim ni za delati.
Zunaj so pa itak balkanci, imigranti. Seveda tega ne bodo priznali.


Gredo vsi, ki hočejo delati v urejenih razmerah in biti za to ustrezno plačani. Si
cer pa so slovenski zdravniki in osebje v tujini zelo cenjeni, tvoje sanje o Balkanci pa so samo v tvoji glavi.

Sprejet zakon, da medicinsko in drugo strokovno osebje delovnega mesta ne more zapustiti, razen da gre direkt v zapor, če zanj ni nadomestila.

Pa saj nisi normalen. Torej bi moral vsak, ki se zanj ne najde nadomestilo, ostati na tistem delovnem mestu, čeprav ima možnost za boljše in bolje plačano delo. Kvečjemu bi lahko bodoči zdravniki, katerih šolanje je zelo drago, morali podpisati, da bodo pri nas delali toliko in toliko let.
tu in tam
# 16.10.2018 ob 19:06
@pegas43
>>večina sindikatov in sličnih gleda LE lastne koristi.

@haj
>>FIDES-a ne zanima zdravstvo in zdravje ljudi.
>>Samo udobje (predvsem finančno) zdravnikov.

Nekaterim očitno ni jasno, kaj je funkcija sindikata.
Saj zato jih pa šefi lahko nate*ujejo, ker mislijo, da se bo nekdo tretji brigal za njihove pravice.
Bivši uporabnik
# 16.10.2018 ob 17:39
Po Fakinovih besedah se nam poleg dolgih čakalnih vrst obeta tudi nov zakon o dolgotrajni oskrbi ali v prevodu davek na starost. Mladi odhajajo v Njemačku, delovno aktivni reveži, ki še ostajajo v Sloveniji, bodo počaščeni z novim davkom na starost, po 40-ih letih garanja pa z 500 € penzije in plastičnimi plenicami. Way to go Slovenija.
kristjan31
# 16.10.2018 ob 13:26
Tale popaj bo rešil zdravstvo, ja, sigurno. Edino malo sebi v žep spravil po malo še svojim pajdašom...
tomive
# 16.10.2018 ob 09:37
Prineslo ne bo nič, ker ima zdravstvena nega porazne pogajalce! Zakaj je v Švici med.sestra v zg.srednjem razredu, pri nas pa na robu preživetja, vejo samo planerji slovenskega zdravstva s Fakinom na čelu!
Fakin je eno bolnico že zafural (spomnimo se SB Celje), zdaj bo pa še kaj druega!
tu in tam
# 17.10.2018 ob 08:28
@birba
>>Včeraj je pa tudi zbornica dobila končno
>>vsaj manjšo zaušnico - normative, ki so
>>jih enostransko pripravili MZ ne bo sprejelo

In volilno te(s)lo temu glasno vzklika.
Namesto, da bi tudi volilci zahtevali vsaj francoske in italijanske normative, če že ne finskih.
(recimo normativ za družinsko ambulanto je po ZZZSjevo 2700 pacientov, po slovenskih standardih za 2018 je 1950 pacientov, na zahodu pa od 800 do 1200 pacientov. da o papirologiji sploh ne govorim.)
birba
# 17.10.2018 ob 08:03
@socrates
gled krivde sindikatov je ta neizpodbitna - kdo že je leta 2008 podpisal kolektivne pogodbe, ki so npr. medicinske sestre ovrednotili tako nizko?

Včeraj je pa tudi zbornica dobila končno vsaj manjšo zaušnico - normative, ki so jih enostransko pripravili MZ ne bo sprejelo (kolikor sem slišal povedati Fakina). Njihovi predstavniki na MZ očitno več nimajo glavne besede.
copcop
# 16.10.2018 ob 22:12
je minister pritlehno "grozil glede standardov, normativov, kontrol, nadzora in tako naprej".

Grozil? Želi imeti red in nadzor. Če je to grožnja...?!?
svetovnipopotnik
# 16.10.2018 ob 18:43
Izrazito izsiljevanje zdravnikov. Fakin, nasloni se na voljo ljudstva. Osami bogove v belem. Ko bodo razumeli, da gre zares, bodo delali. Saj vsi v tujino tudi ne morejo.
adamus
# 16.10.2018 ob 16:54
a Milojka je že dobila kakšno službico na MZ (penzija je mala)?
AM
# 17.10.2018 ob 17:25
Za zdravnike je denar, za ostale pa je ministrstvu vseeno !

Žal je tako, zato pa se obeta splošni štrajk v javnem sektorju !
Černibog
# 17.10.2018 ob 13:12
Fakin ne bo, tako kot ostali ministri pred njim, nič rešil ker so LOBIJI V ZDRAVSTVU PREMOČNI IN Z ZELO ŠIROKO PODPORO MED POLITIKI.
topol
# 17.10.2018 ob 05:54
Kako izgledajo ukrepi menedžmenta po Fakinovo. Sestra, ki dela na kirurškem oddelku in je strokovnjak za preveze ran, naj gre aplicirat kemoterapijo kar na lepem, ko ena sestra tam zboli. Oprostite, ampak za varno delo je treba poznati svoje delo, oddelek in sodelavce. Po izobrazbi se vse da, v praksi pa je zato potreben čas. Lahko damo kirurške sestre na internistiko, a potrebujejo kak mesec uvajanja, ni pa za pričakovati, da bodo en teden tu, drugi pa tam stalno. Potem bodo ušle še prej. Tudi ginekolog vam operira organe v trebuhu, a ne želodca, jeter ali ledvic. Pa bi Fakin lahko rekel, ni problema, saj je to zraven, samo par centimetrov stran, če zna dol, zna pa še gor.
birba
# 16.10.2018 ob 19:53
@sokrates
Končno.
Če bi imel možnost bi vsaj 10 + zraven te izjave prilepil.
socrates
# 16.10.2018 ob 19:46
Sindikati brez strategije! Pojdite se učit k Štruklju .... na takem sestanku se da ultimat in vstane od mize, potem pa naj tak arogantnež razmišlja o posledicah. Še nobeden ni vzdržal pritiska take mase in tudi fakin ne bo .... ;)
Alchemist
# 16.10.2018 ob 17:43
Mislim da slovenskemu zdravstvu lahko pomaga samo še kak Lenin. Ne vem kdo drug bi lahko ta monstrum obvladal.
haj
# 16.10.2018 ob 16:48
FIDES-a ne zanima zdravstvo in zdravje ljudi. Samo udobje (predvsem finančno) zdravnikov. Nekateri, zlasti tisti pri glavnem koritu, imajo do sester in ostalega osebja prav vzvišen odnos. Pa tudi do družinskih zdravnikov.

In ko poslušam Kuštrinovo nakladanje na TV, vidim črno bodočnost našega zdravstva. Izjava, da se ne želi pogajati skupaj z ostalimi delavci v zdravstu, kaže na to, da sploh ne razume bistva zdravljenja ljudi. Njega zanima samo njegova specialnost, to je anstezija pacienta med operacijo, kaj pa se po operaciji dogaja z njim pa ... o tem bi mu lahko razlagale sestre. Ker je svetla osebnost (https://www.24ur.com/novice/slovenija/k
onrad-kustrin.html), se bo začel zavzemati tudi zanje v pogovorih z oblastjo. Morda pa bomo doživeli tak preobrat. Naj ga razsvetli ... ?
Resni_falot
# 16.10.2018 ob 09:33
Glavobol davkoplacevalcem.
slo_kritik
# 04.11.2018 ob 22:59
Fakin ni primeren za ministra za zdravje. To je dokazal že prevečkrat.
socrates
# 17.10.2018 ob 09:08
@birba: ne vem, če sem jaz to tako razumel - fakin hoče samo ta problem postaviti pod predal, ampak glede na to, da krši uredbe in zaveze države, mu vedno bolj grozi interpelacija (tako kot je že zadnjima dvema ministroma). Tako je vprašanje časa, katera stranka bo to izkoristila.

@tu in tam: Bravo, točno tako kot si napisal/a! Nazoren primer, ki ga ljudje očitno ne štekajo (trenutni standard ZZZS in države je iz leta 1984, torej Sarajevske olimpiade ..... :) ).
socrates
# 16.10.2018 ob 23:45
@birba .... hvala! :) Problem več kot očitno ni pri stroki (zbornici in društvih), ampak očitno pri sindikatih (oz. njihovih vodstvih), ki jim ni jasno koliko je ura. Upam, da dočakam dan, ko se bo ceh ZN ravnal po tistem "United we win, divided we fall!" .... saj bo ;)

@tu in tam: prav imaš! Težko to priznam, ampak točno to mi je rekel kolega zdravnik. Ceh ZN rabi svojega štruklja (kuštrun me preveč spominja na kakšnega serijskega morilca ;) )
galoper
# 16.10.2018 ob 20:51
'Nekdo' bi rad 'nekaj' izsiljeval in vrinil nered v pregled dogajanja, da bi s tem zagotovil nadaljnje izsiljevanje. Probleme naj rešijo najprej znotraj delovnih kolektivov, ker vsi delajo na zdravstvenem področju. Razlike? Ko nekdo rad opravlja priučena opravila višje strokovne zahtevnosti, navadno to počne z namenom izsiljevanja dodatka pri plači. Ne se sprenevedati.
pegas43
# 16.10.2018 ob 18:35
Ždržte G. Fakin, ne se jim dat, večina sindikatov in sličnih gleda LE lastne koristi.
Ramus
# 16.10.2018 ob 08:27
Dobra precepljenost otrok proti gripi kahko pomeni bolj učinkovit ukrep kot pa je direktno cepljenost starostnikov. Gripa je med bajdražjimi boleznimi v razvitem svetu. Kardiološki bolnik, ki zboli v za gripo ima v tistem letu nekajkrat večjo možnost za akutni miokardni infarkt, kot pa bolnim, ki ne zboli za gripo.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/article
s/PMC3111961/
kapljač
# 16.10.2018 ob 11:45
Sprejet zakon, da medicinsko in drugo strokovno osebje delovnega mesta ne more zapustiti, razen da gre direkt v zapor, če zanj ni nadomestila. Zapret člane zdravniške zbornice od osamosvojitve naprej. Vse kar se je dalo so zafurali!
Juhu
# 16.10.2018 ob 10:01
Bogovi v belem, vse skupaj je eno navadno izsiljevanje.
Ramus
# 16.10.2018 ob 08:18
G. Fakin je slab minister v danih razmerah. Njegova naravnanost v varčevalnost in omejenost na zgolj rezanje stroškov ni optinalna. Nič pa ne bo naredil recimo za preventivo, kot so cepljenja (proti gripi recimo), da bi razbremenil splošne zdravnike, da bi ti lahko dejansko cepili v rednem delovnem času. Slovenija ima 5% precepljenost proti gripi, kar je porazno nizko in najnižje v celi EU. Že samo dobra precepljenost otrok bi za do 50% znižala breme kroničnim bolnikom in starostnikom.
kapljač
# 16.10.2018 ob 11:43
Sprejet zakon najprej, ki prepoveduje odhod v tujino brez predtem povrnjene amortizacije učenja.
kritik101
# 16.10.2018 ob 08:25
Gredi tisti, ki jim ni za delati.
Zunaj so pa itak balkanci, imigranti. Seveda tega ne bodo priznali.
Kazalo