Zdravje
(7)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.4 od 11 glasov Ocenite to novico!
Univerzitetni klinični center Ljubljana
UKCL bi v skrajnem primeru izvedel le program, ki ga krije ZZZS. Foto: BoBo

Dodaj v

Svet UKCL-ja odločno zavrnil sanacijski program vodstva

Zavod bi letos spet lahko imel 20-milijonsko izgubo
11. maj 2017 ob 21:41
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Ker sanacijski načrt UKC-ja Ljubljana ni imel točno določenih ciljev, navedenih mogočih prihrankov, časovnih rokov in odgovornih za izvajanje, ga je svet zavoda soglasno zavrnil.

Po besedah generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKCL) Andraža Kopača so ukrepi razdeljeni na kadrovske zadeve, poslovne procese in izvedbo delovnih programov. Opozoril je, da če bodo poslovni pogoji poslabšani, bodo prisiljeni v korenitejše ukrepe. Tako nameravajo omejiti izvajanje programa na toliko, kolikor ga krije zdravstvena blagajna.

Predsednik sveta UKCL-ja Tomaž Glažar je pojasnil, da so bili ukrepi zasnovani tako, da bi izguba konec leta znašala 4,6 milijona evrov, če bi se vrednost storitev za stroške dela povišala za pet odstotkov, kakor zahteva združenje zdravstvenih zavodov.

A kot opozarja Glažar, bi to na letni ravni za vse izvajalce predstavljalo okoli 80-milijonski strošek, ki pa ga zdravstvena blagajna nima. Če pa tega denarja ne bo, bo imel UKCL letos spet okoli 20 milijonov evrov izgube. Dodal je, da pričakujejo in želijo, da UKCL zleze na zeleno vejo, a da ne morejo pričakovati čudežev.

Zavod čaka zunanja revizija
Kopač je hkrati zatrdil, da si zelo prizadevajo za zniževanje cen materialov in stroškov ter optimizacijo delovnih procesov. Trenutno imajo v pripravi načrt za letošnje leto, pri čemer od ministrstva za zdravje še čakajo na končne pogoje. Svet UKCL-ja ga bo obravnaval predvidoma konec maja. Pripravljajo tudi dolgoročno strategijo zavoda.

V kratkem se bo po njegovih navedbah začela tudi zunanja revizija poslovanja v preteklem letu, ko so ustvarili več kot 25 milijonov evrov izgube. UKCL tudi "rešuje zadeve z dobavitelji". Dolgovi so precejšnji, račune pa plačujejo s trimesečno zamudo, je še pojasnil.

A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
gre888
# 12.05.2017 ob 07:20
To je standard pri nas. Dobili so višje plače, sedaj pa naprej po starem. Sistem takšen kot je jim itak odgovarja, samo plače je bilo treba popraviti.
Radio
# 11.05.2017 ob 23:27
Bravo ministrstvo. Še več politike v javno (državno) zdravstvo. Če boste še več kradli bodo čakalne vrste izginile, ker bodo bolniki v njih pomrli.
galoper
# 12.05.2017 ob 08:07
"Predsednik sveta UKCL-ja Tomaž Glažar je pojasnil, da so bili ukrepi zasnovani tako, da bi izguba konec leta znašala 4,6 milijona evrov, če bi se vrednost storitev za stroške dela povišala za pet odstotkov, kakor zahteva združenje zdravstvenih zavodov."

Že spet o dvigu plač, kar je vaba za podporo zaposlenih avtorju izjave v stilu rušenja sistema.
NNNP
# 12.05.2017 ob 07:40
UKC ni v minusu zaradi plač. Kakšno je že razmerje med medicinskim in nemedicinskim kadrom? Ali je podobno tudi v privatnih ustanovah in zakaj ne? Koliko "svetovalcev" je zaposlenih? In drugih mešalcev megle? UKC nima cenika svojih storitev, ki bi jih prodajal na trgu.Zakaj s tem ne omogočijo skrajšanja nenormalnih čakalnih vrst za nekatere posege? 5x win situacija. Bolniki prej pridejo do storitve (ćeprav s plačilom iz lastnega žepa), zavarovalnica in država prihranita. Tudi tisti, ki nimajo denarja zaradi krajših čakalnih vrst prej pridejo do zdravstvenih storitev, UKC dobi svež denar, oprema, prostori in kadri bi bili bolje izkoriščeni. Sploh ne vem komu to ne bi ustrezalo?
Trubadur
# 12.05.2017 ob 11:24
sramota... 15 let nisem bil pri zdavniku, ko sem pa pred dnevi rabil nujno pomoč, sem pa moral plačati, pa so mi dali napačno diagnozo in posledično napačno zdravljenje.... pa še take neumne zrahe se grejo.

Vse zaposlene v zdravstvu na cesto, pa na novo zaposlit samo tiste, ki si zaslužijo biti v tej ustanovi.
kotzi
# 12.05.2017 ob 10:40
joj..kak mastodont je tale ukc.,.kuk tukaj izgine denarja..funkcije se podvajajo...rihtajo znancem sluzbe..haha..in kje je policija oz tozilstvo..aja..njihov sovraznik oz motec element je jj
designprologo
# 12.05.2017 ob 07:51
@Ničnasnesmepresenetit:
To pa zato, ker bi eni socialistično 'TOZD' ustanovo krmarili v tržno gospodarstvo...
...in minus je tu!

#SFRJ
Kazalo