Z uživanjem polnovredne hrane in pijače bi lahko preprečili eno od petih smrti po vsem svetu. Foto: Pixabay
Z uživanjem polnovredne hrane in pijače bi lahko preprečili eno od petih smrti po vsem svetu. Foto: Pixabay

Ugledna medicinska revija Lancet v objavljeni študiji Global Burden of Disease (IHME) opozarja, da težava niti ni toliko v uživanju nezdrave hrane, kot je v neuživanju živil z bogato hranljivo vrednostjo, zaradi česar se pojavijo bolezni, ko so kap, rakava obolenja in diabetes tipa 2, poroča Guardian.

"Raziskava je pokazala, da je uživanje premalo hranljivih živil vzrok za več smrti kot katero koli drugo tveganje, tudi kajenje tobaka, zaradi česar je nujno izboljšanje prehranjevalnih navad ljudi po vsem svetu," so zapisali v študiji, v kateri pozivajo tudi k vsesplošni spremembi prehranske politike, ki bi promovirala več uživanja sadja in zelenjave, oreščkov in stročnic.

V raziskavi, v kateri so obravnavali 195 držav, so proučili 15 različnih hranil, tako tistih, ki so dobra za organizem, kot tistih, ki so malo manj.

Kazalniki tveganj: preslano, premalo žit, rdeče vino

Med večjimi kazalniki tveganj so upoštevali uživanje preslane hrane in uživanja premalo žit, sadja, oreščkov, zelenjave, omega 3 maščob in morske hrane. Upoštevali so tudi tveganje ob uživanju večjih količin rdečega vina, predelanega mesa in sladkanih živil, premalo mleka in mlečnih izdelkov ter žit.

Spijemo do 10-kart več sladkanih pijač od priporočene vrednosti

Na svetu tako v povprečju ljudje spijejo več kot desetkrat več sladkanih pijač od priporočene vrednosti in zaužijejo 86 odstotkov več soli, kot je varno.

Razlog za 10,9 milijona ali 22 odstotkov smrti po vsem svetu leta 2017 je bilo ravno uživanje premalo hranljivih živil, zaradi katerih je bilo največ srčno-žilnih bolezni. Sledila so rakava obolenja in sladkorna bolezen. Zaradi bolezni, povezanih s kajenjem, je leta 2017 umrlo 10,4 milijona ljudi.

Najbolj zdravo jedo v Izraelu

Prehranjevanje z neprimerno prehrano je pogosto povezano z ekonomsko neenakostjo. V bogatih državah tako gospodinjstva porabijo zgolj dva odstotka prihodkov, da si lahko petkrat na dan privoščijo sadje in zelenjavo, v revnejših pa več kot polovico.

Med državami, kjer je najmanj smrti povezanih s prehranjevanjem, je bil Izrael, in sicer 89 smrti na 100.000, sledijo Francija, Španija in Japonska.