Zdravje

Poudarki

  • Kaj kontracepcija sploh je?
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.5 od 22 glasov Ocenite to novico!
kondom
Za zaščito s kondomom se v Sloveniji odloči okoli 30 odstokov parov. Foto: BoBo
V Sloveniji so po besedah Bojane Pinter najpogosteje uporabljene hormonske metode - uporablja jih kar 40 odstotkov parov. Za kondom se odloča okoli 30 odstotkov parov, maternični vložek pa uporablja okoli deset odstotkov žensk, za sterilizacijo pa so se odločili trije odstotki žensk in moških.
ljudje
Kot navajajo v Univerzitetnem kliničnem centru, večina mladih nedolžnost izgubi že pri 16. letih, kontracepcije pa uporabi samo 25 odstotkov. Foto: BoBo

Dodaj v

Svetovni dan kontracepcije - "Čim pozneje mladi začnejo s spolnostjo, toliko bolje"

"Kontracepcija rešuje življenja"
26. september 2011 ob 11:54
Ljubljana - MMC RTV SLO

Letošnji svetovni dan kontracepcije je usmerjen k mladim, ki so ena izmed najranljivejših skupin za neželeno nosečnost in poteka pod geslom Tvoje življenje, tvoja odgovornost, poskrbi za kontracepcijo.

26. september - svetovni dan kontracepcije - je namenjen predvsem mladim. Kot navajajo v Univerzitetnem kliničnem centru, večina mladih nedolžnost izgubi že pri 16. letih, kontracepcijo pa uporabi samo 25 odstotkov.

MMC je pred časom gostil ginekologinjo Bojano Pinter, ki je med drugim poudarila, da so mladi od 17. leta dalje psihološko v povprečju dovolj zreli, da lahko dovolj učinkovito preprečijo posledice oz. učinkovito poiščejo pomoč.

Potreba po kontracepciji se sicer spreminja glede na starost in spolne navade. Na voljo so tako številne kontracepcijske metode, tako da lahko vsakdo izbere tako, ki mu najbolj ustreza.

Da zanosite, mora priti v telesu do različnih sprememb. Poleg tega da morate imeti ovulacijo in zdrava jajčeca, se mora spremeniti tudi kemična sestava tekočine v nožnici, tako da lahko semenska tekočina potuje proti maternici in se ena od semenčic združi z jajčecem. Maternična sluznica mora biti odebeljena, da se oplojeno jajčece lahko ugnezdi. Kontracepcija deluje tako, da prepreči vsaj eno izmed naštetih sprememb.
Vir: eZdravje

Kaj kontracepcija sploh je?
Kontracepcija pomeni vsak ukrep ali metodo za preprečevanje ali zmanjšanje verjetnosti zanostive, ne da bi se pri tem izognili spolnim odnosom. Obstajajo številne metode, ki bolj ali manj učinkovito preprečujejo zanositev:

  • Hormonska kontracepcijska sredstva (tabletke, injekcije, obliži) preprečijo ovulacijo in spremenijo lastnosti sluzi materničnega vratu, tako da postane neugodna za semensko tekočino.
  • Mehanske metode (kondomi, diafragme, maternični vložki) preprečujejo, da bi semenska tekočina prišla v stik z jajčecem, torej oploditev.
  • Naravne metode (merjenje temperature, opazovanje cervikalne sluzi, izračunavanje plodnih dni glede na dolžino menstrualnega cikla) odkrivajo plodne dni in ženski pomagajo, da se z vzdržnostjo izogne zanositvi.

Najpogostejša kontracepcijska sredstva in metode (vir: eZdravje)
Moški kondom
je zelo tanka gumijasta cevka iz lateksa, ki prekrije penis, ko je v erekciji pred spolnim odnosom. Med ejakulacijo se semenska tekočina ujame v gumijasto cevko in se ne razlije v nožnico. Ob pravilni uporabi je kondom 96-odstotno zanesljiv. Moški kondom obenem varuje pred spolnimi boleznimi in aidsom, zato ga je treba redno uporabljati.

Tudi ženski kondom je tanko prekrivalo iz lateksa, ki ga vstavimo v nožnico, tako da prekrije njene stene, in preprečuje, da bi semenska tekočina prišla v stik z nožnico. V pravilno lego ga namestimo z dvema prstoma. Njegova zanesljivost je podobna kot pri moškem kondomu.

Spermicidi so kemične snovi, ki uničijo semensko tekočino. Na tržišču so v obliki kreme, gela, pene, nožničnega vložka in pršil. Pred spolnim odnosom jih namestimo globoko v nožnico. Navadno jih uporabljamo za dodatno zaščito v kombinaciji s katero drugo kontracepcijsko metodo, npr. s kondomom. Če jih uporabljamo samostojno, so manj učinkoviti.

Maternični vložek je kos ukrivljenega, s plastiko prevlečenega bakra, ki ga skozi maternični vrat vstavimo v ustje maternice. Preprečuje, da bi semenska tekočina prišla v stik z jajčecem. Na koncu vložka je vrvica, ki gleda iz nožnice; z vrvico lahko ženska preveri, ali je vložek pravilno nameščen, zdravnik pa z njo vložek odstrani. Vložek je treba zamenjati vsaki dve leti. Je 99-odstotno učinkovit.

Pri kontracepcijski tabletki delujejo kontracepcijsko hormoni. Tabletka prepreči ovulacijo, torej mesečno sproščanje jajčec iz jajčnikov. Spremeni sluz v materničnem vratu, da postane gosta in lepljiva, zato semenčice težko pridejo v maternico. Na voljo je več vrst tabletk: tabletke z dvema hormonoma, minitabletke z enim hormonom in druge oblike. Metoda je več kot 99-odstotno zanesljiva. Tabletke je treba jemati vsak dan, 21 dni v ciklusu. O tem, katere vrste tabletk so za vas primerne, se pogovorite z zdravnikom.

Nosečnosti v Sloveniji ...
Kot je pojasnila Pinterjeva, neželene nosečnosti in na splošno nosečnosti med mladostnicami v Sloveniji upadajo stalno že tri desetletja. Po njenih besedah pa je Slovenija že zdaj država z najnižjim deležem mladostniških nosečnosti v Evropski uniji. "Drugje ni tako, npr. na Švedskem in Finskem imajo tudi do štirikrat večji delež mladostniških nosečnosti, enako v Veliki Britaniji. In te številke pri njih v zadnjih desetletjih rastejo, ne upadajo kot pri nas".

Tako je dovoljena splavnost v Sloveniji upadla s 40,1 na 1000 žensk starih med 15 in 49 let v letu 1981 na 9,6 na 1000 žensk v letu 2009.

K. P.
Prijavi napako
Komentarji
glasnost
# 27.09.2011 ob 08:40
Torej naj pričnejo seksat takrat, ko so pripravljeni sprejeti odgovornost za to, če gre kaj narobe.
Kapitan Kljuka
# 26.09.2011 ob 12:00
Kdaj točno pomeni "pozno"?!
krejzi
# 27.09.2011 ob 08:11
čim pozneje pomeni, da ti ni treba glih bit seksualni manijak pri 13. letih.
Sapp
# 26.09.2011 ob 23:10
884
Ob pravilni uporabi je kondom 96-odstotno zanesljiv.

In kaj naj bi to pomenilo?


To pomeni, da če stokrat seksaš, ženska štirikrat zanosi.
toncek87
# 26.09.2011 ob 15:14
Največ jih uporablja hormonsko kontracepcijo. Super. Zakaj ste potem proti mesu živali, ki jih krmijo s hormoni? Popolnoma enako nehumano je filanje ljudi s hormoni kot živali. Face it. In popolnoma enako škodljivo. Samo da so učinki pripisani vsem drugim stvarem (stresu, pa pomanjkanju časa pa še čemu).
884
# 27.09.2011 ob 09:31
Ob pravilni uporabi je kondom 96-odstotno zanesljiv.

Očitno to pomeni, da bo ob redni in pravilni uporabi zanosilo 40 žensk na 1000 žensk na leto (to bi sledilo iz razlage na slovenia.your-life.com)

Zanimivo, da v brošuri, ki so jo delili včeraj, za kondom piše "Primerna zanesljivost."
Za naravne metode pa piše "Nizka zanesljivost."
In to čeprav na slovenia.your-life.com razlagajo takole:

Če jih zelo natančno in pravilno uporabljamo, je zanesljivost naravnih metod med 95% in 97%, kar pomeni, da bo zanosilo od 30 do 50 žensk na 1000 žensk na leto.
http://slovenia.your-life.com/sl/domov/spoznaj_tvoje_monosti/kontracepcijske_metode/index.php?go=1&method=Natural_methods

Zakaj je torej pri kondomu navedena "Primerna zanesljivost." in pri naravnih metodah "Nizka zanesljivost."?

Morda zato ker pri naravnih metodah nihče (= Bayer) čisto nič ne zasluži?!
Hope
# 26.09.2011 ob 13:41
... ej, a http://www.solazazivljenje.si/ pa ni za omenit???
pviran3
# 26.09.2011 ob 13:16
>Čim pozneje mladi začnejo s spolnostjo, toliko bolje
Definirajte pozneje?
miroslav
# 26.09.2011 ob 21:40
vsak ma svoje telo in odgovarja zanj...vse ostalo je nasilje. kar se tiče kontracepcije velja isto.
884
# 27.09.2011 ob 21:15
Bayer ne dela kondomov, zato na slovenia.your-life.com tako radi poudarjajo, da so kondomi "manj zanesljivi":
V primerjavi s sodobnimi hormonskimi kontracepcijskimi metodami so kondomi za zaščito pred neželeno nosečnostjo manj zanesljivi.
http://slovenia.your-life.com/sl/domov/spoznaj_tvoje_monosti/
kontracepcijske_metode/index.php?method=
Condoms#m0

To samo mimogrede. Škandalozno pa je, da Bayer tako forsira svoje nove tabletke, ki se od starih razlikujejo samo po tem, da so bolj nevarne od starih, ki jim je potekel patent (in jih zdaj lahko proizvaja kdorkoli). V ZDA je Bayer skušal propagirati neke (neresnične) boljše lastnosti teh novih tabletk, pa je hitro dobil po nosu. "Svetovni dan kontracepcije" se mu pa očitno kar izplača - vsaj "izven ZDA".
884
# 27.09.2011 ob 20:55
ThunderCrash, nič na tem svetu ni popolno.
Problem pa je, da neko podjetje zaradi svojega dobička širi neresnice in prikriva dejstva.
Bayer tako širi neresnice o metodah, ki mu jemljejo potencialne stranke. Na svojih straneh slovenia.your-life.com pa ne omenja, da je pri njihovih novih produktih večja nevarnost zelo resnih zapletov. Nove produkte pa je Bayer dal na tržišče samo zato, ker je njihovim starim produktom, ki niso nič manj učinkoviti (samo manj so nevarni!), potekel patent.

Žal je tale "Svetovni dan kontracepcije" že kar tipična zgodba o zavajanju potrošnikov, kar si v ZDA ne morejo privoščiti, zato na dnu strani slovenia.your-life.com piše:
Ta spletna stran je namenjena informiranju mednarodne javnosti izven ZDA.
884
# 26.09.2011 ob 22:11
Ob pravilni uporabi je kondom 96-odstotno zanesljiv.

In kaj naj bi to pomenilo?

Boljši je podatek, da ob redni in pravilni uporabi moškega kondoma v 1. letu nenačrtovano oz. nezaželeno zanosi 2% žensk, ob redni in pravilni uporabi moškega kondoma 5%, pri ovulacijski metodi pa 3%, kakor navaja:

http://www.contraceptivetechnology.org/t
able.html
Lluka
# 26.09.2011 ob 12:07
"Čim pozneje mladi začnejo s spolnostjo, toliko bolje"

ja.... otroke pa imajo pri 35-45 letih. Je to normalno???
divjejabolko
# 28.09.2011 ob 10:45
Ni, jaz takih problemov nimam, ker ne seksam :)
TakoJeTakoBo
# 27.09.2011 ob 22:12
V bistvu me malce moti, da se tako poudarja rabo vsega možnega, namesto da bi mulce PRVOTNO malo podučili o tem, da niso narejeni za to, da se gonijo vsepovprek.
Torej, najprej poštimat v glavi, potem pa se lahko pogovarjamo tudi o fizični zaščiti.
884
# 27.09.2011 ob 16:39
Še to - zanimimo je primerjati to, kar pravi podjetje Bayer:

Naravne metode ne upoštevajo nihanj znotraj ciklusa. Na ritem menstruacijskega ciklusa vplivajo številni dejavniki v vsakodnevnem življenju, zaradi česar je natančen in zanesljiv način izračuna plodnih in neplodnih dni skoraj nemogoč. Prav zato naravne metode sodijo med nezanesljive in so priporočljive predvsem parom, ki so pripravljeni sprejeti morebitno nenačrtovano nosečnost.
http://slovenia.your-life.com/sl/domov/spoznaj_tvoje_monosti/kontracepcijske_metode/index.php?method=Natural_methods#m1

In to, kar najdemo pri BBC-ju:

Myths about natural family planning include:
-It isn't effective. Not true - NFP is highly effective when used correctly.
-It's difficult to use. Not true - NFP is easy to use once you have been taught correctly and have good support.

Can anyone use natural family planning?
Most women can as long as they receive good instruction and support. It can be used at all stages of your reproductive life, whatever age you are.
It may take longer to recognise your fertility indicators and to start to use NFP if you have irregular menstrual cycles, or at certain times - for example, after stopping hormonal contraception, after having a baby or when approaching the menopause.

http://www.bbc.co.uk/health/physical_health/sexual_health/contr_natfamplan.shtml

Zelo očitno je, da podjetje Bayer širi "mite", o katerih beremo pri BBC-ju!
divjejabolko
# 28.09.2011 ob 10:45
No, jaz takih problemov nimam, ker ne seksam :)
ivod
# 28.09.2011 ob 08:37
... pornografija je dostopna vsem ... zato otroci mislijo, da morajo to vse početi tudi sami ... in mislijo, da to vse počnemo tudi mi, njihovi starši ...
... pač ni volje, da bi ... da bi se otroke o tem malo bolje poučilo ... in da bi se jim otežil dostop do porno itd ... vsebin ...
... itd
dejan-ford
# 27.09.2011 ob 15:56
eh kwa bom rabu kondom brez kondoma kwa bo pa bo če tud bo noseča kwa pa bolj fotr bom bil do se mormo jst pa moja punca dogovort če bova rabla kondom ali ne
Lovec
# 27.09.2011 ob 12:19
Mislim, da je ravno kontracepcija pripomogla k neodgovornemu ravnanju pri spolnosti.
Prav tako je k temu pripomoglo dejstvo, da se pornografija ( trda ) na mehek način prodaja že mladoletnikom dobesedno na dom ko ti začnejo čutiti vplive spolnoh hormonov.
galoper
# 27.09.2011 ob 09:27
Glede možnosti okužbe je trditev pravilna, toda življenje je del narave in upor naravi poraja stiske, stiske odzive, posledice in spremembe medčloveških odnosov. Tu nastane države s svojimi normativi.
a-bra-ka-da-bra
# 26.09.2011 ob 14:18
"Čim pozneje mladi začnejo s spolnostjo, toliko bolje"

Še eden od pompoznih iz konteksta iztrganih citatov, ki naj pritegnejo pozornost bralcev. Vsebina mi pa tudi zveni kot neumestna preslikava angleških problemov najstniških nosečnosti v naše okolje, kjer je teh dosti manj.
bonaparte
# 14.10.2011 ob 14:16
Maternični vložek je kos ukrivljenega, s plastiko prevlečenega bakra, ki ga skozi maternični vrat vstavimo v ustje maternice. Preprečuje, da bi semenska tekočina prišla v stik z jajčecem.
Ta trditev je neresnična, zavajajoča. Večina materničnih vložkov preprečuje ugnezditev že oplojenega jajčeca. Torej je maternični vložek praktično abortivno sredstvo. Ne vem zakaj zavajajo ljudi???
janina
# 08.10.2011 ob 13:06
Naravna kontracepcija + zdrav partner + zvestoba = žurka na stoto potenco! =)))
a-bra-ka-da-bra
# 28.09.2011 ob 12:56
Mislim, da je ravno kontracepcija pripomogla k neodgovornemu ravnanju pri spolnosti.

Človeštvo pri spolnosti ravna neodgovorno skozi vso svojo zgodovino. Danes ravna kvečjemu bolj odgovorno kot včasih. Kaj je bilo takrat - preganjanje pankrtov, zapuščanje otrok, visoka umrljivost žensk zaradi mazaških splavov in visoka stopnja okuženosti s spolnimi boleznimi. Konec 19, stoletja in v začetku 20. je bilo 10% britanske populacije okužene s sifilisom. Drugod po Evropi ni bilo dosti bolje.

Zgodovina ni prav nič romantična ko emkrat odstraniš rožnate zastore in se soočiš z dejstvi.
884
# 27.09.2011 ob 22:04
Govorim o tem, da podjetje Bayer samo zaradi svojega dobička potrošnike izpostavlja večjemu tveganju. V ZDA so odvetniki zato že začeli služiti z odškodninami - tu je samo en primer od neštetih:
http://www.yasminlawsuits.com/filing-a-case-for-yaz-side-effects/
ThunderCrash
# 27.09.2011 ob 21:53
Hja, na dnevu kontracepcije jaz opazam predvsem poudarjanje kondomov. Tabletka, hormonski vsadek, maternicni vlozek, pa tudi sterilizacija ne scitijo pred SPB, pa tudi kapica in diafragma sta dosti tvegani. Edina stvar ki sciti pred SPB sta moski in zenski kondom.

Ce pa upostevamo samo nosecnost...hja ni je ne-intuzivne metode ki bi bila 100%. Samo sterilizacija in vlozek sta zanesljiva, ampak ti dve metodi pa nista primerni za mlajse.

Tabletka...Hja, res ima negativne ucinke lahko ampak, ima tudi dolocene druge pozitivne. Poglej moj post zgoraj.
ThunderCrash
# 27.09.2011 ob 21:03
Ker ce jih ne (mislim da jih ne, oz. jih v sloveniji ne trzi), potem teorija ne zdrzi ravno. Po drugi strani pa je pri tabletka prav tako tezava SPB, zato tudi niso primerne za ljudi ki nimajo stalnega partnerja.
ThunderCrash
# 27.09.2011 ob 20:59
Kaj Bayer sploh dela kondome?
ThunderCrash
# 27.09.2011 ob 19:50
@884
Vse lepo in prav ampak naravna metoda ima nekaj pomankljivosti. Prvo sciti samo pred zanositvijo, ne pa pred spolno nalezljivimi boleznimi. Kar je pri modernem spolnem zivljenju zelo pomembno. Drugo, ni 100% ucinkovita (kar ne pomeni da ni 100% zanesljiva), saj zahteva spolno vzdrznost (oziroma izogibanje vaginalnemu seksu med plodnimi dnevi), medtem ko s kondomom lahko partnerja seksata kadarkoli. Kar samo potrdi tisto kar sem napisal prej. Pa se "It may take longer to recognise your fertility indicators and to start to use NFP if you have irregular menstrual cycles," kot si napisal, je pri neredni menstruaciji jo tezje implementirati, pa se kot si tudi napisal traja nekaj casa preden jo zenska obvlada, medtem ko se pravilne uprabe kondoma naucis lahko v 20 minutah.
Ce farmacevtske druzbe sluzijo s kontracepcijo, pa naj...ker imajo le dolocene prednosti pred uporabo naravne metode.
Pa se nekaj. Kon. tabletke imajo tudi druge ucinke. Moja kolegica iz faksa jih redno jemlje, ceprav je lezbijka, ampak zaradi tabletk je njena menstruacija dosti bolj mila...vsaj tako pravi. In ji kar verjamem, ker drugega razloga da jih jemlje pac nima.
884
# 27.09.2011 ob 15:53
ThunderCrash, očitno ne spremljaš razvoja - poglej si recimo tole:
http://humrep.oxfordjournals.org/content
/22/5/1310.full.pdf
ThunderCrash
# 27.09.2011 ob 15:11
@884 Verjetno zato ker naravna metoda potrebuje reden menstrualni cikel i veliko natancnost pri implementiranju le te. Po drugi strani pa ne sciti proti spolnim boleznim, medtem ko kondom lahko. Ce so zlozenke, brosure ipd. namenjene predvsem mladim ljudem, je naravna metoda neprimerna.

@Lovec Bo kar drzalo. Ampak osebno raje vidim da se mlade izobrazi v kontracepciji in varni spolnosti cim prej, kot pa da nam zacne narascati stevilo najstniskih nosecnosti...no ja ce se to zgodi potem vsaj otrok za posvojitve ne bo zmanjkalo, pa tisti ki izvajajo splave bodo tudi zasluzili. Ali pa bodo mladi spoznali car dlani (fantje) ali prstov(dekleta) in postali apaticni pri spolnosti, ker bojo sami sebi dovolj.
BioP
# 27.09.2011 ob 10:18
@Sapp Nenatančnos. To pomeni da če 100x seksaš je verjetno da bo kondom 4x počil. Tu pa še ni govora o zanositvi.
Majster
# 26.09.2011 ob 18:53
Toncek87 kot da so vsi hormoni enaki v enakih dozah ter je vseeno če poješ goro vitamina c ali pa čisto malo:) Ni vse tko preprosto.
murovec
# 04.10.2011 ob 19:13
Glede na to, kdaj si lahko uredijo lasten dom - stanovanje bi bilo pre zgodaj še pri 80.
dejan-ford
# 02.10.2011 ob 19:54
pri bosanci je do normalno da majo otroka pri 35 ali 45 letih
ThunderCrash
# 28.09.2011 ob 14:02
@ivod
... pornografija je dostopna vsem ... zato otroci mislijo, da morajo to vse početi tudi sami ... in mislijo, da to vse počnemo tudi mi, njihovi starši ...

Naceloma so morali, drugace njihovih malih ne bi bilo. Pa dvomim da partnerja ne seksata nikoli za zabavo.
Gepard007
# 27.09.2011 ob 09:02
Ja seveda, kontracepcija na polno, ko pa nas je Slovencev tako veliko...
bogaboječ
# 28.09.2011 ob 08:24
KLIK KLIK
ThunderCrash
# 27.09.2011 ob 22:18
@TakoJeTa...
Ja. Pa tudi povedat jim da so droge slabe, da je kajenje skodljivo in da je pretirano uzivanje alkohola nezdravo. Samo saj veva da to nic ne zaleze. Naj se gonijo vsevprek. Glej moj prvi post, va vrhu podstrani, bo koj jasno kaj zna biti alternativa...

@884
No torej se bolj ali manj strinjava, samo malo drugace sva povedala zadevo. Ti si bil proti pilulam, jaz podpiral kondome, ampak na koncu sva tam-tam.
Jäc
# 26.09.2011 ob 12:29
Vedno se najde kdo, ki ga zanima nekaj več o kontracepciji.

(popravljen link :)
Jäc
# 26.09.2011 ob 12:13
Vedno se najde kdo, ki ga zanima nekaj več o kontracepciji.
bob
# 26.09.2011 ob 23:39
Bolje da mladi seksajo, kot da jih država s praznimi obljubami j e b e v glavo na suho.
Hope
# 26.09.2011 ob 13:40
@pviran3...

...po poroki ? ;-)

Pa poročijo naj se pred 30 letom starosti, naj bodo odgovorni starši, naj snujejo družine takoj po poroki, naj gredo po 20 letu iz "hotela mama"....

Potem sem se pa prebudil iz teh lepih sanj...
WWW@.com
# 26.09.2011 ob 14:47
Kot moja znanka ..pričela je pri štiridesetih..zdaj pa stoka ,da njen ne more vsaki dan....babnica zmašana,prej bi mislila ko je še izgledala vredu in imela stvari na telesu tam kjer morajo biti ,ne pa sedaj ko ima štirideset kg preveč.....ubogi moški ...potrebujejo spodbudo...čim prej začne tem bolje , skoraj vsaka kot mladenka izgleda super in takrat je potrebno rožo zalivati!!!Ne pa potem ko je kot kopriva..!!Priznam pa ,da so tudi takšne ,ki so v poznih letih še zmeraj lepe ,čvrste in mladostne...isto velja za moški spol...
Kazalo