Ministrstvo je imenovalo delovno skupino, ki bo pripravila priporočila za delo pediatričnih urgentnih centrov. Foto: BoBo
Ministrstvo je imenovalo delovno skupino, ki bo pripravila priporočila za delo pediatričnih urgentnih centrov. Foto: BoBo

Na ministrstvu za zdravje so v sporočilu za javnost zapisali, da so prejeli zelo veliko pobud in zahtev po ureditvi pediatrične urgentne službe. Različni deležniki so namreč menili, da mora biti znotraj urgentnih centrov posebej organizirana tudi pediatrična nujna medicinska pomoč. Strokovna javnost je posebej poudarjala, da morajo biti otroci kot ranljiva skupina obravnavani posebej, zanje pa morajo poskrbeti pediatri.

Ministrica Milojka Kolar Celarc je zato imenovala delovno skupino, ki bo pripravila priporočila za delo pediatričnih urgentnih centrov. Ministrstvo za zdravje je obenem pozvalo vodje urgentnih centrov, da v okviru obstoječih prostorov v urgentnih centrih ali v njihovi neposredni bližini organizirajo pediatrično nujno medicinsko pomoč. Pediatrični urgentni centi v Sloveniji se bodo tako postopno uvajali, so sporočili z ministrstva.

Straši bodo lahko tudi po vzpostavitvi pediatričnih urgentnih centrov svoje otroke odpeljali v najbližjo dežurno službo. Pediater in diagnostika pa bodo dostopni 24 ur vse dni v letu v najbližjem urgentnem centru. Ob tem so izpostavili, da v urgentnih centrih Celje, Šempeter in Slovenj Gradec pediatrično urgentno službo že izvajajo.